Reseptit

Jauheliha-papupihvit ja juures-papukastike

Kuitupitoinen ruoka on terveysteko, sillä se hellii vatsaa sekä ehkäisee monia suolistosairauksia. Jauheliha-papupihvit voi tarjoilla esimerkiksi keitetyn täysjyväpastan ja hedelmäisen kaalisalaatin kanssa

Teksti:
Sirkka Hirvonen
Kuvat:
Ari Heinonen

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

pihvit:

  • 0.5 dl vehnäleseitä
  • 0.5 dl ruiskorppujauhetta
  • 2 dl maustettua ruokakermaa (kolme sipulia tai paahdettu sipuli)
  • 1 sipuli
  • 0.5 prk veteen säilöttyjä valkoisia tai ruskeita papuja tai vastaava määrä (1 ½–2 dl) liotettuja ja keitettyjä papuja
  • 250 g vähärasvaista jauhelihaa
  • 1 muna
  • suolaa
  • rouhittua mustapippuria
  • hienonnettua tuoretta basilikaa ja oreganoa tai kuivattuja yrttejä

kastike:

  • 2 porkkanaa
  • pala mukulaselleriä
  • puolikas purjosipuli
  • öljyä
  • 1 prk (500 g) tomaattimurskaa
  • 0.5 prk veteen säilöttyjä valkoisia tai ruskeita papuja tai vastaava määrä (1 ½–2 dl) liotettuja ja keitettyjä papuja
  • suolaa
  • rouhittua mustapippuria
  • basilikaa
  • oreganoa

Valmistusohje

Leseet, pellavansiemenet, pavut, linssit, hedelmät ja kasvikset ovat hyviä kuidunlähteitä. Tarjoa nämä kuitupitoiset jauheliha-papupihvit kastikkeen, keitetyn täysjyväpastan ja hedelmäisen kaalisalaatin kanssa.

Tee ensin kastike. Kuori ja kuutioi porkkanat ja mukulaselleri. Huuhdo ja suikaloi purjosipuli. Kuumenna tilkka öljyä kattilassa. Lisää juureskuutiot sekä purjosipuli ja paista niitä hetki. Lisää tomaattimurska ja kuumenna kiehuvaksi. Mausta kastike suolalla, mustapippurilla, basilikalla ja oreganolla. Hauduta 15–20 minuuttia, kunnes juurekset ovat sopivasti pehmenneet. Valuta ja huuhdo pavut. Lisää puolet pavuista loppuvaiheessa muiden aineiden joukkoon hautumaan.

Pane leseet, korppujauhe ja ruokakerma kulhoon ja anna seistä jonkin aikaa.

Kuori ja hienonna sipuli. Jauha sipuli, puolet valutetuista ja huuhdotuista pavuista sekä turvonnut korppujauheseos tasaiseksi soseeksi monitoimikoneessa, tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää jauheliha ja muna. Sekoita kaikki aineet tasaiseksi taikinaksi. Mausta taikina maun mukaan suolalla, pippurilla sekä tuoreilla tai kuivatuilla yrteillä.

Tee taikinasta öljytyin tai kostutetuin käsin pihvejä ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Paista pihvejä 225 asteen uuninlämmössä noin 15 minuuttia pihvejä 225 asteen uuninlämmössä noin 15 minuuttia.

X