Viihde

Sorrutko uteliaisuusherutukseen tai ilmoitatko somelomasta? Listasimme ärsyttävimmät somepäivitykset

Tietäjät tietää ja someloma alkaa! Keräsimme juttuun 7+10 ärsyttävintä someilmiötä.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock

Somessa moni asia voi ärsyttää.

Tietäjät tietää ja someloma alkaa! Keräsimme juttuun 7+10 ärsyttävintä someilmiötä.

Kaikkihan sitä nykyään tekevät, avaavat elämäänsä somessa nimittäin.

Omasta elämästään ja arjestaan kertovat somettajat täyttävät sosiaalisen median kanavat. Sometusvimmalta ei säästy kukaan, pääministereistä perheenpäihin. Suosituimmilla Facebook-, Instagram-, Youtube- ja Tiktok-tileillä on tuhansia ja jopa miljoonia seuraajia.

Elämäjulkaiseminen on identiteetin rakennusta

Tutkija Sari Östman on taannoisessa aihetta koskevassa väitöskirjassaan havainnut, että somettaminen saattaa joillakin määrittää arkea niin, että se on läsnä etukäteissommitteluna ja erilaisten arjen tilanteiden näkemisenä päivitysten kohteena. Ääritapauksissa elämää ja arkea suunnitellaan sen mukaan, mitä näyttäisi hyvältä somepostauksissa.

Östman kutsuu ilmiötä tutkimuksessaan nimellä elämäjulkaiseminen.

Identiteetinrakennusprojektiksikin joskus nimettyä ahkeraa somettamista voi pitää nykyajan välineenä ihmisen perustarpeisiin kuuluvan sosiaalisen hyväksynnän hakemiseen.

Laumaeläimen lailla myös innostumme erilaisista sosiaalisen median ”villityksistä”, kuten kuvahaasteista, kissavideoista ja kampanjoista, jotka voivat hetkessä levitä maailmanlaajuisiksi.

Somekäyttäjien keskuuteen on myös muodostunut tiettyjä maneereita, joita päivittäjät ja käyttäjät toistavat ympäri maailman.

Ja kuten mikä tahansa suosittu ja intohimoja herättävä aihe, myös some-maailma villityksineen ja maneereineen vilisee erilaisia ärsytyksen aiheita.

Listasimme muutaman.

1. Ilmoitus somelomasta

Hei ihanat seuraajani/kaverini! Mä jään tänään viikon/kahden viikon/kuukauden somelomalle!

Tämän tyylisiä ilmoituksia näkee aika ajoin somessa. Sinänsä asiallinen ilmoitus voi kuitenkin herkästi ärsyttää.

Miksi ihmeessä asiasta täytyy ilmoittaa etukäteen, saattaa ärsyyntyjä ajatella, sen kun vain jää lomalle! Yhden somettajan hetkellistä tai pidempääkään poissaoloa ei kukaan huomaa tai kaipaa.

Suosittuja somettajia saatetaan toki kaivatakin, ja uskolliset fanit tai läheiset ystävät voivat ihmetellä äkillistä somehiljaisuutta, mutta silti: ei some yhtä päivittelijää kaipaa!

2. Uteliaisuusherutukset

Onpas ihania asioita tapahtunut tänään!

Muutoksen tuulet puhaltavat…

Ehkä tästä jotain hyvääkin vielä seuraa.

Mikä päivä, ei voi muuta sanoa (vaihteleva emojijono)

Nämä kaikki ovat tyypillisiä ärsytyksiä herättäviä päivityksiä, uteliaisuusherutuksia. Kerrotaan, mutta ei kuitenkaan kerrota.

Kun kommentteihin ilmaantuu uteliaita kyselyjä siitä, mitä mahtaa olla tapahtunut, vastaukset ovat yhtä kryptisiä: Vaikka mitä! Vielä en voi paljastaa. Niin paljon ettei sanat riitä. Laita yv niin kerron.

Ärsyyntyjiä ärsyttää, että asiasta ylipäätään täytyy vihjailla, jos siitä ei oikeasti voi tehdä julkista. Vielä ärsyttävämmältä voi tuntua, jos epäilyttää vihjailun olevan vain kommenttien ja reaktioiden kalastelua.

3. Kuvaustauosta ilmoittaminen

Hetki on ollut ihana, suorastaan täydellinen. Niin ihana, että hetkessä eläjä on ihan unohtanut ottaa siitä kuvia! Ainoastaan yhden muistanut, onneksi sentään. Ja se jaetaan someen seuraavan kuvatekstin kera.

Päivä oli niin täydellinen ihana ja onnellinen, ruoka niin taivaallista ja seura niin ihastuttavaa, että kuvaus unohtui! Vain tämä otos on muistona kaikesta.

Kuvassa voikin olla sitten lähes mitä vain, tärähtäneestä tilannekuvaräpsäisystä täydellisesti sommiteltuun ruokapöytäkuvaan.

Ärsyyntyjä ajattelee, ettei olisi tarvinnut sitä yhtäkään kuvaa ottaa eikä varsinkaan postata. Kerrankin voisi ihan oikeasti vain nauttia siitä hetkestä.

4. Ilmoitus kaverilistan karsimisesta

Olen käynyt läpi kaverilistaani ja poistanut heidät, joiden kanssa minulla ei ole oikeaa yhteyttä/joita en oikeassa elämässä tunne/jokin muu kriteeri.

Vastaavanlaisia ilmoituksia kaverilistan karsimisesta näkee somessa aika ajoin. Niiden motiivi voi ärsyttää: miksi ilmoittaa asiasta, sillä he, jotka on karsittu, eivät viestiä enää ole näkemässä? Vai onko viestin tarkoitus osoittaa, että sitä lukeva kaveri kuuluu sisäpiiriin?

Miksi ylipäätään ilmoittaa asiasta – eikö voi vain karsia ja sillä hyvä?

5. ”Tietäjät tietää”

Kaikkien someärsytysten äiti? Ne tietää, jotka tietää, mikä naurattaa/hymyilyttää/harmittaa -päivitykset. Kyseessä ovat siis kuvat, joissa joku esimerkiksi hymyilee onnellisena, ja kuvaa saatellaan tietäjät tietää -kuvatekstillä.

Menee hiukan samaan sarjaan uteliaisuusherutuksen kanssa.

Ja ärsyyntyjät ärsyyntyvät.

6. Kuvavihjaukset uudesta kumppanista

Ennen muinoin uudesta kumppanista ilmoitettiin Facebookissa selväsanaisesti ja ilman väärinymmärryksen mahdollisuutta parisuhdestatusta vaihtamalla.

Nykyään on monimutkaisempaa. Seurustelun alkamisesta saatetaan vihjailla pelkästään postaamalla kuvia kahdesta viinilasillisesta milloin missäkin parvekkeen kaiteella tai rantakalliolla.

Tai ruokapöydällä, jossa kahden lasin lisäksi saattaa olla myös kaksi lautasta. Vähempikin ärsyttää!

7. Lasten todistusten kuvien postaaminen

Vanhemmat ovat toki aina ylpeitä kullannupuistaan, mutta ärsyyntyjien mielestä rajansa kaikella: vaikka lapsesi saisi pelkkiä ysiä ja kymppejä, heidän todistustensa postaaminen someen on ärsyttävää.

Missä ovat kuvat huonoista todistuksista? Ja olipa todistus hyvä tai huono, pitääkö lapsesi siitä, että se näkyy vanhempien sometileillä? Kysyttiinkö lapselta edes?

Monen mielestä ärsyttäviä ovat myös sellaiset vanhemmat, jotka ylpeinä esittelevät lapsensa saamia muita koulutunnustuksia, kuten reilu kaveri -stipendejä tai isompien lasten ammatillista menestystä.

Lue myös: Someraivon kaava – kas näin syntyy keskustelu, jossa yhdet huutavat ja toiset tarttuvat popkorniin

Muut ärsyttävät someilmiöt filtteröidyistä selfieistä kavereiden kalastelijoihin

Myös nämä 10 mainitaan usein, kun etsitään ärsyttäviä someilmiöitä:

  • kavereiden kalastelijat (tuntemattomat pyytävät kaveriksi)
  • liikuntasuorituspäivitykset
  • jatkuva uutislinkkien jakaminen
  • filtteröidyt selfiet
  • oman elämän kiillotus somessa
  • ruoka-annosten sommitellut kuvat
  • liiallinen loman hehkutus ja lomakuvien jako
  • poseeraus peilin kautta salilla
  • aforismikuvien jako tarkoituksena näpäyttää jotakuta
  • arkikuvahaasteet.
X