Reseptit

Creme fraiche -juustokakku

Kun kuohutetun ranskankerman laittaa valmiin juustokakun päälle, syntyy kakulle kaunis ja kiiltävä pinta. Jos haluat valmistaa kakun gluteenittomasti, vaihda Digestivet gluteenittomiin kekseihin.
Teksti: Taina Salovaara

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

12

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

pohja:

  • 200 g Digestive-keksejä
  • 100 g sulatettua voita
  • 3 rkl sokeria

täyte:

  • 800 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia tai Viola)
  • 3 rkl vehnäjauhoja, Maizenaa tai Ohrakasta
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
  • 2 dl ranskankermaa (Creme fraiche)
  • 4 isoa munaa
  • 2 dl sokeria

pinnalle:

  • 2–3 dl ranskankermaa (Creme fraiche)
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Valmistusohje

Miltei valmiin juustokakun voi kuorruttaa ranskankermalla. Se tekee pinnasta kiiltävän ja kauniin valkoisen. Koristele kakku vaikkapa mustikoilla.

1. Ota ainekset huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen täytteen tekoa, ettei täyte juoksetu. Aseta leivinpaperiarkki irtopohjavuoan pohjan ja reunarenkaan väliin. Leikkaa pois ylimääräinen paperi.

2. Sulata voi pienessä kattilassa liedellä tai pikkukulhossa mikrossa. Murenna keksit joko monitoimi- tai yleiskoneessa tai käsin huhmaressa. Voit myös paloitella keksit muovipussiin ja murskata ne kaulimella painelemalla.

3. Sekoita keksimurusiin sokeri ja voisula. Levitä muruseos vuoan pohjalle joko sormin tai lusikalla painellen. On tärkeää, että pohja on tiivis, jotta se pysyy leikattaessa koossa. Pane pohja jääkaappiin paistamista odottamaan.

4. Kuumenna uuni 175-asteiseksi.

5. Sekoita isossa kulhossa tuorejuusto notkeaksi sähkö- tai pallovatkaimella. Lisää sokeri, ranskankerma, vaniljasokeri, sitruunanmehu ja -kuoriraaste sekä jauhot. Riko munat yksi kerrallaan täytteeseen ja vatkaa seos tasaiseksi.

6. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita pinta nuolijalla. Paista juustokakkua uunin keskiosassa noin 1 tunti. Peitä kakku kevyesti leivinpaperilla paistamisen loppupuolella. Tummunut juustokakun pinta maistuu karvaalta. Miltei valmiin juustokakun voit halutessasi kuorruttaa ranskankermalla, joka tekee pinnasta kiiltävän ja kauniin valkoisen. Ota kakku uunista ja levitä pinnalle sokerilla ja vaniljalla maustettua ranskankermaa. Paista vielä 5 minuuttia. Nosta juustokakku varovasti pois uunista.

7. Anna kakun jäähtyä kunnolla, peitä foliolla ja pane jääkaappiin kiinteytymään vähintään 4–6 tunniksi. Irrota kakun reunat vuoasta ohutteräisellä veitsellä ennen renkaan poistamista.

Vinkki: Käytä grahamkeksien asemasta pohjaan piparkakkuja, kaurakeksejä tai täytteettömiä suklaakeksejä. Keliaakikoille sopiva pohja syntyy gluteenittomista kekseistä. Muruseoksen voi maustaa esimerkiksi kaakaojauheella, jauhetulla kanelilla tai raastetulla sitruunankuorella. Kevyempi juustokakku syntyy käyttämällä rasvaisen tuorejuuston asemasta kevytversiota. Voit myös korvata osan rasvaisesta tuorejuustosta maitorahkalla. Suklaajuustokakku syntyy lisäämällä perustäytteeseen 200 g sulatettua, jäähdytettyä tummaa suklaata.

X