9.5.2012

Kuhaa mätikastikkeessa ravunpyrstöjen ja parsan kanssa

Teksti: Juha Jormanainen

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Ainekset

600 g kuha- tai ahvenfileitä
voita paistamiseen
suolaa
mustapippuria
valkopippuria
1.5 dl kalalientä (mieluiten itse tehtyä)
2-3 cl Noilly Pratt -vermuttia tai 0,5 dl valkoviiniä
1,5-2 dl smetanaa
100 g kirjolohen mätiä
ravunpyrstöjä tölkistä
50 g simpun mätiä (ei pakollinen)
2 nippu tuoretta parsaa
0.1 dl konjakkia ta calvadosta
tilliä koristeeksi

Valmistusohje

Paistettu kuha tarjoillaan tuoreen parsan, ravunpyrstöjen ja kirjolohen mädistä tehdyn kastikkeen kanssa.

Aloita kastikkeen valmistamisella ja purista mädistä mehut siivilässä alla olevaan astiaan. Laita syrjään odottamaan.

Sekoita vermutti (tai valkoviini) kalaliemeen kattilassa ja keitä kokoon niin, että jäljellä on noin puoli desiä. Lisää puolet smetanasta ja keitä vielä kokoon muutama minuutti. Laita kattila syrjään odottamaan.

Keitä kookkaassa kattilassa reilusti suolalla maustettua vettä. Lisää kiehuvaan veteen parsaniput ja keitä niitä tasan kahdeksan minuuttia. Muista, että siinä vaiheessa, kun parsat ovat kypsiä, muun ruoan pitää olla valmista.

Paista kalafileet voissa kypsiksi paistinpannulla. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Aseta kastikekattila lämmölle, lisää puolet lopusta smetanasta ja keitä kokoon. Lisää loppu smetana ja keitä kokoon vielä hetki. Mausta valkopippurilla. Kastikkeen pitäisi olla melko paksua.

Kuumenna pieni paistinpannu kovalla lämmöllä ja lisää siihen nokare voita. Kun voi vaahtoaa, kaada pannulle ravunpyrstöt ja pyörittele niitä hetki. Kaada sitten sekaan konjakkia. Lämmitä ravunpyrstöjä puoli minuuttia ja siirrä syrjään. HUOM! Ravunpyrstöjä ei saa paistaa pitkään, koska muuten ne sitkistyvät.

Kaada mätimehu kastikkeeseen ja sekoita hyvin. Tarkista suola vasta tässä vaiheessa.

Nyt on kiire! Ota parsat vedestä ja kuivaa ne puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen. Kaada lämmitetylle lautaselle kastikepeili, aseta kalafilee sen päälle ja aseta parsat viereen. Asettele ravunpyrstöt kalan ja parsojen ympärille. Viimeistele annos pienellä simpunmätinokareella. Vihreä simpunmäti antaa mukavan kontrastin vaaleanpunaiselle kastikkeelle ja punaisille ravunpyrstöille. Tarjoa heti.