22.5.2012

Kurpitsasämpylät

Teksti: Sirkka Hirvonen

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

15

Arvostelu

Kurpitsasoseen mehevöittämät sämpylät maistuvat iltateellä tai lounaskeiton kaverina.

Ainekset

2 ½ dl haaleaa vettä
½ palaa hiivaa
2 ½ dl kurpitsasosetta
2 tl mineraalisuolaa
2 rkl siirappia
1 dl kauraleseitä
6-7 dl graham- tai täysjyväspelttijauhoja
½ dl öljyä

voiteluun:

munaa

pinnalle:

kurpitsansiemeniä

Valmistusohje

Liuota hiiva haaleaan veteen. Lisää kurpitsasose, mineraalisuola, siirappi ja kauraleseet. Alusta jauhot taikinaan ja lisää loppuvaiheessa öljy. Jauhojen määrä riippuu kurpitsasoseen sakeudesta. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja anna kohota kooltaan kaksinkertaiseksi.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja painele siitä ilmakuplat pois. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 15 osaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille kohoamaan.

Voitele kohonneet sämpylät munalla ja ripottele pinnalle kurpitsansiemeniä. Paista 225 asteen uuninlämmössä noin 10 minuuttia.