Glitz & Glam

Elämää helpottavat laastarit

Teksti:
Minna / Glitz & Glam

Tässä on ollut lämpöisiä päiviä ja kesä on tulossa kovalla vauhdilla. Kesäkengät pääsevät käyttöön, ellei ovat jo olleet käytössä.

Kesäisien kenkien kanssa kuljemme yleensä ilman sukkia. Tämä tietää lähes aina minulle ongelmia, jos kävelen paljon. Saan lähes aina jonnekin kohtaa jalkaani hiertymän. Hiertymät ovat kivuliaita ja pahimmillaan voivat hoitamattomina tulehtua.

Onneksi hiertymiä voi ehkäistä tai niitä saatuaan voi hiertymät suojata, jotta elämä kesäkenkien kanssa olisi miellyttävämpää. Compeedilla on monenlaisia laastareita jalkojen hoitoon ja suojaamiseen.

Miten rakot syntyvät?

Rakot ovat kehon keino suojata ihon syvempiä kudoksia hankausta vastaan. Esimerkiksi huonosti istuvat kengät voivat hangata jalkoja. Hiertymiä voi myös syntyä jalan tai varpaiden muodosta johtuen. Rakot kehittyvät erittäin nopeasti ja niiden parantuminen saattaa kestää useita päiviä. Puhjennut rakko voi tulehtua ja se voi olla erittäin kivulias.

Miten rakkoja hoidetaan?

Jos rakko on päässyt muodostumaan, kannattaa minimoida mahdollisten komplikaatioiden riski. Yritä välttää rakkoalueeseen kohdistuvaa lisähankausta. Käytä suojaavaa laastaria kuten COMPEED® Rakkolaastaria. COMPEED® Rakkolaastarin käyttö ehkäisee rakon kasvamista ja pahentumista, sillä laastari toimii kuin toinen ihokerros. Laastarin hydrokolloiditekniikka luo parhaat mahdolliset olosuhteet rakon parantumiselle. Lisäksi se vähentää kipua ensi hetkestä alkaen. Laastari on vedenpitävä ja se suojaa haavaa haitallisilta bakteereilta ja lialta. Älä poista laastaria liian aikaisin. Odota, että laastari on alkanut irrota reunoista. Tällöin voit irrottaa laastarin kivutta esimerkiksi suihkussa tai kylvyssä. Älä puhkaise rakkoa. Jos rakko kuitenkin puhkeaa, puhdista alue miedolla saippualiuoksella, liota jalkaa suolavedessä noin 10 minuuttia ja peitä haava sen jälkeen suojaavalla laastarilla, esim. COMPEED® Rakkolaastarilla. 

Ennalta ehkäisy 

Jos sinulle tulee helposti rakkoja, herkkä iho kannattaa suojata jo etukäteen. Käytä urheillessasi kahta ohutta sukkaa päällekkäin ja suojaa rakoille altis kohta COMPEED® Rakonestopuikolla tai COMPEED® Rakkolaastarilla, varsinkin jos käytät uusia kenkiä.

Teksti: Compeed.fi

Laastarit ovat pakattu kätevän kokoisiin rasioihin, jotka kulkevat vaikka käsilaukussa mukana just in case. On äärettömän hankalaa esim. matkoilla, jos olet jo ensimmäisenä päivänä kävellyt jalat rakoille. Miten kävellä nähtävyyksiä ja museoita katsomassa ja (kosmetiikkaa) shoppailemassa, jos kävely tuottaa tuskaa tai jopa kenkien laitto jalkaan? Jep, minulle on käynyt tämä klassinen moka lähes joka matkalla. Pariisissa jo opin, että saan rakkolaastareilla apua hätään. Nyt kun vain muistaisin ennaltaehkäistä rakkojen syntyä.

Minun olisi pitänyt muistaa laittaa tällainen rakkolaastari akillesjänteen kohdalle, kun otin yhdet kesäisemmät korkkarit käyttööni ja olin ne jalassa koko päivän. Hiertymiähän minä sain. Kun en muistanut laittaa laastaria, niin siitä sitten tuli mieleeni postata näistä saamistani ja ostamistani Compeed-tuotteista. Kaikki tietävät näiden olemassa olon, mutta kuinka usein muistamme käyttää näitä? Siksi tällainen muistutteleva postaus, että elämää voi helpottaa pienellä laastarilla. Sitä kivutonta kävelemistä ei osaa arvostaa, kuin silloin kun joka askel tuntuu veitsen viilolta jaloissa.

Rakkolaastareita löytyy monen kokoisia ja muotoisia. Mikä nyt on kenelläkin se tarve. Joskus hiertymä on pikkuvarpaassa ja toisinaan kantapäässä.

