Reseptit

Omenagalettet

Mureat omenagalettet ovat parhaita lämpiminä vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Niclas Mäkelä/Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 150 g voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 1 1/2 tl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa
  • 3/4 dl Kylmää vettä
  • 4 keskikokoista kirpeää omenaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl sokeria
  • kanelia
  • voinokareita

Valmistusohje

 Omenagalettet leivotaan helposti näin:

1. Nypi voi, vehnäjauhot, sokerit ja suola keskenään murumaiseksi seokseksi. Voit hyvin käyttää taikinan valmistukseen monitoimikonetta. Lisää kylmä vesi, sekoita nopeasti taikina tasaiseksi. Älä vaivaa, ettei taikina sitkisty. Jaa taikina neljään osaan, pyöritä palloiksi ja litistä. Pane levyt jääkaappiin lepäämään noin tunniksi.

2. Kuori ja viipaloi omenat. Pane viipaleet kulhoon, puserra päälle vähän sitruunamehua. Mausta sokerilla.

3. Kauli taikinalevyt jauhoja apuna käyttäen halkaisijaltaan noin 18 cm:n kokoisiksi pohjiksi. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä omenaviipaleet levyille. Jätä pohjan reunoihin käännösvara. Käännä ja painele reunat rennosti omenoiden päälle. Mausta omenat kanelilla ja pane jokaisen galetten pinnalle pari voinokaretta.

4. Paista galetteja 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Tarjoa lämpiminä vaniljajäätelön tai –kastikkeen kanssa.

Vinkki: Galetten reunoille kannattaa jättää riittävästi tilaa, sillä ne käännetään osittain täyteen päälle. Älä murehdi, vaikka taikina hieman murenisikin eikä ulkonäkö olisikaan viimeisen päälle. Omenagalettet ovat rentoa leivottavaa ja rustiikkinen ulkomuoto ja aavistuksen repeilevät reunat kuuluvat asiaan.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin syntyy komea omenakukko

X