Lifestyle

12 x joulukoristeet, joiden suosio hiipui – yksi yllättävä retrohitti revitään nyt käsistä

Joulukoristeissa ollaan usein perinteisiä, mutta osa koristeista on vuosien myötä painunut unholaan. Osa tekee uutta tuloaan.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Anna Ferrante, OM-arkisto, iStock

Nämä(kin) joulukoristeet tulevat taas!

Joulukoristeissa ollaan usein perinteisiä, mutta osa koristeista on vuosien myötä painunut unholaan. Osa tekee uutta tuloaan.

Joulu, se tulee taas – ja joulukoristeet! Aivan pian on aika ottaa koristelaatikko esiin ja kaivaa tutut esineet esiin.

Näin se useimmiten menee, sillä perinneaspekti on monen suomalaisen joulukoristeluissa vahvasti läsnä. Vuosikymmenten takaiset esineet pääsevät paraatipaikoille, eikä oikea joulu tule ilman niitä.

Osa perinnekoristeista on kuitenkin unohtunut ja antanut tilaa modernimmille joulukoristeille.

Muistatko esimerkiksi nämä nostalgiset koristeet? Kumpaan kategoriaan ne sinun kodissasi kuuluvat, unohtuneisiin vai ikisuosikkeihin?

1. Todellinen retrohitti: Lumikide-jouluvalot

Monenkirjavat lapsuuden Lumikide-valot ovat ne Airamin teräväkulmaiset tuikkijat, joita on viime kuukausina kuvaannollisesti revitty käsistä tavarataloissa. Tuote on päässyt hetkittäin loppumaan monista kaupoista.

Moniväriloimottajien myynti käy kuumana. Ovatko listan muut joulukoristeet myyntipiikissä seuraavina vuosina?

Facebookin jouluryhmässä, johon on liittynyt kymmeniätuhansia joulumielisiä, Lumikide-valosarja todettiin kollektiivisessa ymmärryksessä joulusesongin 2023 ilmiöksi.

Lue myös: Retrojouluvalot on joulun 2023 yllättäjä – ”Moni 80-luvun lapsi tahtoo nyt tarjota palan lapsuuden jouluista omalle perheelleen”

2. Nostalgiset joulukoristeet helkkyen, välkkyen: enkelikello!

Kynttilöiden lämmön vaikutuksesta pyörivä ja vienosti helisevä enkelikello on kuulunut monen suomalaisen joulukotiin jo 1900-luvun alkupuolelta lähtien, jolloin koristeen toimintamekanismi patentoitiin Saksassa.

Alkuperäiset enkelikellot olivat nykyversioihin verrattuna raskaita, ja niissä käytettiin tuikkujen sijaan pitkiä, ohuita kynttilöitä.

Kynttilöiden lämpö saa enkelikellon enkelit pyörimään.

Pöytäkoristeen lisäksi enkelikelloja käytettiin myös joulukuusen latvakoristeena.

Alkujaan nämä helisevät joulukoristeet valmistettiin saksalaisena käsityönä tinasta ja jopa kullattiin. Tuotanto on siirtynyt aikapäiviä sitten Kiinaan.

Leijuvat enkelit pompadour-kampauksineen ja trumpetteineen pitävät kuitenkin pintansa joulun tuojana yhä edelleen, sillä ne kuuluvat erilaisina versioina monen joulukoristemyymälän valikoimiin tänäkin päivänä.

3. Pahvitontut

Punaiset pahvitontut ilmestyivät monen kodin seinille ja ikkunoihin hyppimään joulunajan alkaessa – ja ilmestyvät yhä vielä. Se perinteisistä perinteisin tonttumalli on kuitenkin monen mielestä varsin ruma. Silti sitä leikattiin pahvista aina uudelleen sitä mukaa, kun entiset alkoivat reunoista liikaa rispaantua.

