Reseptit

Ahvennapsikkaat

Kun ahvenet kuorruttaa juustonaksuilla ja korppujauhoilla, syntyy makuhermoja hivelevä kalaherkku. Tarjoile ahvennapsikkaat esimerkiksi nuudelien kanssa.

Teksti:
Jaana Vetikko, Kari Nyberg

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 600 g ruodottomia ahvenfileitä
  • 2 pkt nuudeleita (esim. katkaravun makuisia)
  • 2-3 dl vettä
  • 2 dl murskattuja juustonaksuja (tai 1 dl korppujahoja)
  • 2-3 tl curry-mausteseosta
  • 1 tl chilijauhetta
  • 1 iso (puna)sipuli
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 hapan omena
  • loraus siideriä tai omenamehua tai sitruunamehua
  • ruokaöljyä paistamiseen

Valmistusohje

Nosta jäähdytetyt ahvenfileet huoneenlämpöön ja ryhdy käsittelemään niitä vasta, kun ne eivät tunnu enää kylmiltä. Halkaise fileet pitkittäin keskeltä ja poista lihasruodot viiltämällä niistä fileenpuolikkaista, joihin ruodot jäivät halkaistaessa.Kookkaita fileenpuolikkaita voi halutessaan leikata vielä pienemmiksi.

Laita kalat muovipussiin, lisää murskatut naksut tai korppujauho. Puhalla pussiin ilmaa ja sulje sen suu ilmatiiviisti. Heiluttele varovasti pussia sisältöineen niin, että palat peittyvät kuorrutteella tasaisesti. Hienonna sipuli ja omena veitsellä noin 3 mm:n levyisiksi kuutioiksi.

Lämmitä ohut kerros öljyä muurikalla tai pannulla kuumaksi. Lisää chili- ja curryjauheet. Sekoita mausteöljyä pari minuuttia. Lisää hienonnettu sipuli ja hämmennä ripeästi (ettei se kärähdä) parin minuutin ajan. Lisää hienonnettu omena, hunaja ja mustapippuri. Sekoita pari minuuttia ja siirrä sitten sipuli omenaseos pannun laidalle tai toiseen astiaan.

Lisää pannuun tarvittaessa öljyä. Paista kalanpalat kauniin ruskeiksi ja siirrä ne pannun laidalle.

Murenna nuudelit pannun keskelle ja lisää vesi. Sekoita ja anna niiden kiehua kypsiksi. Siirrä kalat ja sipuli omenaseos nuudelien kanssa samaan kasaan ja nostele ainekset varovasti sekaisin. Lisää päälle maun mukaan siideriä ja/tai sitruunamehua.

Tarjoa siideri-kermaviilikastikkeen kera.

Napsikasherkun valmistuksessa oivallinen apuväline on ns. wing- tai wokkipannu, jolta paistetut ainesosat saadaan siirrettyä kypsennyttyään kätevästi syrjään odottamaan jatkotoimenpiteitä. Hyvin toimivat myös kookas muurikka ja tavallinen leveä, mieluiten matala- ja loivareunainen paistinpannu.

X