Reseptit

Dolma

Monista kasviksista tehty dolma on todellista juhlaruokaa. Yksinkertaisemman version voi tehdä kääräisemällä täytteet pelkästään pinaatinlehtien sisään.

Teksti:
taina Salovaara
Kuvat:
Pekka Holmström

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 munakoiso
  • 1 kesäkurpitsa
  • 2 paprikaa
  • 2 tomaattia
  • 6 banaanisalottisipulia
  • 10 isoa pinaatinlehteä
  • 6 isoa mangoldinlehteä
  • 6 herkkusientä
  • 1 nippu kevätsipulia
  • 1 nippu lehtipersiljaa
  • 1 nippu tilliä
  • 500 g puuroriisiä
  • 300 g tomaattipyreetä
  • 2 1/2 dl rypsiöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • currya
  • chiliä
  • 200 g vihreitä pensaspapuja
  • vettä
  • 1 tl sitruunahappoa

Valmistusohje

1. Leikkaa munakoiso ja kesäkurpitsa poikittain kahtia. Poista sisukset, mutta jätä ulkokuori ehjäksi, jotta vihannekset voi täyttää. Leikkaa paprikan yläosaan viilto niin, että siemenenkodan voi poistaa. Jätä kansi toisesta reunastaan kiinni paprikaan. Tee samoin tomaateille.

2. Kuori sipulit ja poista kannat ja päät. Tee sipuleihin yksi viilto per sipuli pystysuoraan keskiosaan asti. Irrota kaarevat kerrokset yksitellen, kunnes jäljellä on kova sisus. Leikkaa pinaatin- ja mangoldinlehdistä varret ja kovat lehtiruodit pois ja ota talteen.

3. Silppua munakoison, kesäkurpitsan ja sipulin sisukset, herkkusienet, kevätsipulit ja yrtit. Kuumenna pannulla pari lusikallista öljyä. Lisää ensin sipuli, sitten muut kasvikset, tomaatin sisukset mukaan lukien, ja kuullota kasvikset kevyesti. Lisää lopuksi yrtit ja kevätsipulisilppu. Huuhdo riisi siivilässä ja lisää kasvisten joukkoon. Lisää tomaattipyree, rypsiöljy ja mausteet. Käytä mausteita reippaasti, täytteen pitää olla hyvin voimakkaan makuista.

4. Käytä dolman kypsennykseen isoa, laakeaa kattilaa. Pane kattilan pohjalle pavut sekä mangoldin- ja pinaatinvarret. Täytä munakoisot ja kesäkurpitsat riisiseoksella noin puoleenväliin asti, sillä riisi turpoaa reippaasti. Lusikoi täytettä munakoison molempiin puolik- kaisiin. Paina pienempi puolik- kaista isomman sisään niin, ettei täyte pääse pursuamaan ulos. Täytä kesäkurpitsat samoin. Täytä tomaatit ja paprikat ja sulje ne kannella. Täytä sipulit ja kierrä ne tiukasti kiinni siten, että reunat taittuvat toistensa päälle. Nosta täytettä pinaatin- ja mangoldinlehdille ja kääri ne tiukoiksi paketeiksi.

5. Lado kasvikset kattilaan seuraavassa järjestyksessä: munakoisot, kesäkurpitsat, paprikat, tomaatit ja päällimmäiseksi pinaatti- sekä mangoldikääryleet. Nosta kattila liedelle ja paina päälle iso lautanen, jotta kasvikset pysyvät tiukasti paikoillaan. Kuumenna täydellä teholla, jotta kasviksista irtoaa nestettä. Keitä, kunnes neste kiehuu kunnolla.

5. Kaada kattilaan noin 3 lasillista vettä. Anna kiehua noin 20 minuuttia. Ota lautanen pois, laske lämpö miedoksi. Kypsennä 40–60 minuuttia. Nosta kattila liedeltä. Anna dolman tekeytyä 10 minuuttia. Kumoa koko dolma varovasti isolle vadille tai tarjottimelle.

Lisää kielenvieviä kasvisruokia:

Täytetyt munakoisot

Täytetyt munakoisot

välimerelliset täytetyt kesäkurpitsat

Välimerelliset täytetyt kesäkurpitsat

ratatouille

Ratatouille

Kotiliesi.fi Capoletta

X