Näin fileoit kalan
Kalaa käsiteltäessä kannattaa käyttää hellää kättä, mutta pitävää otetta sekä kunnollisia välineitä. Poimi tästä vinkit kalan fileointiin ja onnistut.
Käytä fileerauksessa ohutteräistä, tukevaa, terävää fileerausveistä, kalapiikkiä ja riittävän isoa leikkuulautaa. Pienten ruotojen poistoa helpottavat napakat pihdit.
Leikkaa terävällä fileeveitsellä puhdasvatsaisen kalan rintaevän takaa suoraan kohti keskiruotoa, käännä veitsi lappeelleen ruodon suuntaisesti ja leikkaa filee irti kuljettamalla veistä mahdollisimman lähellä selkäruotoa. Käännä kala ja leikkaa toinenkin filee irti selkäruodosta.
Lukitse kalapiikillä filee paikalleen leikkuulautaan, ja leikkaa kylkiruodot levymäisenä liuskana pois molemmista fileistä. Poista pyrstöpuolen pienet ruodot tarvittaessa pihdeillä.
Leikkaa fileet irti nahasta siten, että kuljetat fileointiveistä vaakasuorassa aloittaen pyrstöstä, samalla hiukan painaen leikkuualustaa vastaan. Vältä sahaavia liikkeitä. Näin saat sileäpintaisia fileitä eikä yhtään kalanlihaa jää nahkaan.
Nahallisesta kirjolohifileestä voit tehdä medaljonkeja. Leikkaa fileestä noin 4 cm:n levyisiä paloja. Viillä liha palan puolivälistä nahkaan asti ja avaa medaljongiksi.
Kalan päät ilman kiduksia ja ruodot ovat erinomaisia liemiaineksia. Tarkan euron kokki kerääkin perkaustähteet talteen kattilaan, ja keittää niistä sekä sipulista, selleristä ja mausteista kalaliemen. Kotona tehdystä kalaliemestä saat maukkaan pohjan kalaruokien kastikkeille. Jos et heti keksi käyttöä kalaliemelle, se säilyy pakastimessa ainakin kolme kuukautta.
Lähde: ProKala ry
Kuvat: SKOY/Seppo Saarentola
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous