Reseptit

Juhlava maa-artisokkakeitto

Loraus sherryä antaa samettiselle maa-artisokkakeitolle sopivasti särmää. Maukas yrttiöljy viimeistelee makuelämyksen.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Juhlava maa-artisokkakeitto

  • 1 l kuorittuja ja paloiteltuja maa-artisokkia
  • 3–4 jauhoista perunaa
  • 1 silputtu sipuli
  • 1 rkl voita
  • 8 dl vettä
  • 2 kasvisliemikuutiota
  • 2 dl kermaa
  • tilkka kuivahkoa sherryä
  • suolaa, valkopippuria

Yrttiöljy

  • ½ ruukkua basilikaa
  • ½ ruukkua persiljaa
  • 1 dl hyvää oliiviöljyä
  • ripaus suolaa

Lisäksi

  • pistaasipähkinän sydämiä

Valmistusohje

Juhlava maa-artisokkakeitto tehdään helposti näin:

1. Kuori maa-artisokat sitruunalla maustettuun veteen. Kuori ja paloittele perunat. Silppua sipuli hienoksi.

2. Sulata voi kattilan pohjalla. Lisää sipulisilppu ja kiehauta se pehmeäksi. Mittaa kattilaan vesi, lisää kasvisliemikuutiot.

3. Paloittele maa-artisokat ja lisää ne kiehuvan liemeen perunoiden kanssa. Anna ainesten kiehua hiljalleen, kunnes sekä perunat että artisokat tuntuvat pehmeiltä. Soseuta keitto sileäksi joko monitoimikoneessa tai sauvasekoitinta käyttäen. Vanha tapa on pusertaa keitto sileäksi siivilän läpi painelemalla.

4. Lisää keittoon kerma ja sherry, kuumenna kiehuvaksi. Ohenna keitto tarvittaessa maidolla tai vedellä. Mausta keitto suolalla ja valko- tai mustapippurilla.

5. Pane yrttiöljyä varten basilikan- ja persiljalehdet sekä ripaus sormisuolaa tehosekoittimeen ja käynnistä kone. Lisää öljy ohuena nauhana ja anna koneen käydä hetki. Siivilöi öljy ja valuta sitä valmiiden keittoannosten pinnalle. Lisää keittoannosten koristeeksi myös lusikallinen kuivalla pannulla paahdettuja, rouhittuja pistaasipähkinän sydämiä. Tarjoa juhlava maa-artisokkakeitto alkuruokana.

Saatat pitää myös salamimurun kanssa tarjottavasta paahteisesta maa-artisokkakeitosta.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin tehdään makaronilaatikkko maa-artisokalla

X