Ruoka

Voikukka – herkkusuiden arvostama salaattiyrtti

Voikukka on parhaimmillaan alkukesästä. Voikukasta voi käyttää ruoanlaitossa kaiken: lehdet, kukannuput, juuri puhjenneet kukat ja jopa juuren.

Teksti:
Sirpa Hammarberg

Kerää voikukat kitkemisen sijaan. Voikukanlehdet maistuvat erinomaisesti salaateissa, keitoissa tai muhennoksissa.

Voikukka on parhaimmillaan alkukesästä. Voikukasta voi käyttää ruoanlaitossa kaiken: lehdet, kukannuput, juuri puhjenneet kukat ja jopa juuren.

Voikukka on maukas salaattiyrtti! Miksi et söisi sitä kitkemisen sijaan? Voikukka sisältää paljon vitamiineja sekä rautaa ja kaliumia. Se on vanha lääkeyrtti, joka on toiminut moniin vaivoihin. Voikukka muun muassa herättää ruokahalua.

Hyödynnä voikukka ruoanlaitossa

Voikukan pyöreäreunaiset pienet lehdet maistuvat parhailta. Kovin sahalaitainen lehti saattaa olla kitkerä. Voikukkaa viljellään muun muassa Ranskassa, jossa viljelmä peitetään valolta. Silloin lehti jää vaaleaksi, rapeaksi ja miedonmakuiseksi. Varsi ja ison lehden paksu keskiruoti sisältävät karvasta maitiaisnestettä, ja ne kannattaa poistaa ennen ruokaan laittamista. Lehdet käytetään huuhdeltuina.

Voikukanlehdet maistuvat erinomaisesti salaateissa, keitoissa tai munakkaissa esimerkiksi pinaatin tilalla tai lisäksi. Keväinen parsasalaatti täydentyy hittiruoaksi voikukanlehdillä.

Voikukannupuista voi tehdä vikkelästi ruoan lisukkeen. Pyöräytä nuput nopeasti pannulla rypsiöljyssä, mausta suolalla, mustapippurilla ja halutessasi valkosipulilla.

Kukat voi käyttää ruokien koristeluun. Juuresta voi keittää liemiä, tai sitä voi kuivata mausteeksi.

Voikukkia pihasta pöytään

Villiyrteistämme yleisimpiin kuuluva voikukka on helppo tunnistaa, ja sitä löytyy lähes kaikkialta mistä ihmisiäkin.

Voikukasta voi hyödyntää kaiken: lehdet, kukannuput, juuri puhjenneet kukat ja jopa juuren. Keräysjärjestyksellä on kuitenkin merkitystä. Tärkeä muistisääntö on, että lehdet kerätään aina ennen kukkaa. Lehtien keruu voi alkaa heti, kun maa alkaa vihertää. Sadonkorjuuaika onkin parhaimmillaan toukokuussa, kun lehdet ovat nuoria. Kukat kerätään heti niiden puhjettua ja juuri otetaan talteen syksyllä.

Voikukkaa voi myös niittää pitkin kesää, jolloin uusia lehtiä versoo koko kauden. Nuput kerätään sitä mukaa kuin niitä syntyy ja kukinnot niiden juuri auettua.

Voikukanlehtiä voi säilöä hapattamalla.

Lue myös Kotiliesi.fi: Superfoodia omalta pihalta – nämä villivihannekset ovat ravinnepommeja

Artikkelia on muokattu 24.5.2023 klo 13:10

X