Joulu

12 itkettävän koskettavaa joululaulua, jotka eivät olisi ansainneet unohdusta – Saija Tuupanen, Maustetytöt ja The Killers kuuluvat jouluun, johon moni voi samastua

Samoja joululauluja raikaa eri vuosina uusilla esittäjillä. On myös joululaulujen unohdettuja helmiä. Koskettavimmat joulukauden kappaleet ovat tässä.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Istock, Om-Arkisto

Monet osaavat klassisia joululauluja ulkoa. Entä nämä laulut?

Samoja joululauluja raikaa eri vuosina uusilla esittäjillä. On myös joululaulujen unohdettuja helmiä. Koskettavimmat joulukauden kappaleet ovat tässä.

Muun muassa Varpunen jouluaamuna ja Jouluupuu on rakennettu ovat joululauluja, jotka vähintään kerran vuodessa kuulee varmasti. Jokaisella on ne tietyt klassikot ja suosikit, joita kuuntelee yhä uudelleen joulusta toiseen.

Pidetään kuitenkin huolta siitä, että myös unohdetut joululaulut saavat uuden mahdollisuuden. Keräsimme listan tunnelmallisista joululauluista, joista voi löytää uusvanhan suosikin.

Saija Tuupanen: Aavistus

Aavistuksen parasta antia on kertosäe, jonka itkettävät sanat johdattavat herkkään mielentilaan. Siitä huolimatta, että sanoitus on uskonnollinen, se sopii myös kuvaamaan sitä liikutusta, joka usein jouluna on läsnä.

Tuupasen lisäksi kappaleen ovat levyttäneet muun muassa Paula Koivuniemi ja Katri Helena.

Kauko Käyhkö: Kirje Korvatunturille

Älä anna kappaleen tai levyn nimen hämätä. Vaikka tämä onkin lasten joululauluja, siinä ei ole reipasta poljentoa ja touhukasta menoa. Kappale on vuodelta 1952. Käyhkön laulutyyli tuo mieleen kotimaisten mustavalkoelokuvien musiikin.

Maustetytöt: Vuoden pimein yö

Listan uusinta musiikkia vuodelta 2020. Tässä ei muistella kaihoisasti lapsuuden jouluja tai ammenneta jouluiloa ihanista hetkistä läheisten kanssa. Monelle joulu on eri syistä vaikeaa aikaa, ja tämä laulu osuu heidän sydämiinsä.

Öinen hautausmaa

Öinen hautausmaa -kappaleen on levyttänyt useakin artisti, muun muassa Jari Sillanpää. Kappale sanoittaa tunnelman, joka valtaa viedessämme joulun kynttilät menetettyjen läheistemme leposijoille: ”Verkkaiset kulkijat, menneiden muisto. Huurteiset puut ja luojamme puisto, sen hiljaisuus.”

Juulia: Lumienkeleitä

Juulia Haverisen tulkitsema Lumienkeleitä-kappale julkaistiin 2000-luvun alussa. Juulian heleä ääni tulkitsee suomalaisille joululauluille tyypillistä kaihoa ja surumielisyyttä. Monien jouluihmisten keskuudessa kulttisuosiota nauttivia joululauluja.

Kaija Koo: Sydän laulaa

Sydän laulaa on levytetty vuonna 2007. Kaija Koo kertoo elämäkerrassaan, kuinka itki kuunnellessaan unohtamaansa kappaletta yhdessä työryhmänsä kanssa. Kirjassa kerrotaan myös, että laulun levyttäminen oli aikoinaan Kaijan ja hänen ex-miehensä viimeisiä yhteisiä projekteja.

Olkienkeli

Kuten kappaleen nimestä jo saattaa arvata, laulussa on perinteistä uskonnollista kuvastoa – jouluyö, Jeesus seimessä ja vaatimattomat olosuhteet. ”Olkienkeli oksalla taas minut saattaa jälleen kauas aikojen taa. Hetkiin lapsen nukkuessaan viatonta unta olkivuoteessaan.”

Sara Bareilles, Ingrid Michaelson: Winter Song

Jos kaipaat hieman haikeita joululauluja (ilman perinteisintä suomalaista synkistelyä), kuuntele tämä kappale. Yksinkertainen ja kauniilla stemmoilla varusteltu duetto aiheuttaa kylmät väreet joka kerta.

The Killers : Boots

Kappaleessa katsotaan taaksepäin lapsuuden muistoihin. Sanat piirtävät tarkan maiseman menneistä jouluista. Pistä kappale soimaan, kun kaipaat pientä taukoa kulkusten kilinästä tai muista joulukappaleille tyypillisistä ominaisuuksista.

Hurts : All I Want For Christmas Is New Year’s Day

Parin viime koronavuoden jälkeen moni muukin voi varmasti samaistua kappaleen sanomaan, joka keskittyy heittämään hyvästit raskaalle vuodelle parempien aikojen toivossa.

Nylon Beat: Musta joulu

Tämä jouluinen erobiisi on täydellinen nostalgiatrippi vuosituhannen vaihteeseen. Aika mainio vaihtoehto myös jouluiseen karaokeen.

Joni Mitchell: River

Yhdysvalloissa tämä kuuluu joululaulojen kaanoniin, mutta ansaitsisi ehdottomasti enemmän radiosoittoa täälläkin. 1970-luvun pianoballadi leikittelee Kulkuset-klassikon kertosäkeestä itkettävän kaihoisan erobiisin. Lukuisista nimekkäistäkin cover-levytyksistä huolimatta paras versio on alkuperäisen, iki-ihanan Joni Mitchellin.

Kotiliesi.fi: Unohtumattomat joululaulut elokuvissa

X