Reseptit

Porkkana- tai sienisämpylät

Sämpylät maistuvat jokaisella päivän aterialla. Porkkana- ja sienisämpylät ovat erityisesti syksyn herkkuja.

Teksti:
Sirkka Hirvonen

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

18

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 25 g (½ palaa) hiivaa tai pussi kuivahiivaa
  • 5 dl vettä
  • 1 tl mineraalisuolaa
  • 1 rkl sokeria
  • 2 dl hienoa porkkanaraastetta tai
  • sieniä (liotettuja suolasieniä tai kuivattuja sieniä tai sulatettuja pakastesieniä hienonnettuina)
  • noin 10 dl sämpyläjauhoja
  • ½ dl öljyä

Valmistusohje

Liuota tuore hiiva haaleaan veteen. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhojen joukkoon. Lisää veteen mineraalisuola, sokeri, porkkanaraaste tai sienet ja alusta jauhot taikinaan. Vaivaa taikina kiinteäksi ja kimmoisaksi ja lisää loppuvaiheessa öljy.

Peitä taikina ja anna sen kohota kooltaan kaksinkertaiseksi.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo palat tangoiksi. Leikkaa tangot tasakokoisiksi paloiksi ja pyörittele ne sämpylöiksi.

Nosta sämpylät leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota noin puoli tuntia. Paista sämpylöitä 225 asteen uuninlämmössä noin 10 minuuttia.

X