Hyvinvointi

Voikukka poistaa nestettä

Teksti:
Anna.fi

Alkukesän keltainen jokapaikan kukka poistaa nestettä lempeästi. Kipakan makuinen voikukka sopii myös vaikkapa salaatin sekaan tai teen maustajaksi.

Voikukka

Kaikki tunnistavat voikukan (Taraxacum officinale), joka peittää keltaisena mattona alkukesän nurmikoita. Voikukka kuuluu ruohokasveihin, ja se voi kasvaa jopa puoli metriä korkeaksi. Kirkkaan keltaiset mykerökukat kypsyvät hahtuvaiseksi siemenpalloksi, josta siemenet leviävät tuulen mukana laajalle. Tämä innokkaasti leviävä puutarhureiden riesa on hyvä ruoka- ja rohdoskasvi, jonka nuoret lehdet ja kukkanuput kelpaavat sellaisenaan esimerkiksi salaatin kirpakaksi mausteeksi. Lehtiä voi lisätä myös lämpimiin ruokiin, esimerkiksi keittoihin ja pataruokiin. Isoksi kasvaneita lehtiä ei kannata käyttää, sillä niissä on kitkerää maitiaisnestettä.

Voikukan lehdet sisältävät runsaasti kaliumia, kalsiumia, rautaa, A- ja C-vitamiineja sekä lisäksi muita hivenaineita, kuten magnesiumia, fosforia ja kuparia. Voikukassa on myös flavonoidiglykosideja, jotka tehostavat nesteen poistumista, ja etenkin voikukan juurella on sappinesteen eritystä lisäävä vaikutus.

Kansanlääkinnässä voikukkaa on käytetty kuuriluonteisesti myös reumaattisten vaivojen hoitoon, mutta sen pääasialliset käyttötarkoitukset rohtona ovat nesteen aiheuttaman turvotuksen hoito sekä sappiperäiset vaivat ja ruuansulatuksen edistäminen. Runsaan kaliumpitoisuutensa takia se on jopa lääkediureetteja turvallisempi nesteenpoistaja, sillä se ei aiheuta elimistölle kaliumin vajausta.

Voikukkaa on helppo käyttää paikalliseen nesteturvotukseen kotirohtonakin, sillä sitä kasvaa lähes kaikkialla. Poimintapaikaksi kannattaa valita mahdollisimman puhdas alue. Tuorekäytön lisäksi voikukan lehtiä ja juuria voi kuivattaa teeksi.
Voikukka on turvallinen käyttää suurinakin määrinä, mutta sappitiehyiden tai suolen tukkeutumista kärsiville se ei sovi.

Asiantuntijana dosentti Yvonne Holm, Farmakognosian osasto, Helsingin yliopisto.

Teksti: Anu Holopainen

X