Paistinpannun valinta: Induktioliedelle sopivat paistinpannut
Paistinpannu on veitsen ja kattilan jälkeen keittiön tärkein työkalu. Pannuja on lukemattomia erilaisia. Liesi vaikuttaa myös ruoanlaittovälineiden valintaan.
Tietääkseen olennaisimmat asiat paistinpannun valinnasta, kannattaa tutstua Tekniikan Maailman induktioliedelle soveltuvien paistinpannujen esittelyyn.
Miten paras paistinpannu määritellään?
Siihen ei ole yksiselitteistä vastausta. Erilaiset pannut sopivat eri käyttötarkoituksiin. Paistinpannut voidaan jakaa karkeasti rauta-, kupari- ja alumiinipannuihin. Rautapannuja ovat valuraudasta ja teräslevystä valmistetut pannut. Hyvälaatuinen valurautapannu on ikuinen ja monen mielestä kaikkein paras.
Kuparipannut johtavat erinomaisesti lämpöä, mutta ruuanlaittoa varten kupari vaatii neutraalin pinnoitteen, joka nykyisin on ruostumaton teräs. Rakenteesta johtuen kuparipannujen hinta on niin korkea, että käytännössä ne palvelevat parhaiten liekitys- ja tarjoiluastioina.
Alumiini on tavallisin paistinpannujen raaka-aine. Halvimmat paistinpannut on tehty alumiinilevystä. Nykyisin ovat yleistyneet painevaletut alumiinipannut. Tarjolla on myös jopa käsin valettuja alumiinipannuja. Kaikki alumiinipannut ovat pinnoitettuja. Tavallisin pinnoite on edelleen teflon eli PTFE-muovisekoite, vaikka erilaiset keraamiset pinnoitteet sen valtaasemaa kyseenalaistavatkin.
OBH Nordican Supreme Steelin pohja kertoo, että pannu sopii kaikille liesityypeille ja sietää konepesun, mutta sitä emme suosittele.
Käyttömukavuus on henkilökohtaista
Pannujen yleiseen käyttömukavuuteen vaikuttaa moni asia. Painon suora merkitys käyttömukavuuteen on suhteellinen, sillä ei ole olemassa mitään standardimitoitettua ruuanlaittajaa. Kilot, joita kaksimetrinen ammattikokin roikale ei edes huomaa, ovat vanhuksille mahdottomuus.
Samoin on kahvojen laita. Jos niissä ei ole teräviä särmiä tai kahva ei ole pyöreä ja niin liukas, että ote ei pidä, mukavuus on paistajan kädestä kiinni. Näin ollen kannattaa jo kaupassa varmistua siitä, että pannu istuu käteen.
On tietysti toisenlaistakin käyttömukavuutta:
Kuinka toimii kaatoreuna? Kuinka se kiepauttaa räiskäleen ympäri? Tässä tarvitaankin sitten heittäjältä taitoa. Tietynlaista käyttömukavuutta on sekin, että pannu toimii myös tarjoiluastiana.
Tuleeko naarmuja, muuttuuko muoto?
On yleinen harhaluulo, että keraamisiin ja titaani- tai timanttipinnoitettuihin pannuihin ei metallilasta pysty. Sattumanvaraisesti voi löytää pannun, jonka pintaan ei metallilasta tekisi naarmua. Tätä ei kuitenkaan kannata lähteä kokeilemaan. Lastan valinnassa kannatta siten noudattaa käyttöohjeen suosituksia.
Parhaankin pannun saa pilattua, jos ei noudata käyttöohjeita. Jos niitä ei ole, kannattaa valita toinen pannu.
Induktio kuumentaa pannun tasaisesti, oli se lähes minkä muotoinen tahansa. Sama hyvä puoli on myös kaasuliekillä. Toisaalta kaasuliekki kuumentaa voimakkaasti kahvaa. Induktiolla kahvojen lämpötilaerot ovat lähes merkityksettömiä – ja onhan olemassa pannulappuja.
Hackmanin kellanruskea Terra-Kovanaama näyttää erinomaisen lämpötilan tasaisuuden halolevyllä.
Tasaisen tasaista
Induktiolla kaikkien pannujen lämpötila jakautuu tasaisesti, koska koko pannu on itse lämmönlähde. Kuitenkin pääsääntöisesti voidaan suositella, että pari munaa kannattaa paistaa pienellä pannulla. Kauemmin kestävässä ruuanlaitossa valinta puolestaan kallistuu isojen, raskaiden, hyvin lämpöä varaavien pannujen suuntaan.
Uusia ”kotimaisia” induktiopaistinpannuja on Opan Valu. Siihen on saatavissa lasinen kansi ja erivärisiä kahvansuojia. Kansi käy luonnollisesti myös muille, halkaisijaltaan samankokoisille pannuille.
Kotikokin aarteita. Silitin Accura-S:n kädensijassa on lämpömittari, joka hälyttää, kun säädetty lämpötila on saavutettu. Swiss Diamontin blini-, lettu- ja munapannussa on kunnollinen reuna, joka estää taikinan tai rasvan valumisen liedelle, mikä monilla pannuilla tapahtuu.
