Reseptit

Tomaattimureke ja punaviinisiirappi

Parsakaali maistuu tomaattimurekkeen kaverina. Punaviinisiirappi kruunaa aterian.

Teksti:
Inga Aaltonen
Kuvat:
Seppo Saarentola

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 kg naudan jauhelihaa
  • noin 1/2 kg (8-10 kpl) keskikokoista, kypsää tomaattia
  • 3 sipulia varsineen
  • 1 ruukku basilikaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl perunajauhoja
  • noin 1 tl suolaa
  • mauste- ja valkopippuria

pinnalle:

  • voita tai öljyä

Punaviinisiirappi:

  • 2 dl punaviiniä
  • 2 dl sokeria

Valmistusohje

Mehevä tomaattimureke tarjotaan punaviinisiirapin raidoittamana parsakaalin kera.

Pese tomaatit, poista kantaosa ja paloittele ne kulhoon. Silppua sekaan sipulit, sipulinvarret ja basilika. Murskaa seos sauvavatkaimella karkeaksi rouheeksi. Sekoita joukkoon kananmunat, jauheliha, perunajauhot ja mausteeksi suolaa ja pippuria.

Voit paistaa seoksesta ohuen maistiaispihvin paistinpannulla.

Muotoile seoksesta uunipannulle pitkä, kapea mureke tai tee kaksi mureketta kahteen uunivuokaan. Taputtele pinta tasaiseksi öljyyn kastetuin käsin tai sivele pintaan vähän voisulaa.

Kypsennä tomaattimureketta 175–200-asteisessa uunissa 50–60 minuuttia. Valuta pintaan koristeeksi punaviinisiirappia ja tarjoa uusien perunoiden, parsakaalin ja raikkaan vihreän salaatin kanssa.

• Tomaattimureke on laktoositon ja sopii myös keliaakikolle.
• Tomaateista irtoaa kypsennyksen aikana riittävästi nestettä, joten murekkeesta tulee mehevä ja maukas.

Punaviinisiirappi:

Keitä viiniä ja sokeria kokoon, kunnes seos vähän sakenee. Valuta siirappia lihamurekkeen koristeeksi tai punaiseksi raidaksi vaikka suoraan lautaselle.

Ohje: Viini- ja puutarhatila Pihamaa, Asikkala

X