Crème Ninon eli samppanjainen hernesosekeitto

Crème Ninon eli samppanjainen hernesosekeitto 

yli 2h
Keskitaso

Ainekset

600 g pakasteherneitä
1 rkl voita
1 pieni porkkana
1 salottisipuli
2 tl kuivattua lipstikkaa
5 dl vettä

Lisäksi:

6 dl vettä
1 rkl soijaa
1 rkl sherryä, esim. Amontillado
2 tl maizenaa
suolaa
1 rkl sitruunamehua
2 dl kuohukermaa
puoli pulloa kuivaa samppanjaa tai kuohuviiniä

Valmistusohje

Crème Ninon on hienostunut ranskalainen alkukeitto. Tuoreista herneistä tai pakasteherneistä valmistettu samppanja-hernekeitto on keväistä juhlaruokaa niin väriltään kuin maultaankin. Se viimeistellään pöydässä samppanjalorauksella.

1. Silppua salottisipuli, kuori ja kuutioi porkkana pieniksi kuutioiksi.

2. Sulata voi kattilassa, kuullota sipuli kevyesti, lisää herneet, porkkana, lipstikka ja 1 tl suolaa. Lisää vettä sen verran, että se juuri peittää herneet. Anna kiehua ja keitä hiljalleen noin 30 minuuttia.

3. Kiehauta lihaliemi, lisää soija ja 1 rkl sherryä. Maista ja lisää tarvittaessa hieman lihafondia. Kaada herneiden keitinvesi pois ja soseuta herneseos. Hienoimman lopputuloksen saat painelemalla herneet siivilän lävitse.

4. Sekoita hernesose ja lihaliemi, kiehauta seos. Mausta sitruunamehulla ja lisää suolaa maun mukaan. Sekoita maissitärkkelys ja 2 rkl sherryä keskenään, vatkaa suurus keittoon.

5. Vaahdota kerma. Nostele kermavaahto lämpimään hernekeittoon lempeästi sekoittaen, koska keitto näyttää kauniimmalta hieman raidallisena. Kaada valmis keitto lämpimään tarjoilukulhoon. Tuo keitto pöytään, avaa samppanjapullo ja kaada loraus kuohuviiniä keittoon. Sekoita varovasti, sillä kuplat eivät saa kadota. Tarjoile välittömästi lämmitetyissä kulhoissa.

Tunnisteet

Ruokavalio:
Ateriatyyppi:
Raaka-aineet:

Avainsanat