Muutkin pannut käyvät
Monille on epäselvää, pitääkö pannut ja kattilat vaihtaa, kun hankkii induktioleiden. Induktioliedelle tarkoitetut pannut lämpenevät nopeammin käyttävät siten vähemmän energiaa.Tästä voi vetää sen johtopäätöksen, että vanhoja pannuja ja kattiloita ei tarvitse heittää pois. Toisaalta kannattaa hankkia induktioliedellä toimivia astioita, sillä useimmat niistä toimivat mainiosti myös sähkö- ja kaasuliesillä. Tämä tosin kannattaa aina tarkistaa pannun pohjasta tai käyttöohjeista.
Montako paistinpannua ihminen tarvitsee?
Käytännössä melkeinpä jokaiseen keittiöön kannattaa hankkia useampi paistinpannu. Ensimmäiseksi pannuksi paras on helppohoitoinen, teflonpinnoitteinen vähän rasvaa tarvitseva yleispannu, jonka koko riippuu ruokailijoiden määrästä.
Kun hankkii toiseksi paistinpannuksi valurautapannun ja opettelee sen hoidon, pääsee jo melko pitkälle kotikokin uralla. Kolmas viisas hankinta on kolmen euron halpa munanpaistopannu, jota tulee käyttää vain siihen tarkoitukseen. Neljänneksi silmä tähyää helposti kaupan hyllyllä olevia lettupannuja. Kannattaa hankkia niin syvä, että se käy kohtuullisesti myös blinipannusta.
Seuraava askel on hankkia valurautapannun rinnalle kalapannu ja niin edelleen… Kokemuksesta voimme kertoa, että hommaan hurahtaa helposti ja ennen keittiöstä tila loppuu kuin markkinoilta paistinpannut.
Alle 60 euron paistinpannuja
Fiskars Steinless Steel 24
Hinta: 26,95 €
Markkinointi: Fiskars Oy
- runko on ruostumatonta terästä
- pinnoite Teflon Select
- teräksinen kahva
- voi käyttää myös kaasuliedellä
- konepestävä
Hackmann Kovanaama 24
Hinta: 46 €
Markkinointi: Hackman oy
- runko on alumiinia
- pinnoite on nimeltään Hardtec 5000, PTEF
- muovinen kahva kestää 180 °C uunissa lämmituksen
Heirol Steely Cerasafe 24
Hinta: 57,90
Markkinointi: Heirol Oy
- teräksisen rungon sisällä on lämpöä levittävä alumiinilevy
- Keraaminen Cerasafe-pinnoite ei sisällä PFOA- eikä PTFE-seoksia.
- teräksinen kahva
- sopii kaikille liesityypeille
- Lämmönkestoksi luvataan 450 °C, joten pannun voi jättää uuniin ja se kestää liekitystä.
OBH Nordica Eco Kitchen 26
Hinta: 59,90 €
Markkinointi: OBH Nordica
- Pannussa ei ole käytetty PTFE:tä eikä PFA:ta, eikä valmistuksessa ole vapautunut ilmaan hiilidioksidia.
- rungoltaan alumiininen
- kahva muovia
- kummaltakin puoleltaan keraamisesti pinnoitettu
- sopii myös kaasuliedelle
- kestää merkintöjen mukaan liekittämisen ja konepesun
OPA Valu 24
Hinta: 24,90 €
Markkinointi: Opa Muurikka Oy
- Runko on valettu alumiinista.
- kahva muovia
- Pinnoitteen materiaalina QuanTanium, monikerroksinen PTFE-pinnoite, jota on vahvistettu titaaniseoksella.
- Käyttö on pakkauksen mukaan sallittu myös kaasuliedellä.
Scanpan Impact 26 PT
Hinta: 53,95 €
Markkinointi: Scanpan A/S
- tehty ruostumattomasta 18/10-teräksestä
- kahva terästä
- Kestää käytännöllisesti katsoen kaikkea, vähänkin järkevää käyttöä erilaisilla liesillä ja jopa konepesun.
Silit Silitherm 24
Hinta: 49 €
Maahantuoja: Zappella
- Runko ja varsi ovat terästä.
- Pinnoite on PTFE-pohjainen Silitania.
- Pannu kestää kyllä uunin kuumuuden ja liekityksen
- ei sovellu pestäväksi astianpesukoneeseessa
Tefal Privilege Pro 26
Hinta: 46,90 €
Markkinointi: Groube Seb
- Kertoo pohjassa olevan punaisen pisteensä ansiosta, koska pannu on paistovalmiina eli 190 °C lämpötilassa.
- Alumiinisessa pannussa on teräksinen ulkopohja.
- 6-kertainen Prometal-Pro- pinnoite ja bakeliittikädensija, jossa on teräksinen koristeupotus.
Yli 60 euron paistinpannuja
Bourgeat Poêle ”InducPro”
Hinta: 76 €
Markkinointi: E. Ahlström
- runko alumiinia
- PTFE-pinnoitettu pannu
- Sopii erinomaisesti myös induktioliedelle, sillä alumiinin sisällä on teräsinsertti.
- sopii kaasuliedelle
- voi käyttää uunissa
- käsinpesu
Hackman Rotisser 24
Hinta: 69 €
Markkinointi: Hackman oy
- Runko on teräksellä vahvistettua alumiinia.
- Keraamisen Ceratec-pinnoite
- teräksinen kahva
- voi käyttää uunissa ja liekitykseen
- valmistusmaa Suomi
OBH Nordica Supreme Steel
Hinta: 69,90 €
Markkinointi: OBH Nordica
- pannu on ruostumatonta terästä
- teflon–platinum-pinnoitte
- voi käyttää myös kaasuliedellä
- ei sovellu uuniin
- konepestävä
Scanpan CTX 26
Hinta: 77,95 €
Markkinointi: Scanpan A/S
- pannu on terästä
- keraaminen Ceramic Titanium -pinnoite
- sopii kaasuliedelle ja uuniin max. 260 °C
- konepestävä
Silit Silargan
Hinta: 79,95 €
Maahantuoja: Zappella
- teräksinen runko
- kova keraaminen pinnoite
- sopii kaasuliedelle
- voi käyttää uunissa max. 150 °C
- konepesun kestävä
SWISS Diamont 6424i 24
Hinta: 119,90€
Markkinointi: Mastermark Brands Oy
- alumiini runko
- PTFE-pinnoite, jonka koostumuksessa timanttieja
- ei kaasuliedelle
- voi käyttää uunissa max. 260 °C
- käsinpestävä
Tefal Jamie Oliver Prof 24
Hinta: 79,90 €
Markkinointi: Groube Seb
- Teräsinsertillä varustettu alumiinipannu on pinnoitettu Tefal PTFE:llä.
- Punainen Tefal Thermo Spot -täplä kertoo, koska pannu on paistovalmis.
- sopii myös kaasuliedelle
- voi käyttää uunissa max. 260 °C
- konepesun kestävä
Huom! Hinnat ja tekniset tiedot ovat saattaneet muuttua artikkelin julkaisuajankohdan jälkeen.
Teksti: Antti Purhonen
Kuvat: Hannu Stöckell
Kommentit
Tästä puuttuu kokonaan hiiliteräspannu. Soveltuu ihan mille van liedelle, kestää mitä vaan.
Tämä pannu myös on halpa.
Kommentit
Huono testi, valinnoissa ei ollut yhtään valurautapannuna. Valurautapannu lienee toimiva myös induktioliedellä.
Tästä puuttuu kokonaan hiiliteräspannu. Soveltuu ihan mille van liedelle, kestää mitä vaan.
Tämä pannu myös on halpa.
Niinpä – ja niitäkin on sitten monenlaisia. On prässättyjä, on painosorvattuja, on kylmä- ja kuumataottuja – ota nyt sitten niistä sitten selvä…
Markkinoilla on myös pinnoittamattomia alumiinipannuja (ei ihan joka kaupassa, mutta saatavilla kuitenkin). Ovat varsin käteviä paisto-ominaisuuksiltaan, mutta käytössä on muistettava, että materiaali on varsin pehmeää ja naarmuuntuu helposti eikä se kestä happamia tuotteita. Itselläni on pinnoittamattomasta alumiista oleva induktiopohjainen paistinpannu (jota käytän varsin ahkerasti), kastikekasari sekä pari kattilaa. Keittiössäni on toki muistakin materiaaleista valmistettuja pannuja ja kattiloita.
Artikkeli on perusteiltaan aivan virheellinen, artikkelissa väitetään, että induktioliesi lämmittäisi pannun tasaisesti.
Todellisuudessa induktioliesi lämmittää keittoastiat kylläkin nopeiten, mutta epätasaisimmin kaikista lämmönlähteistä. Tämä johtuu siitä, että normaalissa kotiliedessä induktiosilmukat kiertävät lasin alla melko suurin välimatkoin, mikä aiheuttaa sen, että pannun pohjaan tulee kuumia pisteitä ”induktiovastusten” kohdalle. Epätasainen lämmönjakauma tarkoittaa helposti pohjaan palamista ja aiheuttaa epämukavuutta ruuanlaitossa.
Asia on helposti korjattavissa – hyvillä keittoastioilla. Tämä tarkoittaa sitä, että keittoastian pohjan pitää olla paksu ja hyvin lämpöä johtava. Voidaankin sanoa, että induktioliedellä keittoastian laatu korostuu. Itse käytän paksuja kupariastioita, jotka soveltuvat induktiolle (näitä saa nykyisin Falkilta ja DeBuyerilta). Niihin olen erittäin tyytyväinen, vaikka kiroankin sitä kun ovat niin sikakalliita. Induktiolieden kattilat tulevat paljon kalliimmaksi kuin itse induktioliesi (jos haluaa tehdä muutakin kuin keittää vettä).
En ole kyllä pessyt astianpesukoneessa, mutta muuten ikuinen.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous