Reseptit

Rukiinen leipä

Rukisen leivän teko vaatii pari päivää, mutta lopputulos on odottamisen arvoinen. Parhaiten leipä maistuu tuoreena, kun se on hieman jäähtynyt uunista ottamisen jälkeen.
Teksti: Katri Schröder Kuvat: Colourbox

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

1

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1. päivä:
  • 2 dl maustamatonta jogurttia
  • 1 tl tuorehiivaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 2 dl ruisjauhoja
  • 2. päivä:
  • 3 dl vettä
  • 2 tl suolaa
  • 3 dl ruisrouhetta
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 3 dl vehnäjauhoja

Valmistusohje

Rukiinen leipä saa hapanta makua ja luonnetta juuritaikinasta.

1. Päivä:
Sekoita ensimmäisenä päivänä kulhoon jogurtti, veitsenkärjellinen hiivaa, hunaja ja ruisjauhot. Sekoita tasaiseksi. Peitä kelmulla ja jätä seos huoneenlämpöön seisomaan vuorokaudeksi.

2. Päivä:
Sekoita kuplineen taikinajuuren joukkoon kädenlämpöinen vesi, suola ja ruisrouheet. Vatkaa muutama minuutti. Lisää ruis- ja vehnäjauhot ja alusta tasaiseksi taikinaksi. Voitele pitkänomainen (2 l) leipävuoka margariinilla ja valuta taikina vuokaan. Painele hieman paistinlastalla, jotta taikinaan ei jää ilmakuplia. Anna kohota peitettynä 45 minuuttia. Paista 175-asteisen uunin alatasossa noin 1 tunti ja 20 minuuttia tai kunnes taikina irtoaa vuoan reunasta. Anna jäähtyä ritilän päällä hetken aikaa ennen kumoamista. Kumoa ja anna jäähtyä pyyheliinalla peitettynä.

X