Nelikymppisenä ulkopuolelta tuleva hyväksyntä ei enää ole niin merkityksellistä. Tärkeämpää on olla itse tyytyväinen omaan elämäänsä.
Itsetuntemus

5 syytä, miksi naisen elämä on parhaimmillaan yli 40-vuotiaana

Keski-ikäisen naisen elämässä on paljon sellaista, mistä monet nuoremmat voivat vain haaveilla. Kokosimme yhteen viisi asiaa, jotka todistavat, että keski-iässä naisen elämä on erityisen ihanaa!
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Vuodet tuovat mukanaan viisautta, kiitollisuutta ja vapautta. Vaikka ikääntyminen voi joskus tuntua pelottavalta, keski-ikäistyminen tuo mukanaan paljon hyvää. Näin ajattelee lääkäri Pippa Laukka, jonka Hyvinvoiva nainen –kirjassa kerrotaan, miksi naisen elämä on parhaimmillaan yli nelikymppisenä.

Poimimme Laukan kirjasta viisi asiaa, jotka todistavat, että keski-ikäisenä elämä on erityisen ihanaa.

1. Kontrolloimisen tarve vähenee

Ymmärrys siitä, ettei elämää voi aina hallita, lisääntyy elämänkokemuksen myötä. Aikaansa ja voimavarojansa ei kannata tuhlata siihen, että yrittää kontrolloida asioita, joihin ei voi vaikuttaa.

Elämä on vapaampaa ja rentouttavampaa, kun on päässyt irti suorittamisen pakosta.

2. Kiitollisuus elämästä lisääntyy

Onnellinen elämä rakentuu sekä nousuista että laskuista. Nuorempana epäonnistumisista voi olla vaikeaa olla kiitollinen, mutta kun elämäänsä tarkastelee myöhemmin, näkee asiat uudessa valossa.

Keski-ikäisenä ihminen osaa antaa arvoa sille, mitä on elämässään saanut. Hän on myös kiitollinen huonoistakin hetkistä. Ilman niitä hän ei olisi se, kuka hän on nyt.

3. Aitoja ihmissuhteita arvostaa yhä enemmän

Elämänkokemuksen myötä ihminen alkaa arvostaa läheisyyttä ja kiintymystä yhä enemmän. Hän on ymmärtänyt, ettei materiaan takertuminen voi tuoda onnea.

Samalla kun ihmissuhteiden arvostus lisääntyy, keski-ikäinen ei enää jaksa pitää yllä ihmissuhteita vain velvollisuuden vuoksi. Jäljelle jäävät ne kaikkein tärkeimmät ja arvokkaimmat suhteet, jotka säilyvät aina ja jatkuvat siitä, mihin viimeksi jäätiin.

4. Tunneäly kehittyy

Tunneälykkyys lisääntyy iän myötä. Hiljainen, elämän aikana kertynyt tieto auttaa tunnistamaan omia ja muiden tunteita. Vanhemmiten ihminen myös osaa ottaa tunteet paremmin huomioon erilaisissa tilanteissa.

5. Itsetunto vahvistuu

Nuorempana muiden mielipiteet ja ulkopuolelta saatu hyväksyntä on monelle tärkeää. Keski-ikäisenä ihminen on ymmärtänyt, ettei hänen tarvitse mukautua muiden mielipiteisiin saadakseen muut pitämään itsestään. Se ei tarkoita sitä, ettei arvostaisi muita vaan sitä, että elämä on liian arvokasta käytettäväksi vain muiden miellyttämiseen.

Vanhemmiten ihminen uskaltaa sanoa ääneen omat mielipiteensä ja ajatuksensa. Hänen itsevarmuutensa ja itsetuntonsa ovat vahvistuneet elämänkokemuksen myötä. Hänen ei tarvitse aina olla oikeassa, koska itsevarmuutta on myös se, että uskaltaa myöntää epävarmuutensa.

Lähde: Pippa Laukka: Hyvinvoiva nainen (WSOY 2017)

Lue myös:

Oletko tehnyt elämässäsi rohkeita valintoja? Nämä 7 asiaa se sinusta kertoo

Näyttelijä Miia Nuutila: ”Rakastuminen on keski-ikäisenä jopa parempaa kuin nuorena”

Nelikymppiset Rosa Meriläinen ja Jenni Pääskysaari: Ikä ei rajoita sitä, mihin nainen kelpaa

10 syytä, miksi elämässä kannattaa välillä tehdä virheitä

X