Rukiinen leipä
Rukisen leivän teko vaatii pari päivää, mutta lopputulos on odottamisen arvoinen. Parhaiten leipä maistuu tuoreena, kun se on hieman jäähtynyt uunista ottamisen jälkeen.
Ainekset
- 1. päivä:
- 2 dl maustamatonta jogurttia
- 1 tl tuorehiivaa
- 1 rkl hunajaa
- 2 dl ruisjauhoja
- 2. päivä:
- 3 dl vettä
- 2 tl suolaa
- 3 dl ruisrouhetta
- 3 dl ruisjauhoja
- 3 dl vehnäjauhoja
Valmistusohje
Rukiinen leipä saa hapanta makua ja luonnetta juuritaikinasta.
1. Päivä:
Sekoita ensimmäisenä päivänä kulhoon jogurtti, veitsenkärjellinen hiivaa, hunaja ja ruisjauhot. Sekoita tasaiseksi. Peitä kelmulla ja jätä seos huoneenlämpöön seisomaan vuorokaudeksi.
2. Päivä:
Sekoita kuplineen taikinajuuren joukkoon kädenlämpöinen vesi, suola ja ruisrouheet. Vatkaa muutama minuutti. Lisää ruis- ja vehnäjauhot ja alusta tasaiseksi taikinaksi. Voitele pitkänomainen (2 l) leipävuoka margariinilla ja valuta taikina vuokaan. Painele hieman paistinlastalla, jotta taikinaan ei jää ilmakuplia. Anna kohota peitettynä 45 minuuttia. Paista 175-asteisen uunin alatasossa noin 1 tunti ja 20 minuuttia tai kunnes taikina irtoaa vuoan reunasta. Anna jäähtyä ritilän päällä hetken aikaa ennen kumoamista. Kumoa ja anna jäähtyä pyyheliinalla peitettynä.
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous