Reseptit

Karitsakevätrullat ja harissa-jogurttikastike

Karitsalla täytetyt kevätrullat jogurttikastikkeen kera ovat loistava sormiruoka esimerkiksi illanistujaisiin.

Teksti:
Kira Åkerström
Kuvat:
Mirva Kakko

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 500 g luullista karitsanlapaa (niska tai potka käyvät myös)
  • öljyä
  • 1 iso pilkottu sipuli
  • 4 isoa valkosipulinkynttä
  • 1 iso pilkottu porkkana
  • 2 pientä kanelitankoa tai yksi iso
  • 2 tähtianista
  • 3 kardemumman kotaa kevyesti murskattuna
  • 1.5 tl korianterinsiemeniä
  • 1/3 tl kokonaisia neilikoita
  • 1 laakerinlehti
  • 1 appelsiinin kuori, kuorijalla kuorittu isoiksi säikeiksi
  • 1.5 dl valkoviiniä
  • 5 dl laadukasta lihalientä
  • 1 dl keltaisia rusinoita
  • 1.5 rkl hunajaa
  • 1 tl suolaa

Lisäksi:

  • pakastekevätrulla-arkkeja
  • rypsiöljyä uppopaistamiseen
  • paahdettuja pähkinöitä

harissa-jogurttikastike:

  • 2 dl kreikkalaista luomujogurttia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1.5 tl harissatahnaa
  • 1.5 tl hunajaa
  • 1 tl sitruunamehua
  • 1/2 sitruunan kuori raastettuna
  • 1/2 tl sumakkia (sitruksinen itämainen mauste, joka antaa potkua, happoa ja väriä ruokiin)
  • suolaa

Valmistusohje

Karitsakevätrullat tarjotaan harissa-jogurttikastikkeen kanssa.

1. Ruskista lihat uunin kestävässä astiassa, esimerkiksi valurautapadassa. Nosta ruskistetut lihat sivuun ja kuullota kasviksia ja mausteita öljyssä. Nosta lihat takaisin astiaan, lisää loput ainekset ja kiehauta. Lisää tarvittaessa vettä. Nesteen pitäisi peittää 3/4 lihasta. Peitä astia kannella tai foliolla ja hauduttele 150-asteisessa uunissa noin kolme tuntia, kunnes liha irtoaa luusta. Nosta liha liemestä ja anna jäähtyä hetki.

2. Siivilöi sillä välin liemi ja poimi pullistuneet rusinat talteen. Revi liha säikeiksi ja siirrä uunivuokaan. Kaada joukkoon siivilöityä haudutuslientä sen verran, että liha melkein ”ui” liemessä. Nosta uunin lämpötilaa 180 asteeseen ja paista lihaa välillä sekoittaen niin kauan, kunnes liemi on melkein kokonaan imeytynyt lihaan. Lihan pitää olla vielä kosteaa, joten älä paista korpuksi. Tämä vaihe tekee li- hasta ihanan aromaattista, joten älä jätä väliin tätä vaihetta.

3. Sekoita lihan joukkoon hienonnetut rusinat ja noin 0,5 dl paahdettuja pähkinöitä. Mausta tarvittaessa suolalla.

4. Käsittele kevätrulla-arkki paketin ohjeiden mukaisesti. Laita pieni määrä lihaa kevätrulla-arkin päälle ja kääri rullalle. Uppopaista 180-asteisessa öljyssä, kunnes kevätrulla on kullanruskea. Valuta talouspaperin päällä.

5. Tarjoa harissa-jogurttikastikkeen ja paahdettujen pähkinöiden kanssa.

Harissa- jogurttikastike: Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja tarkista maku. Koristele sumakilla ja paahdetuilla pähkinöillä.

Vinkki: Voit ottaa talteen lihan valmistuksesta yli jääneen liemen ja pakastaa, vaikka maku tosin hieman kärsii. Lientä voit käyttää esim. kastikepohjissa tai padoissa.

X