Leivonta

Suklaan ystävä sujauttaa Nutellaa lettutaikinaan tai kekseihin – tosifani valmistaa suussa sulavan levitteen itse!

Nutella on suosittu aamupala- ja jälkkäriherkku ympäri maailman. Himoittu levite on taivaallista leivän päällä ja lettujen täytteenä, mutta se on myös monien jälkiruokien ja leivonnaisten salainen ainesosa.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto

Nutella maistuu lettujen täytteenä. Kokeile sitä myös muissa jälkkäriherkuissa.

Nutella on suosittu aamupala- ja jälkkäriherkku ympäri maailman. Himoittu levite on taivaallista leivän päällä ja lettujen täytteenä, mutta se on myös monien jälkiruokien ja leivonnaisten salainen ainesosa.

Nutella sai alkunsa aikana, jolloin suklaasta oli pulaa. Nykyään maailmankuulusta pähkinä-suklaalevitteestä on monia maukkaita versioita, joita käytetään paitsi sellaisenaan myös mitä erilaisemmissa jälkiruokaresepteissä pullasta jäätelöön ja kakkuihin.

Lue lisää: Suklaajäätelöä, suklaakeksejä vai suklaatorttua – mikä on sinun suosikkisi? 7 hurmaavinta suklaaherkkua

Nutella sai alkunsa 1800-luvun taitteessa Italian Torinossa – aikana, jolloin suklaasta oli pulaa, mutta hasselpähkinöitä riitti yllin kyllin. Tuolloin makea levite tunnettiin nimellä gianduja paikallisen karnevaalihahmon mukaan. Se koostui 70-prosenttisesti hasselpähkinätahnasta ja 30-prosenttisesti suklaasta. Alun perin tahnaa myytiin leikattavassa muodossa folioon pakattuna. 

Nutella-nimensä levite sai toisen maailmansodan jälkeen 1940-luvulla, kun kondiittorina työskennellyt Pietro Ferrero alkoi käyttää suklaan jatkeena hasselpähkinää ja sokeria. Tuolloin myös Nutellan koostumus muuttui levitettävään muotoon.

Mistä Nutella on tehty?

Nutellaa kutsutaan joskus myös hieman harhaanjohtavasti suklaalevitteeksi. Italiassa sen virallinen nimitys on kuitenkin hasselpähkinäkerma, koska levitteessä ei ole tarpeeksi kaakaota, jotta suklaa-sanaa voisi käyttää sen nimessä. 

Nykyään Nutella tehdään kuitenkin pääosin sokerista ja palmuöljystä. Hasselpähkinää Nutellassa on 13 prosenttia ja kaakaota reilu 7 prosenttia. 400 gramman purkki sisältää huimat 227 grammaa sokeria. Kahdessa ruokalusikallisessa Nutellaa on energiaa 200 kilokaloria.

Pähkinän ja suklaan makuyhdistelmä on monelle vastustamaton. Aitoa ja alkuperäistä Nutellaa valmistaa Ferrero, mutta Nutellan kaltaisia kaakaosta ja hasselpähkinästä valmistettuja levitteitä on tullut markkinoille useita. Myös vegaanisia vaihtoehtoja löytyy. 

Nutellaa voi valmistaa myös itse hasselpähkinöistä, kaakaojauheesta, tomusokerista sekä öljystä. Itse tehty nutella on koostumukseltaan hieman rouheampaa, mutta maku on suoraan taivaasta. Et tarvitse kuin muutaman aineen ja tehosekoittimen. Paahtamalla hasselpähkinät nostat levitteen uudelle tasolle.

Mihin Nutellaa voi käyttää?

Nutellaa käytetään yleisesti levitteenä leivän päällä sekä viipaloitujen hedelmien kanssa. Lisäksi Nutella – kuten kaikki suklaiset pähkinälevitteet – on herkullista leivonnassa, puuron päällä tai vaikkapa lettujen lisukkeena. 

Nutellaletut ovat klassikkoainesta, ja nämä letut ottavatkin suositusta levitteestä kaiken ilon irti. Jo taikina maustetaan levitteellä, mutta lisäksi sitä lusikoidaan lettujen väliin juuri ennen tarjoilua. 

Kokeile valmistaa rakastetusta suklaalevitteestä myös suussa sulava mousse, ja herkuttele se pannukakkujen kanssa. 

Nutellasta voi valmistaa myös maukkaan kerrosjälkiruoan. Tämä trifle tehdään kermaliköörillä ja Nutellalla maustetusta pehmeästä vaahdosta, kermasta ja täytekekseistä.

Kekseihin Nutella sopii niin taikinaan kuin täytteeksikin. Superhelpot neljän raaka-aineen nutellakeksit ovat rakenteeltaan mukavan sitkeitä. Voit ripotella jäähtyneiden keksien pinnalle ripauksen sormisuolaa ja makuelämys on taattu! 

Itsetehdyt nutellafudget ovat suklaasta pitävän toivelahja. Nämä fudget on superhelppo tehdä, eikä niiden valmistukseen tarvitse edes lämpömittaria.

Lue myös Kotiliesi.fi: Suklaa – katso vinkit suklaan käsittelyyn ja ohjeet suussasulaviin herkkuihin

Lähde: Nutellan verkkosivut

X