Rakkolaastarit ovat hydrokolloidilaastareita, eli ne imevät ylimääräisen kosteuden ihosta ja tekevät suojaavan tyynyn rakolle, kuin toisen ihon. Rakkolaastareita käytetään ennaltaehkäisyyn ja jo saatujen rakkojen suojaksi. Laastareita ei kuitenkaan tule käyttää rikkoutuneen rakon päälle. Tämä ei ole virallinen ”lausuntoni”, mutta olen joskus pakon edessä joutunut käyttämään rakkolaastaria rikkoutuneen rakon päälle. Vaihtoehtona olisi ollut kävellä ilman kenkiä tai laittaa se laastari rikkoutuneen rakon päälle ja käyttää kenkiä. Jostain kumman syystä valitsin jälkimmäisen vaihtoehdon. Laastari vain oli poistettava saman päivän aikana ja se oli aika työlästä, sillä liima laastareissa on erittäin pitävä.

On myös liikavarpaita poistavia ja ehkäiseviä laastareita. Minulla ei ole liikavarpaita, mutta ovat hyvin tyypillisiä paljon korkokenkiä käyttävillä.

Mikä on liikavarvas?

Liikavarvas on paikallinen ihon paksuuntuma jalassa, joka aiheutuu toistuvasta puristuksesta ja hankauksesta. Elimistö tuottaa lisää ihosoluja suojautuakseen vaurioilta, ja tämän vuoksi iho tulee paksummaksi. Liikavarpaat tekevät kipeää, kun ne joutuvat puristuksiin. Liikavarpaan sisällä on tummempi ihoalue, jota yleensä virheellisesti luullaan liikavarpaan juureksi. Tumma kartionmuotoinen ihoalue sisältää keratiinia (kuolleita ihosoluja) ja sen kärki työntyy kohti hermopäitä. Liikavarvas voi kehittyä minne tahansa kohtaan jalkaa ja se voi olla kova tai pehmeä. Liikavarvas voi myös kehittyä varpaiden väliin – kohtaan, jossa varpaat hankaavat toisiaan vasten. Pehmeä liikavarvas (heloma miliare) poikkeaa kovasta liikavarpaasta. Niitä esiintyy pieninä rykelminä jalkapohjassa ja ne tuntuvat pieniltä lasinsiruilta. Pehmeiden liikavarpaiden syntyyn vaikuttavat muutkin seikat kuin puristus. Myös ihon kuivuus ja hankaus edistävät pehmeiden liikavarpaiden syntyä.  

Miten liikavarvasta hoidetaan?

Jos huomaat, että jalkaasi on kehittymässä liikavarvas, on tärkeää, että pyrit välittömästi vähentämän kyseiseen alueeseen kohdistuvaa puristusta. Hydrokolloidia sisältävät laastarit, kuten COMPEED® Liikavarvaslaastarit, pehmentävät ihoa ja vähentävät kivuliaan alueen painetta ja puristusta. COMPEED® Liikavarvaslaastarit poistavat välittömästi kivun tunteen, lisäksi salisyylihappoa sisältävä Liikavarvaslaastari pehmentää liikavarvasta nopeuttaen sen häviämistä. Vältä puristavien kenkien käyttöä. Jos liikavarvas ei häviä tai jos sinua huolestuttaa jokin liikavarpaaseen liittyvä seikka, ota yhteyttä jalkojenhoitajaan.

Ennalta ehkäisy

Jos haluat ehkäistä liikavarpaiden syntymisen, vältä jalkoihin kohdistuvaa puristusta. Jos tiedät jo etukäteen, että käyttämäsi kengät ovat ahtaat ja saattavat hangata jalkoja tai aiot käyttää uusia kenkiä, käytä suojaavaa laastaria, kuten hydrokolloidimenetelmään perustuvia COMPEED® Liikavarvaslaastareita tai Rakkolaastareita. Kannattaa muistaa, että liikavarpaat kehittyvät usein kohtiin, joihin muodostuu helposti rakkoja, joten on suositeltavaa pyrkiä ehkäisemään myös rakkojen syntymistä. Hiero jalkoihin pehmentävää jalkavoidetta ennen nukkumaanmenoa. Voide ehkäisee pehmeiden liikavarpaiden muodostumista, sillä se pehmittää ihoa ja tekee siitä joustavamman. 

Teksti: Compeed.fi


Compeed -laastareita ja muitakin tuotteita myydään apteekeissa ja rakkolaastareita löytyy myös joistakin urheiluliikkeistä. Laastareiden hinnat ovat siinä 5-8 euron verran, riippuen laastarista.

Saatteko herkästi rakkoja? Minä saan, jos en käytä sukkia ja kävelen pitkiä matkoja. Joskus uudet tai sisävuorauksesta rikkoutuneet lenkkaritkin ovat aiheuttaneen todella kivuliaita rakkoja. Siksi fanitan Compeedin rakkolaastareita aina silloin, kun olen rakkojeni kanssa hätää kärsimässä.

Compeed Fashion rakkolaastarit ja liikavarvaslaastarit saatu blogin kautta.

X