Työ ja raha 4.7.2016

Kun pomo ei jätä rauhaan lomallakaan

Teksti: Anna Nummisto Kuvat: iStock
Innostunut pomo saattaa ajatella jatkuvan yhteydenpidon pitävän työmotivaatiota yllä lomallakin. Mutta sitoutuneenkaan työntekijän ei tarvitse olla koko ajan töissä. Viisi vinkkiä, joiden avulla karistat työasioilla ahdistelevan pomon pilaamasta lomaasi.

Riippumatto ja mökkiranta. Ihana aurinkoinen kesäilta, jonka hiljaisuuden rikkoo puhelimen piippaus. Esimies se siellä muistuttelee töistä, jo viidettä kertaa tällä lomaviikolla.

On mukavaa olla arvostettu työntekijä, mutta rajansa kaikella, vai mitä? Listasimme viisi tilannetta, joista selviytymällä saat viettää lomasi kuten kuuluukin – rauhassa töiltä.

1. Olet jo kirjoittamassa lomaviestiä sähköpostiisi, kun pomo antaa hommia, jotka on hoidettava heti

Näyttää siltä, ettet pääsekään vielä aloittamaan kesälomaa, vai? Jos loman alkamisajankohta on sovittu, pomo ei voi viivästyttää sitä oman mielensä mukaan. Sovitteleva asenne toki kantaa kauemmas kuin paperipinon pudotus ja ovelle juokseminen.

Kysy pomolta, mitkä tehtävistä ovat todella niin tärkeitä, etteivät ne voi odottaa siihen asti kunnes palaat lomalta. Haarukoi kasasta myös hommat, jotka voit delegoida eteenpäin. Tee mitä pystyt ja lähde.

Voit myös ystävällisesti muistuttaa pomoasi, että seuraavalla kerralla hän voisi valmistautua lomallelähtöösi hieman etukäteen.

Lue myös: Kreikkaan, mökille vai jonnekin ihan muualle? Testaa, mikä kesälomakohde sinulle sopii

2. Lomalla oleva pomosi pyytää sinua hoitamaan omia asioitaan, vaikka sinäkin olet lomalla

Joillain pomoilla on ärsyttävä tapa tarkistella työpaikan tapahtumia lomalta käsin. Postien availu on tietenkin ok silloin, jos olet itse työpaikalla. Lomalla sinullakin on oikeus lomailla, eikä toimia työnantajan juoksutyttönä.

Jos kyseessä on esimies tai -nainen, joka ei normaalisti ole päivittäin kanssasi tekemisissä, hän ei välttämättä edes tiedä sinunkin olevan lomalla. Jos palvelusten pyytäminen ei lopu, voit ystävällisesti ilmoittaa, ettei sinun ole mahdollista piipahdella töissä tai päivystää sähköpostin äärellä, ja pyytää häntä kääntymään jonkun toisen paikalla olevan puoleen.

3. Innostunut pomo tekstailee jatkuvasti syksyn alkavista projekteista

On mahtavaa työskennellä työyhteisössä, jossa kaikki suhtautuvat tekemiseen intohimoisesti – useimmiten. Inspiroivasta työstä on nimittäin vaikeampi pitää lomaa. Pomosi saattaa olla niin liekeissä syksyn uusista (tai vanhoistakin) haasteista, ettei hän millään malta kunnioitaa loma-aikoja.

Jos pomon viestit eivät vaadi vastausta, laita puhelin kiinni. Voit myös vastata, että syksyn jutut kuulostavat mahtavilta, mutta olet mökillä/matkoilla/festareilla, etkä voi keskittyä tähän juuri nyt. Palaat asiaan, kun olet taas sorvin ääressä.

4. Pomo tukkii sähköpostisi viesteillä, jotka vaativat välitöntä vastausta

Varo kaksiteräistä miekkaa! Reagoimalla heti osoitat pomollesi, että olet sitoutunut työntekijä. Toisaalta opetat hänet siihen, että olet saatavilla 24/7.

Tutkimusten mukaan jotkut pomot kuvittelevat motivoivansa työntekijöitään jatkuvalla yhteydenpidolla, vaikka vaikutus on juuri päinvastainen: mitä enemmän lomarauhaa rikotaan, sitä negatiivisemmiksi työntekijän ajatukset työnantajaa kohtaan muuttuvat.

Uudessa työpaikassa asenteen kannattaa kuitenkin olla sovitteleva. Mieti, mihin viesteihin vastaat. Kerro pomollesi ajankohdat, jolloin olet netin ulottumattomissa, esimerkiksi ulkomailla, tai sovi, että tarkistat viestit säännöllisesti pari kertaa viikossa. Jos olet esimerkiksi osastollasi ainoa, joka pystyy sammuttamaan mahdolliset tulipalot, on aika loogista, että puhelimesi odotetaan olevan päällä koko kesän.

5. Pomo pyytää töihin kesken loman

Kollegan sairausloma tai irtisanoutuminen saattaa johtaa siihen, että pomo pyytää sinua keskeyttämään kesälomasi. Vaikka työnantajalla on oikeus päättää, koska lomasi pidät, tällä ei kuitenkaan ole valtaa vaatia sinua töihin, kun loma on aloitettu. Voit siis hyvin kieltäytyä keskeyttämästä lomaasi. Toisaalta, jos suunnitelmissasi on joustovaraa, hyvitykseksi keskeytetystä lomasta voi pyytää ylimääräisiä lomapäiviä tai ylityökorvauksia. Pelastavan sankarinviitan lisäksi tietysti.

Lähteet: Forbes, Marie Claire, Quick and Dirty Tips

Lue myös:

Näin vältät lomastressin – 7 vinkkiä palautumiseen

Uuvutatko itsesi näkymättömällä metatyöllä?

Onko sinulla huono esimies? Lue 6 syytä, miksi hirviöpomoa kannattaa arvostaa

Julkkispomot kertovat: näin menestyt työelämässä

9 asiaa, joita pomosi ei halua sinun tietävän

Tiedätkö, mitä muut töissä ajattelevat sinusta? – 8 askelta hyväksi työkaveriksi

Kommentit (1)

Niinhän tämä Vantaan Vantin toim.joht.tekee.Ei saa alaiset olla rauhassa viikon-loppuina eikä lomalla.Ja tällaiselle tj:lle esitetään lisää ”liksaa”,hyi FAN.Yhtiön hallitus voisi mennä peilin eteen,kaikki.
00

Niinhän tämä Vantaan Vantin toim.joht.tekee.Ei saa alaiset olla rauhassa viikon-loppuina eikä lomalla.Ja tällaiselle tj:lle esitetään lisää ”liksaa”,hyi FAN.Yhtiön hallitus voisi mennä peilin eteen,kaikki.
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi