Terveys

Syö itsellesi hyvä mieli

Teksti:
Anna.fi

Yhdeksän ruokavinkkiämme auttavat säilyttämään mielen paremmin tasapainossa.

Syö itsellesi hyvä mieli

1. Aamiainen aloittaa hyvän päivän

Elimistö tarvitsee polttoainetta yön paaston jälkeen. Jos et syö aamulla, elimistösi ei toimi täydellä teholla. Kun veren sokeripitoisuus on alhaalla, huonotuulisuus ja kärsimättömyys puskevat pintaan.

2. Säännöllisyys säilyttää tasapainon

Säännöllinen syöminen on tärkeää, aikuinen tarvitsee ruokaa 3-5 kertaa päivässä. Reilusti kasviksia sisältävä lounas piristää ja pitää yllä työtehoa. Kunnon ateriat turvaavat monipuolisen ruokavalion ja riittävän ravintoaineiden saannin, jolloin elimistösi toimii parhaalla mahdollisella tavalla.

Kun rauhoitut syömään ja nautit ruuasta, syöt yleensä myös sopivasti. Hyvä ruokaseura lisää ateriahetken rentouttavuutta, jolloin mielialasi kohoaa.

3. Proteiineista potkua

Joka aterialla kannattaa syödä myös proteiinipitoisia ruokia. Proteiinit pitävät kylläisenä pitempään. Kun ruoka viipyy mahassa kauemmin ja verensokeri pysyy tasaisena, jaksat keskittyä tehtäviisi ja mielialasi säilyy tasapainoisena. Proteiinit ovat suojaravintoaineita, joista saat kaikki elimistösi rakennusaineiksi tarvitsemat aminohapot.

Proteiineja saat sekä eläinkunnan että kasvikunnan ruuista. Pidä huolta, että ateriallasi on maitotuotetta, kala- liha- tai papuruokaa tai kananmunaa. Myös pähkinöistä, siemenistä ja viljasta saat proteiineja. Proteiinipitoiset ruuat ovat myös hyviä hermostolle tärkeiden B-vitamiinien (tiamiinin, niasiinin ja pyridoksiinin) lähteitä. Eläinkunnan tuotteista saat myös B12-vitamiinia.

4. Sokeri säväyttää

Sokeri on nopeasti imeytyvää hiilihydraattia, ja hiilihydraattipitoisen ruuan syöminen saa aikaan tryptofaani-aminohapon siirtymisen aivoihin. Sitä tarvitaan serotoniinin tuotantoon. Serotniini on hermojen välittäjäaine, joka vaikuttaa mielialaan.

Kun syöt makeisia ja makeita leivonnaisia tai juot sokerilimua, verensokerisi nousee nopeasti, samoin mielialasi. Siihen perustuu makean välipalan viehätys. Ongelmana on vain, että veren sokeripitoisuuden myös laskiessa nopeasti väsymys iskee ja mieliala laskee. Makeat herkut kannattaakin nauttia aterioiden jälkiruokana, silloin ne vaikuttavat verensokeriin tasaisemmin.

Hitaasti imeytyvät hiilihydraatit turvaavat aivojen tasaisen ravinnonsaannin ja myös tasaisemman mielialan. Hitaita hiilihydraatteja saat täysjyväviljasta, palkokasveista ja marjoista. Täysjyväviljasta saat myös hermostolle tärkeitä B-ryhmän vitamiineja sekä kivennäisaineita.

5. Kala kannattaa

Kalan rasva on pehmeää ja sisältää pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja. Niitä tarvitaan sekä hermosolujen kehittymiseen että toimintaan. Kalasta saat myös D-vitamiinia, jolla voi olla vaikutusta hermovälittäjäaineisiin ja mielialaan.

Kalaa kannattaa syödä 3-4 aterialla viikossa eri kalalajeja vaihdellen.

6. Vihanneksista voimaa

Vihreissä vihanneksissa on runsaasti B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa folaattia. Myös folaatin puute on yhdistetty masennukseen, koska sillä arvellaan olevan vaikutusta hermovälittäjäaineiden toimintaan.

Pinaatti, parsakaali, lehtikaali, nokkonen, paprika ja pavut sisältävät runsaasti folaattia. Saat sitä myös täysjyväviljasta, palkokasveista, pähkinöistä, siemenistä sekä maksasta. Joka aterialla kannattaa nauttia jotain vihanneksia, kaikista saat folaattitäydennystä sekä lisäksi muita tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita.

7. Raudanpuute ramasee

Jatkuva väsymys ja haluttomuuden tunne voi johtua raudanpuuteanemiasta. Se on melko tavallista hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Myös kasvissyöjät voivat kärsiä anemiasta. Liha on paras raudanlähde, mutta sitä saa myös kalasta, täysjyväviljasta, palkokasveista, pähkinöistä ja siemenistä. Lisäksi tummanvihreät vihannekset ovat melko hyviä raudanlähteitä, ja niiden sisältämä C-vitamiini parantaa raudan imeytymistä.

8. Viini on viisasten juoma

Tilkka viiniä rentouttaa ja antaa miellyttävän olon. Suurin ongelma alkoholin käytössä on, että alkoholijuomien terveyshaitat ovat suurempia kuin hyödyt. Kohtuudessa on vaikea pysyä, ja alkoholi on voimakas masennuksen aiheuttaja. Se häiritsee unta, joten alkoholinhuuruisen illan jälkeen olo on aamulla entistäkin ikävämpi. Alkoholijuomien välttäminen siis parantaa mielialaa. Muista, että lasillinen on terveydeksi, mutta toinen lasillinen kumoaa terveyshyödyn.

9. Vihreä tee virkistää

Kukapa ei tarvitsisi välillä virkistävää juomaa. Olemme tottuneet juomaan kahvia tai teetä piristyäksemme. Suomalaiset ovat kahvinjuojia, tee puolestaan on maailman suosituin juoma. Kahvissa ja teessä on piristävää kofeiinia, joten ne virkistävät mieltä. Vaikutusta on myös sillä, että juoma usein nautitaan seurassa, jolloin myös sosiaalinen tilanne tarjoaa piristävän hetken. Kahvia ja vahvaa mustaa teetä voi hyvin nautiskella pari kupillista päivässä, mutta liian suuri annos kofeiinia voi saada aikaan hermostuneisuutta, ärtyneisyyttä ja riippuvuutta. Energiajuomat ovat varsinaisia kofeiinipaukkuja, joten niitä on paras välttää.

Iltapäivän piristykseksi kannattaa kokeilla myös vihreää teetä. Sen kofeiinipitoisuus on pienempi, joten piristävä vaikutus on tasaisempi. Muista, että myös nestevajaus väsyttää ja pidä huolta nestetasapainostasi nauttimalla vettä ja muita juomia päivän aikana noin 8 lasillista.

Teksti: Soili Soisalo

X