Ruokajutut

Kondensoitu maito on jäätelöntekijän, leipurin ja fudgemestarin salainen ase – poimi talteen parhaat vinkit ja reseptit!

Makea ja paksu kondensoitu maito on loistava hätävara kuivakaapissa, kun herkkuhammasta kolottaa ja leipomisvimma iskee.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto

Kondensoitu maito sopii moneen eri jälkiruokaan.

Makea ja paksu kondensoitu maito on loistava hätävara kuivakaapissa, kun herkkuhammasta kolottaa ja leipomisvimma iskee.

Kondensoitu maito on paksuksi kastikemaiseksi tiivisteeksi keitettyä lehmänmaitoa, joka sopii moneen.

Kondensoitua maitoa löydät kauppojen säilyke- tai leivontaosastolta. Hyllyjen välissä kannattaa olla tarkkana, sillä kondensoitua maitoa löytyy neljää erilaista: makeutettua, makeuttamatonta, karamellisoitua ja vegaanista. 

Makeutettu versio on tehty lehmänmaidosta ja sokerista samaan tapaan kuin makeuttamatonkin: keittämällä lehmänmaitoa niin pitkään, että suuri osa sen sisältämästä vedestä haihtuu ja koostumus muuttuu paksuksi. 

Lue lisää: Itse tehty jäätelö on kesän viilein herkku – katso parhaat reseptit

Karamellisoitu kondensoitu maito on samaa makeutettua maitoa, mutta sitä on keitetty niin pitkään, että se on muuttunut kinuskiksi. Purkin kyljessä saattaa lukea ”caramellised condensed milk” tai ”dulce de leche”. 

Jos kondensoidulle maidolle kaipaa vegaanista vastinetta, kannattaa tarttua kondensoituun kookosmaitoon, joka tehdään tyypillisesti kookosmaidosta ja sokerista tai kookosmaidosta ja kookossiirapista. Kondensoitua kookosmaitoa voi käyttää samoin kuin sen lehmänmaidosta valmistettua vastinetta. 

Mihin kondensoitua maitoa voi käyttää? 

Kondensoitu maito sopii loistavasti erilaisiin jälkiruokiin ja leivontaan. Erityisesti se helpottaa ja nopeuttaa kotitekoisen jäätelön valmistusta, ja sen avulla myös makeat fudget onnistuvat ilman lämpömittarin kanssa kikkailua.

Karamellisoitua kondensoitua maitoa voi käyttää kinuskin tavoin. Koska se on paksumpaa kuin perinteinen juokseva kinuskikastike, sopii se hyvin kakkujen ja pikkuleipien täytteeksi, mutta myös sellaisenaan jälkiruokakastikkeeksi esimerkiksi marjoille tai jäätelölle.

Nappaa alta ideoita, inspiraatiota ja reseptejä kondensoidun maidon käyttöön.

Kondensoitu maito: Leipurin salainen ase

Makeassa leivonnassa erityisesti karamellisoitu kondensoitu maito on todellinen ässä. Superhelppo banoffee tai sen suomalainen sisar puoloffee syntyvät supernopeasti, kun piirakkapohjan päälle valelee karamellisoitua kondensoitua maitoa, vaahdotettua kermaa sekä marjoja tai hedelmiä. 

Tahmaista kinuskikastiketta kannattaa kokeilla myös omenapiirakassa sekä suklaisissa suolapähkinä-toffeepaloissa.

Uunissa lämmetessään kondensoitu maito muuttuu kiinteäksi ja tahmaiseksi, joten sitä voi käyttää myös piirakoiden täytteeseen. Aprikoosipiirakka valmistuu supernopeasti, kun valmiin lehtitaikinalevyn päälle levittää kondensoidulla maidolla notkistettua tuorejuustoa sekä aprikoosin puolikkaita. 

Klassinen key lime pie on makeankirpsakka herkkuleivonnainen, jonka valmistukseen kondensoitu maito kuuluu olennaisena osana. 

Kuumana kesäpäivänä ilahduttaa itse tehty jäätelökakku. Uunia ei tarvita lainkaan, ja marjat kakkuun voi poimia metsästä. Täydellistä!

Helppo jäätelö ilman jäätelökonetta

Kondensoitu maito on kotitekoisen jäätelön salainen ase. Jäätelön valmistus kotona ilman jäätelökonetta voi olla hankalaa, sillä jäätelömassaa on sekoitettava monta kertaa jäätymisen aikana. Tunnollisesta sekoittamisesta huolimatta vaarana on, että koostumus menee silti pieleen. 

Kondensoidusta maidosta syntyy lähes pomminvarmasti lusikoitavan pehmeää ja suussa sulavaa jäätelöä ilman jäätelökonetta. Sen koostumus pakastamisen jälkeen on todella pehmeää ja helposti muotoiltavaa. Kondensoidusta maidosta valmistettua jäätelöä ei kutsutakaan turhaan maailman helpoimmaksi jäätelöksi. 

Jäätelömassaan tarvitset kondensoidun maidon lisäksi vain vispikermaa sekä mieleisiäsi makuaineita. Nauttisitko jäätelösi mieluiten appelsiinilla, mansikoilla, kermaliköörillä, sitruunalla vai mustikoilla maustettuna?

Kondensoitu maito fudgen valmistuksessa

Perinteinen fudge tehdään kermasta ja sokerista lämpömittaria apuna käyttäen, mutta kondensoidun maidon ansiosta voi valmistuksessa ottaa hieman rennommin. Kuumenna maitotiiviste kattilassa, sulata joukkoon suklaa ja lisää mieleisesi makuaineet. Levitä massa vuokaan ja nosta jääkaappiin jähmettymään. 

Kokeile esimerkiksi Nutella-suklaafudgea, suolapähkinän, suklaan ja toffeen herkullista yhdistelmää tai amerikkalaisesta key lime -piiraasta makunsa lainannutta fudgea.

Kondensoitu maito jälkiruoissa

Kondensoitu maito ja siitä tehty kinuski sopivat loistavasti erilaisiin jälkiruokiin. Tee jäätelön sijaan raikas sitrussemifreddo tai kokoa marjoista, marengista ja pikkuleivistä sekä karamellisoidulla kondensoidulla maidolla maustetusta mascarponesta kesäinen juhlatrifle. 

Paistettu jogurtti maistuu ja tuntuu suussa aivan juustokakulta. Nopeasti sekoitettava herkku syntyy vain neljästä raaka-aineesta: turkkilaisesta jogurtista, kuohukermasta, kondensoidusta maidosta ja sitruunasta. Jogurtin voi paistaa myös pienissä annosvuoissa ja valmistaa siten jo edellisenä päivänä jääkaappiin odottelemaan.

Vietnamilainen jääkahvi on makean raikas kesäkahvi. Sekoita kahvin joukkoon kondensoitua maitoa, mausta kanelilla ja viilennä ihanaksi hellejuomaksi jääpalolla. 

Lue myös Kotiliesi.fi: Jäätelö ilman konetta – viileimmät reseptit, joiden valmistukseen ei tarvita jäätelökonetta

X