Reseptit

Kreikkalainen jättipapuhöystö

Kreikkalaista jättipapuhöystöä voi nauttia sellaisenaan tai tarjota esimerkiksi fetajuuston kanssa. Varaa ruoan kypsentämiseen noin puolituntia.

Teksti:
Sirkka Hirvonen
Kuvat:
Colourbox

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 4 dl kuivattuja jättipapuja yön yli liotettuna ja huuhdeltuna
  • vettä
  • 3 sipulia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 porkkanaa
  • 3-4 lehtisellerinvartta
  • 1 munakoiso
  • 1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 3 dl vettä
  • 1 tl sokeria
  • 3 rkl hienonnettua persiljaa
  • suolaa
  • rouhittua mustapippuria

Valmistusohje

Kreikkalainen jättipapuhöystö maistuu sellaisenaan tai lampaankyljysten tai fetajuuston kera.

Kaada liotetut ja huuhdellut pavut kattilaan, lisää runsaasti vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä papuja 30–40 minuuttia, kunnes ne ovat melkein pehmeitä. Pavut eivät saa hajota keittämisen aikana. Valuta pavut ja kaada keitinvesi pois.

Kuori ja hienonna sipulit sekä valkosipulinkynnet. Kuori ja kuutioi porkkanat. Huuhdo ja paloittele lehtisellerinvarret sekä munakoiso. Kuullota sipulit sekä valkosipuli runsaassa öljyssä. Lisää noin desilitra tomaattimurskaa ja keitä hetki. Lisää porkkanat, lehtiselleri, munakoiso ja kuivatut yrtit. Jatka kuullottamista hetki, kunnes aineet alkavat tuoksua voimakkaasti. Lisää loppu tomaattimurska, kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10 minuuttia. Lisää veteen sekoitettu tomaattipyree. Kumoa valutetut pavut muiden aineiden joukkoon. Lisää sokeri ja persilja. Mausta ruoka maun mukaan suolalla
ja mustapippurilla.

Kaada seos uunivuokaan ja kypsennä 200 asteen uuninlämmössä noin 30 minuuttia. Kokeile papuja ja lisää vettä, jos ne tuntuvat kuivilta. Tarjoile.

X