Reseptit

Juhlava hirvipatee

Hirvipatee sopii loistavasti juhlien alkupalaksi. Voit korvata hirvenlihan myös peuralla tai saksanhirvellä.

Teksti:
Maarit Cederberg
Kuvat:
Kari Hautala

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 500 g hirveä
  • 250 g savustettua sian sivua tai villisikaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 sipuli
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 tl maustepippuria
  • 1 tl muskottipähkinää
  • 0.5 dl konjakkia tai vahvaa omenamehua
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl silputtua rosmariinia
  • 1 rkl timjamia
  • 2 vatkattua munaa

pinnalle:

  • 4 laakerinlehteä
  • 3 rkl punaisia marjoja, karpaloita, puolukoita tai punaherkukoita
  • katajan nuori verso tai timjamin oksa

Valmistusohje

Herkullinen hirvipatee on vaikuttava alkuruoka. Hirven sijaan voi käyttää myös peuraa tai saksanhirveä.

1. Kytke uuni 175-asteiseksi. Voitele pitkulainen uunivuoka tai vuoraa ohueksi leikatulla silavalla. Paperia käyttäessä taittele paistopaperi vuoan muotoon ja tasaa reunat.

2. Jauha riistaliha kahteen kertaan savustetun lihan kanssa. Jollet halua käyttää sianlihaa, mausta hirvi esimerkiksi savustetulla poronlihalla ja lisää rasvaksi joko voita tai öljyä.

3. Silppua sipuli, valkosipuli sekä yrtit ja sekoita lihaan. Lisää suola. Vaahdota munat konjakin tai vahvan omenamehun kanssa ja sekoita lihan kanssa. Levitä seos vuokaan. Levitä pinnalle punaiset marjat, yrttioksat ja laakerinlehdet.

4. Peitä vuoka kannella ja anna kypsyä hitaasti 1,5 tuntia. Voit kurkata vuokaa välillä, sillä paistovuoan materiaali saattaa hiukan vaikuttaa kypsymisnopeuteen.

5. Anna pateen jäähtyä vuoassaan. Tarjoa kylmänä rapean leivän ja puolukkakastikkeen kera.

X