Glitz & Glam

5 parasta keinoa finneihin

Teksti: Minna / Glitz & Glam
Neutrogena

Finnit! Nuo ihanat pahkurat kasvoissa, jotka voivat pahimmillaan viedä itsetunnon. En tämän päivän postauksessa lähesty aihetta aknen näkökannasta, koska minulla ei ole ollut aknea. Minulla on joskus ollut iho aika huonossa kunnossa, kun verrataan ei-aknesta kärsiviin. Ja aika ajoin saan kyllä finnihyökkäyksen, joka minulla johtuu mitä ilmeisimmin hormonaalisista syistä. Sattuu meinaan hyvin yhteen kierron kanssa.

eroonfinneista5

Kukaan ei tykkää finneistä. Kuulostaa turhamaiselta, mutta hitsi, että harmittaa saada mollukka leukaan tai kulmakarvojen väliin aina silloin, kun on joku tärkeä meno. Maailmassa on monta suurempaakin murhetta, eikä yksi tai kaksikaan finniä voi kaataa maailmaa, mutta silti joskus se meinaa tuntua siltä. Kaveri nillittää finnistään, etkä itse edes huomaa sitä. Mutta auta armias, jos omassa naamassa on pienempikin, niin se huutaa huomiota neon-valot vilkkuen – ainakin omasta mielestämme.

Tänään laitan 5 parasta finneihin tehoavaa tuotetta. Huomautan edelleen, että jos kyseessä on akne tai jokin muu lääkärin tietämystä vaativa iho-ongelma, niin hakeudu hoitoon. Nämä minun vinkit ovat oikeastaan vain normaalille iholle, jossa esiintyy finnejä toisinaan. Lääkäri pystyy auttamaan kaikista parhaiten heitä, joilla ongelma on ”syvemmällä”. Minulla on kerran ollut useamman vuoden kestänyt iho-ongelma, joka lopulta meni itsekseen ohi. (Ensimmäinen raskaus ja sen jälkeiset pari vuotta.) Ongelma ei kuitenkaan ollut niin paha, että olisin kehdannut mennä lääkäriin. Nyt jälkiviisaampana tiedän, että olisin saanut apua vaivaani, sillä lääkäriin mennessä ei tarvitse olla pahimman luokan aknea, jotta saa asiantuntijan apua.

Syyt finnien ja epäpuhtauksien syntymiseen ovat aika monestakin tekijästä johtuvia. Niiden syntymistä voidaan vähentää tai jopa poistaa kokonaan elintavoilla ja oikealla päivittäisellä ihon hoidolla. Päivittäiseen ihonhoitoon tulee löytää ne itselleen sopivimmat tuotteet. Se mikä on kenellekin sopivimmat, on jokaisen itse selvitettävä. Nyt siis pureudumme enemmänkin täsmätuotteisiin, eli tuotteisiin, joilla voi saada ”nujerrettua” jo syntyneen finnin ja ehkäpä pidettyäkin niitä poissa – vähän esittelemästäni tuotteesta riippuen.

Neutrogena3

Salisyylihappo

Itse olen saanut apua mustapäihin ja alkuraskauden aiheuttamaan finniongelmaan salisyylihaposta. Salisyylihappo, eli BHA, kuorii ihoa kemiallisesti. Sen teho perustuu ihohuokosien ”avaavaan” vaikutukseen ja niiden puhdistumiseen. Erityisesti ihohuokosien puhtaanapitoon, jotta finnejä ja epäpuhtauksia ei syntyisi, mutta jos ja kun niitä aina joskus syntyykin, niin niiden nopeampaan paranemiseen.

Etsi siis salisyylihappoa sisältäviä tuotteita. INCI-nimitys on salicylic acid. Joissakin tuotteissa sitä on vain nimellisesti. Se saattaa riittää toisille, mutta toiset, kuten minä, tarvitsevat vähän rankempia pitoisuuksia. Oma ehdoton suosikkini on Paula’s Choicen BHA -neste. Tuo 2% neste on kuivattavaa, mutta tehokas. Plussaa siitä, että tuote ei sisällä vahvoja alkoholeja, eli kuivattavuus perustuu salisyylihappoon, ei alkoholeihin. Kuvassa näkyvä salisyylihappoa sisältävä voide ei tuntunut minulla toimivan, mutta se on tarkoitettu erityisesti kuivalle iholle. Valitettavasti Paula’s Choicea ei saa Suomesta, mutta sitä voi tilata netin kautta Hollannista. Voi kun nyt joku alkaisi tuomaan ”Paulaa” Suomeen! Ihan laajaan jakeluun – please!

