Reseptit

Lammasruukut

13.4.2019 Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Mirva Kakko

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Lammasruukkuihin voi tehdä juhlavat taikinakannet tai ruukut voi vain peittää foliolla ennen paistamista. Tarjoa lisänä lihaliemessä keitettyjä ja voissa paistettuja lintuperunoita sekä höyrytettyä varsikukkakaalia.

Ainekset

Lammasruukut:

noin 1 kg karitsan paahtopaisteja
3 salottisipulia
4 valkosipulinkynttä
1 rasia (200 g) herkkusieniä
2 suolakurkkua
2 rkl voi-öljyseosta
1 tl rosmariinia
1/2 tl rakuunaa
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 rkl vehnäjauhoja
2 1/2 dl valkoviiniä
2 prk (240 g) smetanaa
1 rkl vasikanfondia
1 rkl dijoninsinappia

Taikinakuori:

4 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
2 rkl öljyä
noin 2 dl vettä

Valmistusohje

1. Ota paahtopaistit huoneenlämpöön vähintään 1/2 tuntia ennen ruskistamista. Jos haluat tehdä ruokaan taikinakuoren, sekoita taikina ja tee myös muut esivalmistelut lihojen lämmetessä.

2. Sekoita taikinaa varten kuivat aineet ja öljy keskenään. Lisää sen verran vettä, että saat helposti kaulittavan taikinan. Vaivaa taikina kimmoisaksi.

3. Silppua sipulit, puhdista ja viipaloi herkkusienet. Kuutioi suolakurkut. Leikkaa liha viipaleiksi.

4. Ruskista lihaviipaleet rasvasekoituksessa kolmessa erässä. Sekoita jokaisen lihaerän joukkoon ruskistamisen loppupuolella sipulisilppua. Mausta liha yrteillä, suolalla ja pippurilla ja laita uuninkestäviin annosvuokiin tai -patoihin. Tai käytä yhtä isoa keraamista uunipataa.

5. Paista herkkusienet pannulla, lisää joukkoon vehnäjauhot, viini, smetana, fondi ja sinappi. Kiehauta kastike ja jaa se lihojen päälle. Lisää joukkoon suolakurkkukuutioita.

6. Peitä astiat foliolla tai taikinakansilla. Pyöritä taikina palloiksi ja kauli pallot kevyesti jauhotetulla alustalla hieman uunivuokia suuremmiksi kansiksi. Painele kannet kiinni vuokien reunoihin. Pistele kannet haarukalla. Kypsennä ruukkuja 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.

Suosittelemme