Ruoka

Electrolux ESTM6400 -sauvasekoitin on monipuolinen keittiön pikkuapulainen

Teksti: Anna.fi

Sauvasekoittimen saa halvimmillaan parillakymmenellä, kalleimpien hinta on lähes 200 euroa. Hinnan kohotessa 
lähestytään ammattikeittiöiden laatu­vaatimuksia, joita nykyisin osataan arvostaa myös monessa kotikeittiössä.

Sauvasekoitin Electrolux ESTM6400
Electroluxin ESTM6400 peruspakettiin kuuluvat muun muassa kaksoisvispilä ja teholeikkuri.

Ammattikeittiössä kodinkoneilta ja välineiltä vaaditaan kestäviä rakenteita, vakautta, tehokkuutta ja nopeutta. Nämä ominaisuudet hilaavat ammattivälineiden hinnat korkeiksi, eikä näitä laitteita löydy perusmarkettien hyllyiltä.

Mutta ammattilaislaitteista otetaan kehitystyössä oppia. Uudet kotikäyttöön kehitellyt laitteet tulevat yleensä ammattilaitteiden jälkijunassa. Niistä siirretään kotimalleihin käyttökelpoisimmat ominaisuudet.

Puoliammattilaismalleja innokkaille kotikokeille

Electrolux on yksi niistä valmistajista, jolla on niin kutsuttuja puoliammattilaismalleja. Siihen luokkaan voidaan katsoa kuuluvan myös testaamamme Ultramix/Pro-sauvasekoitin. Sauvan suunnittelussa on kuunneltu ammattikokkeja, joiden kokemusten pohjalta tuote on saanut muotonsa ja tärkeimmät käyttöominaisuutensa.

Laitteen osat napsahtavat tukevasti paikoilleen ja irtoavat ergonomisesti muotoillusta rungosta vapautuspainikkeen avulla. Rungossa ovat rivissä portaaton nopeudensäätö, käynnistyspainike ja turbopainike. Virtajohdosta on tehty tarkoituksella erikoispitkä (1,8 m), ja pientä luksustuntumaa luo sininen nopeudensäädön led-valo jo muutenkin laadukkaan oloisessa laitteessa. Sekoitin istuu tukevasti käteen, mutta aluksi tottumatonta häiritsee pitkä sekoitinvarsi.

Runkoon voi toiminnasta riippuen liittää sekoituspään, vatkaimet tai teholeikkurin. Muista sauvasekoittimista poiketen Electroluxissa on 25-senttinen sekoitusvarsi, joka yltää korkeammankin astian pohjalle. Soseuttamisen lisäksi pituudesta on etua myös vatkattaessa, etenkin suurempia neste-eriä. Kun laite sekoittaa koko pinta-alalta samanaikaisesti, vaahdosta tulee tasaista. Minuutissa neljä desiä kermaa ja neljä munanvalkuaista muuttuu kovaksi vaahdoksi marenkia varten.

Sauvasekoittimella sosekeitot ja vauvan ruuat voidaan valmistaa suoraan kattilassa, eikä laite roiski, vaikka nestettä olisi runsaastikin. Nopeudensäätö ja rauhallinen käynnistys ovat tässä työssä avuksi varsinkin silloin, kun soseutettavia sattumia on runsaasti ja ne ovat erikokoisia.

Sekoituspäässä on aukkoja, joista soseutettu aines kulkeutuu leikkuuteristä poispäin eikä jää jumittamaan niiden ympärille. Etenkin perunamuusin teossa sekoituspään rakenneominaisuudet tulevat hyvin esille: perunat muusautuvat hetkessä tasaiseksi, eikä sekoituspää missään vaiheessa tukkiudu.

Huomioi eri terien käyttötarkoitus

Jäiden murskaaminen on haastavaa jopa monelle tehosekoittimelle. Ultramixin ohjeet antavat ristiriitaista tietoa; turvallisuusohjeet kieltävät jään murskaamisen ilman erikoisterää, kun taas käyttöohjeet opastavat murskauksessa. Vakiovarusteena tulevaan sekoituspäähän sisältyy vain yleisterä. Tarkemmin ohjeita tulkitessa selviää, että jäätä voi murskata vain teholeikkurilla eikä todennäköisesti sekoituspäällä. Teholeikkurilla jää ja pakastemarjat murskaantuvat vaivatta jogurtin ja hedelmien kanssa pehmoiseksi smoothieksi.

Electrolux ESTM6400 -sauvasekoitin

Teholeikkurilla voi hienontaa haluamalleen hienonnusasteelle myös tuoreet palasiksi pilkotut vihannekset ja juurekset sekä lihan ja kalan. Viipalointiin laitteesta ei ole apua, mutta yleisterällä saa esimerkiksi 200 gramman naudan suikalepaistista jauhettua kymmenessä sekunnissa lihan kelvolliseksi hampurilaispihviksi.

ESTM6400 on hyvä valinta tehokasta, monipuolista ja helppokäyttöistä sauvasekoitinta hakevalle. Se on hyödyllinen laite jokapäiväisessä ruuanlaitossa. Erillisiä teriä ei pakettiin kuulu, mutta peruskokoonpanollakin tehokas ja laadukas laite tekee kodin ruuanlaitosta miellyttävämpää.

Electrolux ESTM6400 -tekniikkaa:

Teho: 700 W
Mitat (p x l x k): 7,5 x 7,5 x 42,5 cm
Paino: 1 030 g (sekoitinpään kanssa)
Ominaisuudet: portaaton nopeu densäädin, soft-start-käynnistys, 
turbo-toiminto
Vakiovarusteet: sauvasekoitin, 
kaksoisvispilä, teholeikkuri (1 litran 
kulho), litran mittainen sekoituskulho 
ja seinäkiinnitysteline
Maahantuoja: Oy Electrolux AB, 
puh. (09) 859 530
Hinta: 140 €

 

 

Teksti: Kirsti Herttua
Kuvat: Colourbox ja Hannu Häyhä

X