Paula’s Choicen verkkokauppaan pääset tästä.

Lue myös edullisesta salisyylihappotuotteesta!

The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution – eroon epäpuhtauksista BHA-hapon avulla

Neutrogena11

Olen kuullut Cliniquen vastaavan nesteen olevan myös hyvin suosittu. Jos olet pihistelijä tai sinulla ei ole varaa satsata näihin mainitsemiini merkkeihin, niin kokeile Neutrogenan kasvovettä (kuvassa keskellä). Blackhead Eliminating Toner on hyvin voimakas kasvovesi, joten toisille se voi soveltua vain paikalliseen käyttöön.

Bentsoyyliperoksidi

(kuvassa esiintyvä kuusenpihkavoide ja sen ominaisuudet kerron vähän alempana)

Aknen hoidossa hyvin yleinen ainesosa/lääkeaine. Monille varmasti tuttu Basiron, jota myydään vain apteekeissa. Bentsoyyliperoksidi -voiteita löytyy 4% ja 5%. Kyseessä on sen verran vahva aine, että ei koskaan koko kasvoille surutta voidella. Toki jos lääkäri on antanut ohjeeksi, niin sitten, mutta ei ilman ohjeistusta koko kasvoille, vaan paikallisesti tarvittavalle alueelle. Bentsoyyliperoksidi voi auttaa ihovaurioita. Vetyperoksidi on tuttu aine kaikille hiuksiaan värjääville. Tämäkin on hapete. Se synnyttää reaktion, jossa syntyy radikaaleja, jotka voivat vaurioittaa ihoa. Siksi tähän aineeseen tulee suhtautua vakavasti.

Oikeasti tuote ei ole mikään pikahoito, mutta siitä saattaa olla apua nopeastikin täsmähoidossa. Aknen hoidossa tuloksia saadaan vasta useiden viikkojen jälkeen. Äärimmäisen tehokas bakteerien tuhoamiseen.

Bentsoyyliperoksidin käyttöä ei suositella alle 12-vuotiaille, raskaana oleville, eikä imettäville. Juttelin raskausaikana lääkärin kanssa tästä ja salisyylihapon käytöstä iholla. Silloin sain luvan, vaikka hitsin tarkka neuvolalääkäri noin muuten olikin. Joten suosittelen juttelemaan ensin lääkärin kanssa, vaikkakin yleensä kuulee, että lääkäri antaa luvan. Iho ei ole mikään pesusieni, joka imisi myrkyt/haitalliset aineet verenkiertoon ja sieltä sikiöön tai äidinmaitoon. Ihoa kun ei läpäistä ihan noin vain, eikä pienet pitoisuudet ole haitallisia ulkoisessa käytössä.

eroonfinneista1

Näppyjen täsmähoidot

Olen kokeillut jos jonkinlaisia, mutta tähän asti paras ja nopein on ollut Lierac Prescription Anti-Blemish Dual-Phase Concentrate.

eroonfinneista2

Tämä kaksivaiheinen tiiviste on tehokas tuote ihon epäpuhtauksia vastaan, erityisesti finneihin. Vain paikallisesti käytettävä täsmätuote on erinomainen niille, joita ei vaivaa koko kasvoilla esiintyvät finnit, vaan yksittäiset siellä täällä.

eroonfinneista3

Tuotetta käytetään seuraavasti:

Pulloa ei saa ravistaa! Puuterinen jauhe kuuluu olla pullon pohjalla ja päällä neste. Nämä eivät siis kuulu sekoittua. Vanupuikko kastetaan pohjalle asti, jotta vaaleanpunainen puuteri tarttuu myös puikkoon. Tämän jälkeen tuote taputellaan finnin päälle puikon avulla ja annetaan olla.

eroonfinneista4

Valmistajan sivuilla kerrotaan seuraavaa:

[KALAMIINI]: Kalamiini on vaaleanpunaista jauhetta, joka koostuu sinkkioksidin ja rautaoksidin sekoituksesta, ja sillä on antiseptinen vaikutus.

