Mainos: Yhteistyössä AEG
Voita liput kokkikouluun!
Mainos

Mediumiksi kypsennetty kala on uusi ruokatrendi – Osallistu ja voita liput kokkikouluun!

Uunikala ei pääse kuivahtamaan, kun sen kypsentää matalalla lämmöllä. Sous vide -tyhjiökypsennysmenetelmällä kalan mehevyys säilyy ja maku korostuu.
Teksti: Yhteistyössä AEG

Uunikalaa kokkaavan perisynti on kärsimättömyys: kun halutaan nopeasti valmista, kala laitetaan turhan kuumaan uuniin. Tuloksena on kuiva kala, jonka luontainen rasva on päässyt karkaamaan kudoksesta.

Riittävän matala lämpötila ja pitkä kypsymisaika ovatkin avaimet onnistuneen uunikalan valmistukseen. Kovin ohuet fileet kuivuvat uunissa helpommin kuin paksummat. Paistolämpömittari on hyvä apu myös uunikalan kypsentämisessä.

– Kalan sisälämpötila ei saisi nousta yli 44 asteen, ravintoloitsija Pekka Terävä linjaa.*

Raaka-aineellakin on merkitystä, ja eri kalalajeja tulisikin syödä vaihdellen. Tuontilohen sijaan voi kokeilla esimerkiksi kotimaisia järvikaloja, joiden syöminen on myös ympäristöteko. Esimerkiksi suomalainen sisävesikuha toimii uunikalana erinomaisesti.

Tyhjiökypsennyksellä eroon kuivasta kalasta

Ravintolakokkien suosima matalien lämpötilojen sous vide -teknologia toimii hyvin kalaruoille. AEG:n SteamPro-uunissa on sous vide -toiminto, jossa kala valmistuu höyryllä vesihauteen sijaan. Menetelmä säilyttää hyvin ruoan nesteet ja voimistaa makuja. Mausteet lisätään pussiin ennen kypsennystä. Niiden kanssa kannattaa olla aluksi maltillinen, sillä maut eivät pääse haihtumaan lainkaan kypsennyksen aikana.

– Kypsennyspussiin voi lisätä esimerkiksi ruskistettua voita, Pekka Terävä ohjeistaa.

Sous vide -tekniikalla kalan saa tarkasti ja turvallisesti juuri haluttuun lämpötilaan, eikä se pääse ylikypsäksi. Samalla kala säilyy mehukkaana. Responsiivisella toimintavalitsemilla lämpötilan hallinta mahdollistaa ravintolatasoisten ruokien valmistuksen myös kotona.

Kala on sous vide -kypsennyksen jälkeen valmis. Pintaa ei tarvitse ruskistaa pannulla erikseen. Paistamalla kala helposti vain kuivuu, eikä menetelmä pääse oikeuksiinsa.

* Kun kalaa valmistetaan riskiryhmille, kuten raskaana oleville, lapsille tai vanhuksille, tulee kala kypsentää korkeampiin lämpötiloihin taudinaiheuttajien välttämiseksi. Lue lisää Eviran sivustolta.

Kilpailu on päättynyt!

Osallistu AEG-kilpailuun vastaamalla kyselyyn ja jättämällä yhteystietosi – arvomme 3 kappaletta kahden hengen lippuja AEG Culinary Schooliin. Suositussa AEG Culinary School -kokkikoulussa opit ensiluokkaisen ruoan valmistussalaisuuksia huippukokkien johdolla. Palkinnon arvo on 118 € (yhden lipun hinta on 59 € per henkilö). Palkinto arvotaan kaikkien osallistuneiden kesken. Kilpailu päättyy 29.10.2017.

Vastanneiden nimi- ja osoitetietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksiin henkilötietolain mukaisesti. Lisätietoja Otavamedia Oy:n rekisteriselosteesta.

X