Reseptit

Kirkas lintuliemi

Kirkasta lintulientä voi käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa.

Teksti:
Juha Jormanainen

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 4-6 linnun rangat
  • 2 l vettä
  • suolaa
  • muutama porkkana
  • purjon valkoinen osa
  • 2 salottisipulia
  • pieni pala mukulaselleriä
  • 0.2 dl konjakkia
  • 8 katajanmarjaa
  • 6 valkopippuria
  • 1 laakerinlehti
  • 1 neilikka
  • 1 persilijanoksa
  • hyppysellinen timjamia
  • hyppysellinen rosmariinia

Valmistusohje

Ensin on valmistettava liemi pilkkomalla vihannekset ja perattujen lintujen rangat pienemmiksi paloiksi ja ruskistamalla ne reilussa voissa. Älä ruskista liikaa!

Seuraavaksi laita ruskistetut rangan palat ja vihannekset kylmään veteen kattilaan ja kiehauta. Kuori vaahto tarkkaan pois. Lisää konjakki sekä mausteet ja anna kiehua miedolla lämmöllä niin pitkään, että jäljelle jää reilu litra lientä. Siivilöi liemi siivilän ja harsokankaan läpi.

Jos liemi on sameaa, sen saa kirkastettua seuraavalla tavalla: Erottele kolmesta kananmunasta keltuaiset ja valkuaiset. Laita kulhoon valkuaiset ja murskatut kuoret. Säästä keltuaiset myöhempää käyttöä varten.

Kuumenna liemi niin, että se juuri ja juuri kiehuu. Kaada liemikattilaan valkuaiset ja kuoret. Sekoita hetki ja anna varovasti kiehahtaa. Nosta pinnalle nouseva valkuaislautta pois ja siivilöi liemi vielä kerran. Tuloksena on kauniin kirkasta lintulientä.

X