[HYDROKSIHAPPOJA (10 %)]: Salisyylihappo on keratolyyttinen (ihon pinnan kemiallinen kuorinta) ja se auttaa muita ainesosia imeytymään ihoon.

[ATSELAIINIHAPPO]: Atselaiinihappoa käytetään sen antiseptisten ominaisuuksien vuoksi: se tuhoaa Propionibacterium acnes -bakteereita, jotka ovat pääsyyllisiä ihon epäpuhtauksiin ja akneen. Atselaiinihappo myös säätelee solujen uusiutumista. Valikoitu atselaiinihappo on sidottu glyseriiniin, jotta ihoon saataisiin enemmän kosteutusta ja miellyttävää tuntua.

[SINKKI]: Sinkki on ihossa luonnostaan esiintyvä hivenaine, jolla on talineritystä tasapainottavia, rauhoittavia, antioksidatiivisia ja puhdistavia ominaisuuksia. Tämä käyttötarkoituksiltaan hyvin monipuolinen aine tasapainottaa talineritystä ja puhdistaa ihoa.

[KAMFERI]: Kamferia käytetään sen antiseptisten ominaisuuksien vuoksi.

[MENTOLI]: Valikoitu mentoli on uutettu piparmintun eteerisestä öljystä. Sitä käytetään sen kutinaa lievittävien ja antiseptisten ominaisuuksien vuoksi.

Itse olen huomannut, että tuote kuivattaa ja parantaa finnit hieman nopeammin. Joskus jopa aika syvälläkin olevat finnit nousevat pintaan ja finnit saa parantumaan ällistyttävän nopeasti. Minulle tulee aika paljon niitä todella syvällä olevia finnejä, joihin ei oikein meinaa auttaa mikään. Parhaimmillaan olen kärsinyt jostain kutista jopa kuukauden. Ne onneksi eivät yleensä näy niin selkeästi, koska ovat syvällä, mutta se kipu ja kihelmöinti kasvoissa.

Ei Dual-Phase Concentrate kuitenkaan ihan 100% jokaiseen finniin ole auttanut täydellisesti, mutta ainakin se hillitsee kuumotusta ja kihelmöintiä ja rauhoittaa hieman. Parhaimmillaan Dual-Phase Concentrate on pelastanut seuraavan päiväni, mutta joskus apu finniin tulee useamman päivän kuluttua.

Lieracin tuotteita myydään apteekeissa ja niiden verkkokaupoissa. Hinnaltaan täsmähoito on siinä 15-18 euron tietämillä. Täällä yksi jälleenmyyjä, jolla tuote tarjouksessa.

Arpien nopeampi parantuminen

Kuka muistaa postaukseni pihkavoiteesta? Pihkavoide on lääketieteen tunnustama luonnontuote. Huikea juttu, sillä luonnontuotteissa on paljon oikeasti ainesosia, jotka toimivat, mutta valitettavasti siellä on myös markkinointihumpuukia ja enemmän uskoon liittyviä tehoja, kuin todistettua tiedettä. Mutta anyway, pihkavoide on lääketieteen tunnustama. Se on anti-mikrobinen ja se edistää tehokkaasti ihovaurioiden parantumista.

Olen käyttänyt pihkavoidetta finneille. Se tuo apua, mutta ehkä se paras apu on sittenkin ihon pigmenttimuutoksien lieventämisessä, kuin itse finnin tuhoamisessa. Pihkavoide kyllä tuhoaa finnin bakteereja, mutta vertaamalla ylempänä olevaan täsmähoitotuotteeseen, pihkavoide ei tuhoa finniä ehkä yhtä nopeasti, mutta tuntuu paremmalta ehkäisemään tummien jälkien syntyä, sekä nopeuttaa niiden haalenemista.

