Reseptit

Empanadat eli etelä-amerikkalaiset piiraat

Latinalaisessa Amerikassa suositut empanadat eli täytepiiraat ovat pikkusuolainen, joita voi leipoa niin liha- kuin kasvistäytteelläkin. Tässä reseptissä piiraat saavat maistuvan lampaanjauhelijatäytteen.

Teksti:
Tiina Rantanen
Kuvat:
Colourbox

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

taikina:

  • 1 l vehnäjauhoja
  • 0.5 tl leivinjauhetta
  • 2 munaa
  • 1 dl vettä tai maitoa
  • 0.5 tl suolaa
  • 200 g voita tai margariinia

täyte:

  • 350 g lammasjauhelihaa
  • 1 iso sipuli
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 1 (grillattu) paprika
  • 1 dl silputtuja vihreitä oliiveja
  • 1 dl rusinoita
  • 1 tl savustettua paprikajauhetta
  • puolikas punainen chili
  • 0.5 dl hienonnettua tuoretta meiramia tai oreganoa
  • ripaus mustapippuria
  • 1.5 tl sormisuolaa
  • 2 kovaksi keitettyä munaa

kypsennykseen:

  • öljyä

Valmistusohje

Empanadat ovat suosittuja pikkupiiraita kaikkialla latinalaisessa Amerikassa. Niissä voi olla erilaisia liha- ja kasvistäytteitä.

Valmista ensin taikina. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi, anna taikinan levätä viileässä pari tuntia.

Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää silputtu sipuli, hienonnetut valkosipulinkynnet ja silputtu paprika. Anna jäähtyä hiukan ja lisää hienonnetut munat, oliivit ja rusinat. Sekoita hyvin ja mausta vahvasti.

Kauli taikina ohueksi levyksi ja leikkaa 10×10 sentin neliöt tai ota muotilla ympyröitä. Pane kullekin nokare täytettä, voitele reunat munalla ja taita pasteijoiksi. Painele reunat kiinni haarukalla.

Kypsennä pasteijat upporasvassa tai voitele munalla ja kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

X