Reseptit

Seesamibriossileipä

12.4.2018 Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Paula Kukkonen/Otavamedia

Kaupalliset yhteistyöt

Suosittelemme

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Kiitos
Siemenet antavat briossileivälle rutkasti makua sekä rakennetta ja parantavat huomattavasti sen kuitu- ja proteiinipitoisuutta.

Ainekset

25 g hiivaa
2 1/2 dl haaleaa tai kylmää maitoa
1 1/2 tl suolaa
1 1/2 rkl siirappia
3 rkl seesaminsiemeniä
2-3 kananmunaa
noin 9 dl vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita

Voiteluun:

1 keltuainen + tilkka vettä
2 rkl seesaminsiemeniä

Valmistusohje

1. Murenna hiiva haaleaan maitoon, jos paistat briossin samana päivänä. Käytä kylmää maitoa, jos kohotat taikinan yön yli jääkaapissa. Lisää maitoon suola, siirappi, seesaminsiemenet ja kananmunat. Vaivaa taikinaan jauhoja koneella 10 minuuttia, käsin 15 minuuttia.

2. Lisää pehmeä voi nokareina ja vaivaa taikinaa edelleen noin 10 minuuttia. Anna taikinan kohota liinan alla noin 40 minuuttia tai jääkaapissa seuraavaan päivään.

3. Kumoa taikina leivinpöydälle ja vaivaa hyvin. Voitele iso leipävuoka hyvin voilla. Painele 3/4 taikinasta vuokaan. Pyörittele lopusta taikinasta 3–4 palloa ja paina ne taikinan päälle.

4. Anna briossin kohota huoneenlämmössä 30 minuuttia tai 1 tunti, jos taikina on kohonnut jääkaapissa. Voitele leipä vesitilkalla ohennetulla keltuaisella ja ripottele pinnalle siemenet. Paista briossia 175-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Peitä briossi tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa.

Vinkki: Briossitaikina vaatii pitkän ja tehokkaan vaivaamisen, joten käytä apuna yleis- tai monitoimikonetta.

Julkaistu aiemmin

anna

Luetuimmat

Lue myös

Suosittelemme