Hedelmäopas

Ananas

Teksti: Anna.fi

Kolumbus löysi herkullisen jälkiruokahedelmä, ananaksen, Karibian saaristoon kuuluvalta Guadalupen saarelta toisella löytöretkellään vuonna 1493. Ananasta tuodaan Suomeen  ympäri vuoden. Etelä- ja Väli-Amerikasta, Thaimaasta, Filippiineiltä, Hawajilta, Norsunluurannikolta ja Keniasta.

Ananas

Ananaksessa on makua ja kokoa

Raikkaan ja aromaattisen ananaksen koko vaihtelee pienestä miniananaksesta suureen neljä kiloa painavaan hedelmään. Suomeen tuodaan eniten noin kilon painoisia ananaksia.

Juhlava juoma-astia

Käytä ananasta jälkiruokiin, pääruokiin, juomiin ja leivonnaisiin. Ananaksen voi yhdistää kala-, liha- ja linturuokiin ja katkarapujen kaveriksi se sopii erinomaisesti. Ananaksen kuoresta teet juhlavan tarjoiluastian drinkeille tai salaateille.

Käsittele varoen

Tarjoilua varten ananas halkaistaan pitkittäin lohkoksi neljään osaan. Puumainen ydin leikataan pois ja kuori irrotetaan terävällä veitsellä. Hedelmälihan voi jättää kuoren päälle ja paloitella sen siinä tarjolle. Käsittele ananasta varoen, sillä etenkin raaka ananas on herkkä kolhuille ja kylmälle.

Tunnista kypsä ananas?

Hyvä, tuore ananas on kiinteä, kuori on väriltään vihreän keltainen tai kullanoranssi. Kypsä ananas tuntuu painettaessa hieman pehmeältä ja tuoksuu makealta. Raaka ananas kypsyy huoneenlämmössä muutamassa päivässä.

Säilytä oikein

Ananas kannattaa säilyttää viileässä, +8 – +10 asteessa, mutta se säilyy myös huoneenlämmössä pari päivää. 

Suomeen ananasta tuodaan ympäri vuoden mm. Etelä- ja Väli-Amerikasta, Thaimaasta, Filippiineiltä, Hawajilta, Norsunluurannikolta ja Keniasta.

Kokeile myös näitä ananas-reseptejä

Ananassmootie

Kookos-ananasjäätelöt

Marinoitu hedelmäsalaatti ja kookoskastike

Ananasdrinkki

Lähde: Kotimaiset kasvikset/Kasvitieto

Teksti: Leena Kalliokoski
Kuva: Jorma Marstio

X