viinit
Joulu

Joulun juomalahjat – poimi suosikkisi, kääri pakettiin

Nyt kääritään pakettiin glögiä, kuohuvaa tai viinejä - lahjansaajan mieltymysten mukaan.
Teksti: Leena Kalliokoski

Joulun juomalahjaa valitessa kannattaa miettiä paitsi omaa budjettia myös tarkkaan saajan makumieltymyksiä. Onko hän glögin, kuohuviinin, valkoviinin, punaviiniin vai laatuoluen ystävä?

Jos harkitset viinipullon antamista, mieti  vielä millaisesta ruoasta lahjan saaja pitää. Aasialaisen ruoan ystävä ilahtuukin laatuoluesta, äyriäisten ystävä ehkä kuohuviinistä. Liharuoista pitävä tuhdimmasta punaviinistä ja kasvisruokavaliota noudattava todennäköisesti hieman kevyemmästä.

Poimi tästä viini-ja ruokatoimittaja Marita Suontaustan, Rypäleistä viis! -blogin pitäjän Mikon ja toimituksen juomalahjavinkit.

Kuohuvaa

Perelada Reserva Cava Brut

Erittiäin kuiva, hapokas Perelada Reserva Cava Brut on edullinen, mutta tyylikäs vieminen. Monipuolinen viini sopii hyvin kala- ja äyriäisruokien seuraan, seurustelujuomaksi tai vaikkapa uuden vuoden blinipöytään. (Leena)

Hinta: 0,75 l/9,99 €

Vincent Chaudray Crémant de Bourgogne Brut

Ranskasta tuleva Vincent Chaudray Crémant de Bourgogne Brut on paitsi hintaansa nähden tasokas vieminen, myös täsmäjuoma hedelmäisen kalkkunan kaveriksi. (Leena)

Hinta: 0,75 l/14,45 €

Jacob's Creek Pinot Noir lahjapakkaus

Koreasti puettu Jacob’s Creek Chardonnay Pinot Noir Brut ilahduttaa visualistia. Lahjapussukan on suunnitellut Ivana Helsingin muotisuunnittelija Paola Suhonen. Viini on sopusuhtainen, erittäin kuiva, mutta hedelmäinen. Viini toimii aperitiivina tai kanaruokien kanssa.  (Leena)

Hinta: 0,75 l/11,50 €

Samppanjaa

André Clouet Rosé No3 Brut

André Clouet Rosé No3 Brut on mehevän marjaisa, elegantti, hennon paahteinen ja viinillinen samppanja, joka kestää graavilohen, vasikan ja kananpojan helposti. Sopivan runsas myös sellaisena talviseen nautiskeluun.  (Mikko)

Hinta: 0,75l/39,90

Pascal Doquet Le Mesnil Sur Oger Grand Cru Brut 2004

Tyylikäs lahja ja juhlaillallisen kruunaaja on hienostunut yli 10-vuotias samppanja, Pascal Doquet Le Mesnil Sur Oger Grand Cru Brut 2004. Viinissä on kypsän sitruksisia, paahteisia sekä kevyen mantelisia aromeja.  (Mikko)

Hinta: 0,75 l/61,90

Egérie de Pannier Extra Brut 1988

Jos haluat antaa todella ylellisen lahjan, kääräise pakettiin Egérie de Pannier Extra Brut 1988. Se on upea, pitkään kypsytetty samppanja, josta on poistettu hiivasakka vain muutama vuosi sitten ja ilahduttaa taatusti samppanjantuntijaa.  (Mikko)

Hinta 0,75l/110 €.

Laadukkaita punaviinejä

Frei João 1980

Frei João 1980  on yksi Alkon valikoiman vanhimmista punaviineistä ja on jo pelkästään siksi varmasti arvostettu lahja. Viini tulee Barraidan alueen parhaalta tuottajalta, joiden viinit ikääntyvät paremmin kuin osa Baroloista.  (Mikko)

Hinta 0,75 l/49,90 €

Charles Thomas Vosne-Romanée 1er Cru Les Malconsorts 2005

Tyylikäs Burgundi  kosiskelee aina viiniharrastajaa. Charles Thomas Vosne-Romanée 1er Cru Les Malconsorts 2005 on kompleksinen ja erinomaisessa iässä oleva erittäin laadukkaan Vosne-Romaneen 1er Crun tarhaviini. (Mikko)

Hinta 0,75l/70,70 €.

Aalto 2011

Aalto 2011  on tuhtien aromien ilotulitusta tarjoileva espanjalainen, jonka erittäin täyteläinen paletti ja samettiset tanniinit sopivat joulunajan pimeneviin iltoihin. (Mikko)

Hinta 0,75 l/39,90 €.

Tyylikästä rieslingiä

Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg

Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg on tasapainoinen ja raikas viini. Se on erittäin hyvä valinta kala-ja äyriäisruokien ystävälle. Hinta:  (Leena)

Hinta: 0,75 l/19,99

Logan Weemala Riesling 2015

Hedelmäinen, puolikuiva ja raikkaan hapokas Logan Weemala Riesling 2015 kestää napakamminkin maustettuja kala- ja äyriäisherkkuja. Sopii myös aperitiiviksi.  (Marita)

Hinta: 0,75 l/13,26 €

Tuliaispullo uuden vuoden juhliin

Valdesil Godello Sobre

Alkon uutuus, kuiva ja napakan hapokas Valdesil Godello Sobre Lías 2013 on herkullinen viini vaikka uuden vuoden tapasteluun ja äyriäisherkkujen seuraan tai tuliaispullo illan isäntäväelle. (Marita)

Hinta: 0,75 l/18,89 €

Edullinen viini kalaherkkujen ystävälle

Cono Sur Bicicleta Riesling

Raikkaan hapokas ja hedelmäinen Cono Sur Bicicleta Riesling 2015 on ihana illanistujaisviini. Sopii nautittavaksi sellaisenaan ja pienten, kala- ja äyriäispainotteisten pikkusuolaisten kera.  (Marita)

Hinta: (8, 98 € /0,75 l)

Juustojen ystävälle

Smith Woodhouse Late Bottled Vintage Port 2003

Voimakkaat sinihomejuustot ja tumma suklaa kuuluvat jouluun ja sen kaverina toimii ehdottomasti parhaiten tumman hedelmäinen ja mausteinen portviini, kuten Smith Woodhouse Late Bottled Vintage Port 2003.   (Mikko)

Hinta 0,75 l/25,90 €.

Nipozzano Riserva 2011

Keskitäyteläinen ja voimakas Nipozzano Riserva 2011 sopii voimakkaiden juustojen tai vaikkapa kirsikkahillon ja brien kanssa viemisiksi joulun jälkiruokapöytään. (Leena)

Hinta: (0,75 l/19,99 €)

Oluenystävälle

Siperia Imperial Stout

Tamperelaisen panimoravintola Plevnan pehmeähkö, tumma Siperia Imperial Stout on mukava joulunajan nautiskeluolut sellaisenaan tai miedohkojen juustojen seuraan, mutta maistuu myös muhevan pataruuan parina. (Marita)

Hinta: 0,33 l/5,84 €

Talven tähti

Mausteisuus jakaa mielipiteitä, mutta Rekolan Panimon Talven tähti on maukas talvijuoma sellaisenaan. Se maistuu myös laatikoiden ja kinkun kanssa sekä yllättäen kahvipöydän herkkujen, kuten taatelikakun seurana. Nautiskelijan olut.  Löytyy myös maitokauppaversiona. (Marita)

Hinta: 0,5l/5,90 € .

Mufloni Säppi APA

Panimoravintoa Beer Huntersin Mufloni Säppi APA on ruokapöydän moniottelija. Se on mukavan rapsakka ja raikas olut monenlaisten ruokien seuraan. Joulupöydässä kalojen ja kinkunkin kera ja joulun jälkeen aasialaisherkkujen tai talvisten patojen seuraksi. (Marita)

Hinta: 0,33l /3,58 € .

Lämmittävää glögiä

Loimu 2015

Likööreistään tunnetun Lignell & Piispasen Loimu-vuosikertaglögi valmistetaan mustaherukoista ja punaviinistä. Loimu maustetaan kanelilla, neilikalla ja kardemummalla. Loimu maistuu parhaalta lämmitettynä. Tyylikäs pullo ilahduttaa silmää. (Leena)

Hinta: 0,75 l/14,49 €.

Suositukset: Marita Suontausta,  Leena Kalliokoski, Mikko Rypäleistä viis! -blogista

 

X