Reseptit

Maksaa paistina

21.5.2012 Teksti: Maarit Cederberg

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Ainekset

1 kokonainen hirven, peuran, kauriin tai poron maksa
nippu tuoretta salviaa tai 1 rkl kuivattuna
nippu ruohosipulia
4 rkl sulatettua voita, rypsiöljyä tai oliiviöljyä
1 tl merisuolaa rakeina

pinnalle:

1 tl rouhittua valkopippuria
2 rkl herukkamehua
1 tl hunajaa

Valmistusohje

Puhdista maksa ja vedä pintakalvo varovaisesti pois. Kuivaa pinta ja aseta maksa uunipellille ritilälle kokonaisten yrtinlehtien päälle.

Sulata voi ja valele maksan pinta voin kirkkaalla osalla tai käytä kotimaista kylmäpuristettua rypsiöljyä tai oliiviöljyä.

Ripota pintaan silputtua ruohosipulia sekä salvian lehtiä tai kuivattua salviaa.

Mausta maksa karkealla merisuolalla ja kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Valele kypsä maksa herukkamehulla ja hunajalla. Kääri kuuma maksa voipaperiin ja anna jäähtyä siinä liemineen.

Tarjoa maksa jäähtyneenä ja viipaloituna herukkahyytelön ja etikkasienien kanssa.

Vihje:

Kypsästä maksasta saat jalostettua maksavaahtoa näin: Jauha teholeikkurissa 100 g kypsää maksapaistia, 1 dl juustoraastetta ja 100 g tuorejuustoa yhden herkkukurkun kanssa. Sekoita joukkoon 1 rkl tomaattisosetta ja 1 dl vaahdotettua ranskankermaa. Mausta tahna sinapilla ja mustapippurilla. Tarjoa pihlajanmarjahyytelön ja ruisleivän kanssa alkupalaksi. Tahna sopii myös voileipäkakun täytteeksi.