Yhteistä pahvitontuille yleensä on, että ne juoksevat tai vähintään kävelevät. Liikkumattomassa asennossa olevia pahvitonttuja ei jostakin syystä ole suosittu. Lyhty on yleinen vakiovaruste.

Kaupallisiakin versioita on.

Pahvitonttujen suosiota ainakin osittain selittänee, että se on joulukoristeeksi varsin edullinen. Lisäksi siinä on itse tehdyn tuntua, ja lapsiltakin onnistuu. Mahdollisesta mauttomuudesta viis – pahvitontut pitävät pintansa!

4. Joulukoristeet ysäreimmillään: Puutulppaanit

Puutulppaanit ovat olleet joulukoristeina suosittuja ainakin 80- ja 90-luvulla. Osa suomalaisista on tykästynyt käyttämään niitä ympärivuotisinakin koristeina. Punainen puutulppaani on mielletty erityisesti joulun koristeeksi.

joulukoristeet
Puutulppaaneita on usein yhdistetty kimpuksi jouluisten varpujen tai oksien kanssa.

Joulukoristeet-kategoriaan puutulppaanit mahtuvatkin vaivatta, sillä usein niiden kanssa samaan maljakkoon on ollut tapana yhdistää jouluisia oksia tai varpuja.

5. Savu-ukko eli piippu-ukko

Kuten moni muukin joulukoriste, myös savu-ukko on kotoisin Saksasta. Savu-ukko eli Räuchermänn on suitsuketeline, jonka sisään sytytettävän suitsukkeen savu tupruaa ulos ukon suusta tai piipusta. Erzgebirgen alueella itäisessä Saksassa suitsukeukkoja on valmistettu 1700-luvulta lähtien.

Näitä venkoja ukkeleita ei välttämättä joka suomalaisessa kodissa ole ollut, mutta niissä joissa on, ne usein ovat sitäkin rakkaampia joulukoristeita. Savu-ukot voivat esittää jouluisia hahmoja kuten joulupukkia tai enkeliä, mutta useammin kaikkea muuta: esimerkiksi leipureita, kauppiaita, sotilaita, viinanpolttajia, vaeltajia. Vain mielikuvitus on rajana.

Lue myös Kotilieden juttu: Espoolainen Martin koristelee kotinsa jouluksi 60 savuavalla puu-ukolla: Isovanhemmilta peritty traditio ”lähti vähän käsistä”

Piippu-ukot ovat monelle rakkaita joulukoristeita.

6. Joululiinat ja -julisteet

Joulun alkaessa koristelaatikoista kaivetaan joululiinat pöydille ja joulujulisteet seinille. Kuulostaako tutulta lapsuudenkodistasi? Jos kuulostaa, et ole ainoa. Joulu on moneen kotiin tullut vasta, kun idylliset punatulkku- ja tonttujulisteet ja kynttiläornamenttiliinat ovat paikoillaan.

Joulujulisteet ovat tuoneet kotiin vanhan ajan joulutunnelmaa ja toimineet eräänlaisina joulutauluina. Joululiinojen yleinen ominaispiirre on, että niiden kuviointi saattaa olla nykymakuun aika mauton. Nostalgiassa niitä voittaa tuskin mikään!

Tässä joululiinassa seikkailevat tontut ja punatulkut.

7. Lankatontut ja -enkelit

Kukapa ei näitä muistaisi! Langasta tehdyt tontut ja enkelit ovat perinteisesti koristaneet niin joulukuusia kuin pianonpäällisiä suomalaisissa kodeissa. Lankakoristeiden suosion takana on ollut niiden helppous ja edullisuus – entisaikaan joka kodissa oli jämälankaa ja kädentaitoja sen verran, että niin tontut kuin enkelit syntyivät käden käänteessä.

Unholaan nämä pehmoiset joulukoristeet eivät suinkaan ole joutuneet, varsinkaan kun neulontabuumin myötä kaikenlainen käsillä tekeminen on nousussa. Moni tekee nykyäänkin lankatonttunsa itse nettiohjeilla, vaikkapa tällä talomuseo Glimsin perinteisen lankatontunteko-ohjeella.

