Leivonta

Parhaat kakut kesän joka hetkeen – rennoissa leipomuksissa maistuvat kesän herkullisimmat maut

Kesäloman rennoissa leipomuksissa maistuvat marjat, raparperi, sitruuna, vanilja ja kardemumma. Herkut leivotaan sateen sattuessa ja nautitaan auringon lämmössä.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Kristiina Kurronen

Rento mansikkakakku on täytetty vaniljakiisselillä ja kostutettu siiderillä.

Kesäloman rennoissa leipomuksissa maistuvat marjat, raparperi, sitruuna, vanilja ja kardemumma. Herkut leivotaan sateen sattuessa ja nautitaan auringon lämmössä.

Gluteeniton sitruunakakku

sitruunakakku
Superkostea sitruunakakku maistuu kermavaahdon ja marjojen tai hedelmien kanssa. Kuvan sitruunakakku on koristeltu sokerivesikuorrutuksella ja syötävillä kukilla.

10 palaa

Valmistusaika 1 tunti + vetäytymisaika

Ainekset:

200 g huoneenlämpöistä voita

2 dl sokeria

3 munaa

5 dl mantelijauhoja

2 dl maissijauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 sitruunan raastettu kuori

Sitruunasiirappi:

2 sitruunan mehu

2 dl tomusokeria

Vuokaan:

rasvaa

gluteenittomia korppujauhoja

Koristeeksi:

syötäviä kukkia

tuoreita hedelmiä tai marjoja

Ohjeet: 

1. Laita uuni kuumenemaan 180-asteiseksi. Voitele ja korppujauhota pitkänomainen tai pyöreä noin 1,5 litran vetoinen kakkuvuoka.

2. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi sähkövatkaimella. Lisää munat yksi kerrallaan samalla vatkaten.

3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos ja raastettu sitruunan kuori taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua uunin keskitasolla noin 40–45 minuuttia. Peitä kakun pinta tarvittaessa leivinpaperilla kypsennyksen loppupuolella.

4. Irrota vähän jäähtynyt kakku vuoasta. Pese vuoka ja pane kakku siihen takaisin. Kiehauta liemi sitruunan mehusta ja tomusokerista. Kaada liemi kakun pinnalle ja reunoille. Irrottele kakkua vuoan reunoista veitsellä niin, että liemi valuu myös kakun reunoille. Peitä kakku kelmulla ja anna maustua mielellään seuraavaan päivään.

Marengilla hunnutettu raparperikakku

mantelikakku
Makean marengin alla on raparperilla höystetty mantelikakku. Myöhemmin kesällä voit korvata raparperin omenapaloilla tai kirpeillä puolukoilla.

10 palaa

Valmistusaika 1 tunti

Ainekset:

4–5 raparperinvartta

150 g voita (huoneenlämpöistä)

2 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

1 muna

3 keltuaista

4 dl mantelijauhetta

2 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 tl kardemummaa

Marenki:

3 valkuaista

1 1/2 dl sokeria

Ohjeet: 

1. Peitä suorakaiteen muotoisen piirakkavuoan (noin 22 x 30 cm) pohja leivinpaperilla. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.

2. Kuori raparperit ja leikkaa varret noin sentin viipaleiksi.

3. Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää kokonainen muna ja keltuaiset yksi kerrallaan rasvaseokseen samalla vatkaten. Säästä valkuaiset marenkiin.

4. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja kääntele seos taikinaan. Levitä taikina vuokaan. Painele raparperipalat osittain taikinan sisään.

5. Kypsennä kakkua uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

6. Säädä uunin lämpö 200 asteeseen. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen hyvin vatkaten valkuaisvaahtoon. Lusikoi marenki kakun päälle. Anna kakun olla uunin ylätasolla vielä noin 5 minuuttia tai kunnes marenki ruskistuu kevyesti sieltä täältä.

Vaniljainen mansikkakakku

mansikkakakku
Leivo kakkupohja jo edellisenä päivänä, niin sen leikkaaminen sujuu helposti.

10 palaa

Valmistusaika 1 tunti + kakun mehevöityminen 3 tuntia

Ainekset:

4 munaa

1 1/2 dl sokeria

1 1/2 dl vehnäjauhoja

1/2 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

Kostutukseen:

1 1/2 dl mansikanmakuista siideriä

2 rkl sitruunamehua

Väliin ja päälle:

5 dl mansikoita

Vaniljakiisseli:

1 dl maitoa

2 dl kuohukermaa

3 rkl sokeria

2 tl maizenaa

2 keltuaista

2 tl vaniljasokeria

1 rkl voita

Ohjeet:

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Peitä kakkuvuoan (halk. noin 25 cm) pohja leivinpaperilla. Voitele ja korppujauhota vuoan reunat.

2. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet toisiinsa. Siivilöi jauhoseos munavaahtoon. Kääntele taikina tasaiseksi ja kaada se vuokaan. Kypsennä kakkupohjaa uunin keskitasolla noin 35 minuuttia. Varmista kypsyys kokeilemalla tikulla kakun keskeltä.

3. Mittaa vaniljakiisseliä varten maito, kerma, sokeri, maizena ja keltuaiset pinnoitettuun kattilaan. Kuumenna kiisseli hitaasti kiehuvaksi. Hauduta pari minuuttia sekoitellen. Nosta kattila liedeltä, sekoita voi ja vaniljasokeri kiisseliin. Sekoittele kiisseliä pari kertaa jäähtymisen aikana.

4. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta pohjat sitruunamehulla maustetulla siiderillä. Levitä kiisseli ja viipaloidut tai puolitetut mansikat pohjien väliin ja pinnalle. Anna kakun mehevöityä jääkaapissa vähintään kolme tuntia.

Vadelma-valkosuklaamuffinit

vadelmamuffinit
Vadelmamuffinit säilyvät hyvinä jääkaapissa pari päivää.

Noin 12 kpl

Valmistusaika 1 tunti

Ainekset:

175 g voita

2 dl maitoa

2 munaa

4 1/2 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 sitruunan raastettu kuori

2 dl sokeria

200 g valkosuklaata

3 dl vadelmia

Pinnalle:

250 g mascarponea

1 rkl sitruunamehua

3/4 dl tomusokeria

vadelmia

Ohjeet: 

1. Vuoraa isokokoisen muffinipellin kolot paperimuoteilla. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sulata voi. Rouhi valkosuklaa karkeasti.

2. Yhdistä isossa kulhossa toisiinsa jauhot, leivinjauhe, sitruunan raastettu kuori, sokeri ja rouhittu suklaa. Sekoita toisessa kulhossa yhteen munat, maito ja jäähtynyt voisula.

3. Lisää kosteat ainekset jauhoseoksen joukkoon. Sekoita vain sen verran, että ainekset juuri ja juuri sekoittuvat. Älä vatkaa taikinaa.

4. Lusikoi taikinaa muffinivuokien puoliväliin asti. Lisää jokaiseen muffiniin 3–4 vadelmaa ja täytä vuoat. Raskas muffinitaikina ei tarvitse kohoamisvaraa.

5. Paista muffineita uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys yhden muffinin keskeltä. Anna muffinien jäähtyä ennen kuorruttamista.

6. Vatkaa sokeri ja sitruunamehu sähkövatkaimella mascarponen sekaan. Värjää kuorrute halutessasi vaaleanpunaiseksi elintarvikevärillä. Lisää nokare kuorrutetta jokaisen muffinin päälle ja koristele tuoreilla vadelmilla.

Kuningattaren jäätelökakku

kuningattaren jäätelökakku
Kuningattaren jäätelökakku säilyy pakastimessa hyvänä parin viikon ajan.

6 annosta

Valmistusaika 30 minuuttia + kakun jäätymisaika 4 tuntia

Ainekset:

Pohja:

150 g ohuita Oreo-keksejä

50 g voita

Jäätelö:

6 dl vispikermaa

2 tl vaniljasokeria

1 prk (noin 400 g) kondensoitua maitoa

6 dl marjoja (mustaherukoita, vadelmia, mustikoita)

Koristeeksi:

marjoja

keksimuruja

Ohjeet:

1. Vuoraa irtopohjaisen vuoan (halk. noin 20 cm) pohja leivinpaperilla. Murskaa keksit tehosekoittimessa. Sulata voi ja sekoita keksimurskaan. Painele murska kakkuvuoan pohjalle.

2. Vatkaa kerma vaniljasokerin kanssa vaahdoksi. Soseuta marjat. Sekoita kondensoitu maito ja marjasose kermavaahtoon. Kaada kaksi kolmasosaa jäätelöseoksesta pohjan päälle. Pakasta loput jäätelöstä muovirasiassa, niin voit tehdä siitä palloja tai kuutioita kakun pinnalle.

3. Peitä kakku foliolla ja pakasta vähintään neljä tuntia. Ota kakku huoneenlämpöön noin 20 minuuttia ennen tarjoamista. Irrota se vuoasta ja koristele keksimuruilla, marjoilla ja jäätelöpalloilla.

X