Juomat

Joulun parhaat valkoviinit joulupöytään alle 15 eurolla

Hedelmäistä raikkautta graavatulle kalalle ja mukavaa mausteisuutta seurusteluun. Tässä kuusi parasta valkoviinivinkkiä joulupöytään.
13.12.2017 Teksti: Marita Suontausta

 

Kalalle valkoista ja lihalle punaista -ajatusta ei tarvitse noudattaa enää edes joulupöydässä. Valkoviineissäkin on hyviä vaihtoehtoja kinkun kaveriksi.

Joulun kalaisa, monenlaisia makuja sisältävä alkuruokapöytä on viinin kannalta varsin haastava. Viini ei loista etikkaisten sillien, silakoiden ja muiden marinoitujen tuotteiden seurassa. Savustetut ja graavatut kalat on helpompi parittaa viinille. Valitse vähän hapokas, raikas valkoviini kala- ja äyriäisherkuille. Ja jos haluat nauttia valkoviiniä vielä kinkun tai kalkkunan kanssa, saa viinissä olla runsaastikin hedelmäisyyttä.

Raikasta hapokkuutta joulupöytään tai aperitiiviksi

Christmas Tree Riesling, Saksa, Mosel, 9,99 e.

Joulusesonkiin tehty viini on valmistettu pelkästään Riesling-rypäleistä. Viini tuoksuu melko kypsiltä sitruksilta ja vaaleilta omenoilta. Maku on kevyehkö, kuiva ja raikkaan hapokas. Siinä on vihreää omenaa, sitrusta ja aavistus kypsää melonia.  Melko pitkässä jälkimaussa on hieman mineraalisuutta.

Mukava aperitiivi ruokaa odotellessa, jos glögi tai kuohuviini ei maistu. Ja vaikka viini on melko hapokasta, sen hedelmäisyys tekee siitä hyvän seuralaisen varsinkin mätiä ja äyriäisiä sisältävään joulun alkuruokapöytään. Mutta se sopii myös perinteisille laatikoille ja kinkulle tai kalkkunalle, jos haluaa nauttia samaa viiniä läpi aterian.

Täydellinen pari savustetulle ja graavatulle kalalle

Nederburg The Winemaster’s Sauvignon Blanc 2017, Etelä-Afrikka, Western Cape, 9,99 e.

Jouluaterian aperitiiviksikin sopiva viini on valmistettu pelkästään Sauvignon Blanc -rypäleistä. Tuoksu on voimakkaan aromikas. Siinä on rypäleelle tyypillistä mustaherukkaa, karviaista ja raparperia. Maku on kuiva, melko hapokas ja aromikas. Maun aromit seuraavat tuoksua, mutta ei niin voimakkaasti kuin tuoksun perusteella ajattelisi. Jälkimaku on hedelmäisen raikas ja aavistuksen yrttinen.

Viini sopii varsinkin savustettujen ja graavattujen kalaherkkujen seuraan, mutta kestää myös perinteisiä joulupöydän alkuherkkuja.

Puolikuiva joulupöydän moniottelija

Ruppertsberger Imperial Riesling 2016, Saksa, Pfalz, 12,99 e.

Tämä joulupöydän moniottelija on valmistettu pelkästään Riesling-rypäleistä. Tuoksu on runsaan hedelmäinen ja aromikas. Siinä on vihreää omenaa, säilykepersikkaa, hunajaa ja yrttisyyttä. Puolikuivassa, mutta hedelmäisen hapokkaassa maussa on kypsää sitrusta, hunajamelonia, hiukan päärynää ja yrttisyyttä. Jälkimaussa aavistus petrolia.

Herkullinen valinta paistetuille kaloille tai äyriäisille sekä blineille ja mädille. Mutta hedelmäisen makeutensa ansiosta taipuu niin joulupöydän perinteisten alkuruokien kuin kinkun ja laatikoidenkin kaveriksi.

Mukavaa mausteisuutta seurusteluun

Les Dauphins Blanc Organic 2016, Ranska, Rhône, 12,99 e.

Tämä joulun ajaksi lahjapakkaukseen pakattu luomuviini tulee Côtes du Rhônen alueelta. Viini on sekoiteviini ja siihen on käytetty alueella sallittuja Grenache, Marsanne, Clairette ja Viognier –rypäleitä. Tuoksu on hedelmäinen, aavistuksen makea, mutta raikas. Siinä on kypsää persikkaa, greippiä ja päärynää. Maku on kuiva, melko hapokas ja täyteläinen. Maussa tuoksunmukaisia aromeja, hedelmäistä hapokkuutta ja eksoottisia hedelmiä. Jälkimaussa mukavaa mausteisuutta.

Viini sopii niin seurusteluun ateriaa odotellessa kuin aterian jälkeen. Hyvä seuralainen joulun sekalaisille kalapöydän antimille, mutta taipuu myös kalkkunan tai kinkun pariksi.

Alkuruokapöydän kuiva kuningas

Bouchard La Vignée Chardonnay 2015, Ranska, Bourgogne, 13,90 e.

Joulun ajaksi lahjapakkaukseen pakattu viini on valmistettu pelkästään Chardonnay-rypäleistä. Tuoksu on kypsän hedelmäinen, aavistuksen mausteinen ja pähkinäisen paahteinen. Kuivassa ja hedelmäisen hapokkaassa, mutta täyteläisessä maussa on kypsää sitrusta, eksoottisia hedelmiä, paahteisuutta ja omenaa. Pitkässä jälkimaussa on pehmeää paahteisuutta ja kukkaisuutta.

Sopii juomaksi varsinkin lohi- tai äyriäispitoiseen alkuruokapöytään, mutta kestää hedelmäisyytensä ansiosta myös perinteisetkin kylmät ja lämpimät jouluherkut.

Mineraalinen pari perinteisille jouluruoille

Schuster Roter Veltliner Vom Löss 2016, Itävalta, Wagram, 14,45 e.

Ympäristöyställisempään, kevyempään lasipulloon pakattu viini on valmistettu itävaltaisista Roter Veltliner –rypäleistä. Nimestään huolimatta (rot = punainen) punertavista rypäleistä valmistetaan valkoviiniä.

Tämä viini tuoksuu kermaisen hedelmäiseltä, aavistuksen pippuriselta ja mineraaliselta. Täyteläisen hedelmäisen, kuivan ja melko hapokkaan viinin maussa on kypsää omenaa, hyvin kypsiä vaaleita viinirypäleitä, kermaisuutta ja valkopippuria. Jälkimaku on pitkä ja melko mineraalinen.

Täyteläisyytensä ansioista on hyvä valinta perinteisen joulupöydän alku- ja pääruuille. Ja varsinkin, jos joulupöydässä on tarjolla runsaasti kala- ja äyriäisherkkuja.

Suosittelemme