8. Aarikan puutontut

Kaksi puista palloa, joista toinen punaiseksi maalattu ja toinen maalaamaton, tonttulakki, silmät ja suu – siitä syntyy ikoninen Aarikan tonttu. Nämä puutontut ovat ilahduttaneet jouluihmisiä jo 40 vuotta, ja uuden suosion myötä yhä useampia.

Nykyisin tonttuja on saatavilla eri väreissä ja teemoissa: on haltijatonttua, jalkapallotonttua, kurpitsatonttua ja hiihtäjätonttua. Monelle se aito oikea Aarikan joulutonttu on se perinteisin: punanuttuinen, punalakkinen.

Aarikan puutonttujen pääasiallinen materiaali on vaahtera.

9. Kimallenauhakimput

Mitä enemmän kimallusta, sen parempi, muistaa moni lapsuutensa joulukuusesta. Yhtenä kimalluksen takeena olivat kimaltelevat koristenauhakimput, joita voi myös pitää jokaisen siivoojan painajaisena! Ne levisivät yhdessä kuusenneulasten kanssa joka paikkaan.

Nykyisinkin koristenauhakimppuja myydään joulukoristeiksi, mutta ne on useimmiten sidottu toisesta päästään kiinni, jotta haituvat eivät pääse leviämään ympäriinsä.

10. Lippunauhat

Kuten useimmat perinteiset joulukuusen koristeet, myös lippunauha liittyy joulun alkuperäiseen sanomaan ja symboliikkaan. Kuusta kiertävät lippunauha on alkujaan muistuttanut siitä, että Jeesus syntyi kaikille kansoille.

Suomessa siniristiliput olivat suosittuja koristeita sotien aikaan ja sen jälkitunnelmissa. Vuosien myötä lippunauhan suosio on hiipunut. Monelle se on silti ehdoton omassa perinteisessä joulukuusessa.

joulukoristeet
Lippunauhan voi helposti askarrella vaikka lasten kanssa.

11. Olkiset joulukoristeet

Jos etsitään kaikkein perinteisintä suomalaista joulukoristetta, katse voisi hyvinkin kääntyä olkikoristeisiin: himmeliin ja olkipukkiin. Olkea oli vanhaan aikaan joulun alla hyvin saatavilla sadonkorjuun jälkeen, joten siitä saatiin hyvää materiaalia koristeiden tekoon. Mikä ei kulunut himmeliin ja olkipukkeihin, heitettiin pirtin lattialle joulutunnelmaa tuomaan.

Himmeliperinne on kulkeutunut Suomeen Ruotsin kautta Länsi-Euroopasta. Olkipukki puolestaan liittyy vanhaan suomalaiseen kekripukkiperinteeseen ja uskomukseen olkipukin pahoja henkiä suojelevasta voimasta. Sittemmin se on ottanut paikkansa joulukoristeena yhdessä himmelin kanssa.

Himmeli on monille mummolasta tuttu.

Oljesta on tehty myös muita joulukoristeita: enimmäkseen enkeleitä, mutta myös tonttuja ja mitä vain muuta, mihin sen on saanut taipumaan.

Himmeli on viime vuosina tehnyt uutta tulemista joulun koristeena, ja olkipukeillakin on yhä oma kannattajakuntansa.

12. Hasardit joulukoristeet: oikeat kynttilät kuusessa

Vain aidot kynttilät kuusessa toivat joulun, ajateltiin ennen aikaan. Nykyisin moni pitää ajatusta paloturvallisuuden kannalta kestämättömänä.

Saattavatpa jonkun lapsuusmuistoissa kimallella myös tähtisädetikut kuusen oksilla palamassa.

Lähteenä jutussa käytetty: kansallismuseo.fi, Kaisa Koivisto, Hannele Nyman, Marjo-Riitta Saloniemi: Joulupuu on rakennettu (Tammi 2009)

X