Reseptit

Ranskalainen omenapiiras

Ranskalainen omenapiiras kätkee sisäänsä calvadoksella maustettua omenasosetta sekä omenaviipaleita. Pinnan kaunis kiilto saadaan aikaan aprikoosimarmeladilla. Tarjoa piirakan kanssa vaniljalla ja joko calvados- tai konjakkitilkalla maustettua kermavaahtoa.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Laura Riihelä

Ranskalainen omenapiiras hurmaa hienostuneella maullaan.

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Ranskalainen omenapiiras, pohja:

  • 125 g kylmää voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl sokeria
  • 1 keltuainen
  • 1 rkl kylmää vettä

Omenasose

  • 600 g omenoita (hapokas lajike)
  • 2 rkl vettä
  • 3 rkl sokeria
  • 2 rkl calvadosia tai konjakkia
  • 1 rkl voita

Pinnalle

  • 400 g omenoita
  • 2 rkl sokeria
  • 1/2 dl aprikoosihilloa tai -marmeladia

Valmistusohje

Ranskalainen omenapiiras leivotaan helposti näin:

1. Leikkaa jääkaappikylmä voi kuutioiksi. Nypi voi jauhojen ja sokerin kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja vesi nopeasti sekoittaen taikinaan. Tee taikinasta pallo ja litistä se. Kääri taikina kelmuun ja anna olla jääkaapissa noin 1 tunti.

2. Kuori ja paloittele soseeseen tulevat omenat. Laita omenat kattilaan, lisää vesi ja sokeri. Hauduta omenat pehmeiksi, lisää voi sekä alkoholi ja soseuta sileäksi sauvasekoittimella.

3. Peitä irtopohjaisen (noin 23 cm) vuoan pohja leivinpaperilla. Kauli taikina niin suureksi pyöreäksi levyksi, että se riittää peittämään myös vuoan reunat. Nosta taikina kaulimen avulla vuokaan. Tasoita reunat ja pistele pohja haarukalla.

4. Peitä piirakka leivinpaperilla ja lisää painoksi keraamiset paistokuulat tai niiden puuttuessa esim. kuivattuja herneitä tai papuja. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa ensin 15 minuuttia. Poista paperi ja painot ja jatka paistamista vielä noin 10 minuuttia, kunnes pohja on vaaleanruskea.

5. Kuori ja viipaloi loput omenat. Levitä pohjan päälle ensin sose, sitten omenaviipaleet aloittaen piirakan ulkoreunasta. Ripottele sokeri omena- viipaleiden päälle.

6. Kypsennä piirakkaa edelleen noin 25 minuuttia tai kunnes omenat ovat pehmeitä ja saaneet hieman väriä pintaansa. Viimeistele ranskalainen omenapiiras sivelemällä aprikoosihillo tai -marmeladi lämpimien omenoiden pintaan.

Vinkki: Kokeile herkullisia omenagaletteja, ne maistuvat parhailta vastaleivottuina ja lämpiminä.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin teet ihanan manteli-omenapiirakan

X