Reseptit

Hunajainen rosvopaisti

Kun hunajainen rosvopaisti muhii nuotissa, voi sillä välin nauttia vaikka lasin laadukasta punaviiniä. Toinen viinilasi meneekin sitten meheväksi kypsyneen paistin kaverina.

Teksti:
Tiina Rantanen
Kuvat:
Jukka Pakarinen/Otavamedia

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1,5-2 kg lampaanpaistia
  • 2 rkl karkeaa suolaa
  • 5 valkosipulinkynttä

mausteseos:

  • 1 tl kuivattua minttua
  • 1 tl kuivattua meiramia
  • 2 tl kuivattua rosmariinia
  • 1 tl pippuriseosta
  • 0.5 dl juoksevaa hunajaa
  • 1 oksa rosmariinia
  • 3 laakerinlehteä

Valmistusohje

Kesäillan ohjelmanumero on hunajainen rosvopaisti, joka muhii nuotiossa meheväksi. Tarpeen vaatiessa paisti muhii meheväksi sähköuunissakin alhaisessa lämpötilassa.

1. Hiero lampaanpaisti karkealla suolalla ja anna suolautua viileässä yön yli.

2. Vuoraa hiekkaiseen maahan kaivettu kuoppa sileillä luonnonkivillä tai tulenkestävillä tiilillä. Polta kuopassa hyvää nuotiota parin tunnin ajan.

3. Puhdista lampaanpaisti suolarakeista. Jos haluat valkosipulinmakuisen paisti, tee paistiin viiltoja ja työnnä sinne lohkottuja valkosipulinkynsiä. Sekoita mausteseoksen ainekset tahnaksi ja levitä seos tasaisesti paistille. Sido paisti ja asettele sidosten väliin rosmariinin- ja salvianoksia sekä laakerinlehdet.

4. Kääri paistin ympärille pari kerrosta kasteltua voipaperia ja pari kerrosta alumiinifoliota. Paistin ympärille voi myös kääriä rautalankaa verkoksi, jolloin paisti on helpompi nostaa ylös kuopasta.

5. Hautaa paisti hiillokseen ja pane päälle hiekkaa. Anna lihan muhia kuopassa noin kolme tuntia.

6. Tarjoa minttuhyytelön, uusien perunoiden ja salaatin kanssa. Kaupunkilaisen rosvopaisti kypsyy uunissa. Kääri maustettu paisti alumiinifolioon ja kypsennä sitä 100-asteisessa uunissa, kunnes lihalämpömittari näyttää 65 astetta. Hieman alle kaksikiloinen lammaspaisti kypsyy neljässä tunnissa.

X