Jos pikavoide on aivan uusi juttu, niin lukaise ihmeessä postaukseni parin vuoden takaa. Voidetta käytetään huikein tuloksin esimerkiksi diabetespotilaiden jalkojen haavaumien hoidossa.

Pihkavoiteita valmistaa moni pienvalmistaja. Niitä myydään apteekeissa, luontaistuoteliikkeissä ja niitä myyvissä verkkokaupoissa. Toreilta ja tapahtumista voi bongata pihkavoiteita. Hinnat vaihtelevat valmistajan, myyjän ja purkkikoon mukaan. Kannattaa vaikka googlettaa ja etsiä itselleen läheisin jälleenmyyjä tai verkkokauppa.

Neutrogena5

Kuorinta

Sitten vielä yksi asia, jonka olen kokenut hyväksi. Kun iholle pukkaa näppyä ja kuttia, niin liian rankka kuorinta ei tee sille hyvää. Tuntuu, että iho ärtyy entisestään ja se muuttuu entistä epätasaisemmaksi. Kevyt ja hellävarainen kuorinta kuitenkin parantaa ihon tuntumaa ja pitää ihon paremmin puhtaana ja samalla edesauttaa finnien parantumista.

eroonfinneista

Kun kasvoilla on sellaisia jomottavia, kuumottavia finnejä, niin parhaimmaksi kuorinnaksi olen kokenut V 10 Plus Water Based Peeling Facial Mask -kuorinnan. Muistatteko tämän postaukseni? Kannattaa lukea ja katsoa kuvia kuorinnan toiminnasta. Kuten tuolloinkin kerroin, niin tämä kuorinta helpottaa kuumottaviin finneihin ja parantaa ihon tasaisuutta. Ei tietenkään vie finnejä mennessään, mutta helpottaa niiden kanssa elämistä. Suosittelen tätä kuorintaa myös herkkäihoisille, jotka eivät voi käyttää voimakkaita happoja tai raastavia mekaanisia kuorintoja. Vaikka tuote on todella hellävarainen, niin se tuntuu myös tehokkaalta – jopa kuumottavia finnejä täynnä olevalle poskelle.

Aikaisemmassa postauksessa minulla on vanha pakkaus, joka on juuri uudistunut tällaiseksi värikkäämmäksi ja näyttävämmäksi. Älkää siis ihmetelkö, jos törmäätte tylsään ruskeaan tai tällaiseen värikkääseen pakkaukseen. Tuote on sisältä ihan samaa.

Hinnaltaan tämä vesipohjainen kuorinta on 36,00 € / 50 ml. V 10 Plus tuotteita myydään apteekeissa ja heidän omassa verkkokaupassa.

Neutrogena

Sitten vielä bonusvinkki, jota itse käytän. Tietysti kotoa poistuessaan tulee peitettyä finnejä. Mutta heti kotiin palattuani puhdistan meikit tai jos kasvoilla on tyyliin 1-2 finniä, niin puhdistan niiden päältä meikkituotteet pois. Jos finneissä on jomotusvaihe, niin sipaisen päälle Lieracin finnin tappoainetta. Ei kannata hengailla kotonakin paksut meikki- ja peitevoiteet finnien päällä, vaan kannattaa puhdistaa niiden päältä kaikki pois, jos ei jaksa/halua meikkejä puhdistaa.

Nyt haluaisin kuulla teidän hyväksi havaittuja vinkkejä. Mistä olette löytäneet apuja finnien nujerrukseen? Minulla ei toimi hammastahna, eikä todellakaan luonnonsavinaamiot – ne vain pahentavat tilannetta. Tietysti suurin vaikutus on aina elintavoissa ja hormonaalisessa toiminnassa. Jälkimmäiseen en oikein voi itse vaikuttaa. Tietty stressin lievitys on yksi keino, johon voisin itse keskittyä – mutta kun ihan stressaa ajatellakin, että pitäisi ehtiä stressiäkin lievittämään. 😀

Mukavaa sunnuntaita!

V 10 Plus kuorinta, Lieracin täsmähoito ja Neutrogenan kasvovesi saatuja.

Lue myös

X