Dubrovnikin vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteiden listalle.
Matkailu

Kroatian top 5 – Istria, Dubrovnik ja muut Kroatian upeat helmet

Kroatia tarjoaa kesävierailleen luontoelämyksiä, kulttuurihistoriallisia seikkailuja ja ruokanautintoja. Tässä viisi kohdetta, joista voit valita suosikkisi – vai haluaisitko kokea ne kaikki? katri tanskanen
Teksti: Katri Tanskanen Kuvat: Igor Brautović/TZ, Dubrovnik & Neretva County Tourist Board, Luka Esenko/CNTB, Istria Tourist Board, Ivo Biočina/CNTB

1. Historiallinen Dubrovnik

Muurien ympäröimä Dubrovnikin vanhakaupunki kohoaa turkoosin meren ja majesteettisen vuoren seinämän välissä. Keskellä kesää kuhina on kuin muurahaispesässä risteilyalusten tuodessa yhä uusia turistilaumoja ihmettelemään kuumana hohkaavia kivisiä katuja, punakattoisia talovanhuksia ja satoja vuosia vanhoja palatseja ja kirkkoja. Jos paahtava aurinko ja ihmisvilinä uuvuttavat, voit piipahtaa vanhojen luostareiden vehreille pihoille ja hengähtää appelsiinipuiden tuoksussa.

Kadut täyttyvät kahviloiden ja ravintoloiden terasseista, joilla voit viilentyä jäätelöannoksen parissa tai maistella mustekalan musteella maustettua mustaa risottoa. Tai säikähtää pöydälle hyppäävää valtavaa heinäsirkkaa! Kaupungissa ja varsinkin sitä ympäröivillä pienillä rauhallisilla saarilla puheensorina sekoittuu sirkkojen korvia huumaavaan siritykseen.

Vanhankaupungin vieressä on pieni, nykyaikainen kaupunki kauppoineen ja palveluineen. Rantaelämää on joka paikassa, mutta parasta se on pienen laivamatkan päässä läheisillä saarilla. Muurien kupeessa olevasta vanhasta satamasta lähtee pieni vene, joka kuljettaa muutamalla eurolla noin vartin laivamatkan päässä olevalle Lokrumin saarelle. Kivikkoisten uimarantojen lisäksi siellä voi nauttia valtavien puiden suomasta varjoisasta metsästä, tutustua kasvitieteellisen puutarhaan tai ihmetellä keskiaikaisen luostarin rauniota.

Vain vähän kauempana, päiväretkikohteeksi sopivan matkan päässä Dubrovnikista, on kolmen saaren rypäs: Koločep, Lopud ja Šipan. Saarille pääsee veneellä, joka lähtee Dubrovnikin uuden kaupungin puolelta pääsatama Gružista. Metsäisillä saarilla on sitrus- ja oliiviviljelmiä ja viinitarhoja sekä tietenkin uimarantoja kahviloineen. Vaikka aurinko häikäisee, pidä laivamatkalla silmäsi auki, niin voit nähdä kuvankauniissa maisemassa vedessä leikkivän delfiinin.

Kroatian kivikkoiset rannat ja turkoosina hohtava meri lumoavat kauneudellaan.

2. Italia-vaikutteinen Istria

Kroatian pitkän rantaviivan pohjoisosassa on kolmion mallinen niemi, Istria. Dubrovnikin alueen jylhät vuoristomaisemat vaihtuvat siellä pehmoisen vehreisiin kukkuloihin. Alueen pitkä historia osana Italiaa kuuluu kaksikielisten asukkaiden puheessa ja maistuu ruoassa. Tryffelit ovat paikallinen herkku, jota voi nautiskella esimerkiksi pastassa tai oliiviöljyn mausteena.

Istrian suurin kaupunki on roomalaisten lomakohteekseen rakentama Pula. Hyvin säilynyt amfiteatteri ja sitä ympäröivät kaupungin historialliset jäänteet kohtaavat vilkkaan, nykyaikaisen kaupungin tarjonnan. Kulttuuritapahtumia on paljon, ja heinäkuussa järjestettävillä elokuvafestivaaleilla on pitkät perinteet. Myös pienen automatkan päässä sijaitsevan Motovunin kesäiset elokuvafestivaalit ovat hieno kokemus, kun eurooppalaisen elokuvan helmiä saa katsella korkean kukkulan laella sijaitsevassa vanhassakaupungissa tähtitaivaan alla.

Jos mahdollista, kannattaa vuokrata auto, ajella pitkin kauniita maisemia ja pysähdellä pikku kyliin ja kaupunkeihin. Erityisesti rannalla olevat keskiaikaiset helmet, Porec ja Rovinj, ovat sykähdyttäviä vierailukohteita. Varsinkin Rovinjin värikkäinä hohtavat talot, kapeana kiemurtelevat kujat ja söpöt pikku kahvilat ja taidegalleriat saavat miettimään, oletko sittenkin eksynyt keskelle lastenelokuvan kulisseja.

Zagreb on kasvanut Medvednica-vuoren kainaloon.

3. Monipuolinen Zagreb

Kroatian pääkaupunki Zagreb on hurmaava yhdistelmä historiallisten aikakausien kerrostumia, tunnelmia ja makuja. Kaupungin historia naapurivaltioiden alamaisena ja kulkureittien risteyskohtana näkyy kulttuurivaikutteiden kirjona.

Vanhimmassa osassa, kahden kukkulan laelle rakennetussa yläkaupungissa, on säilynyt keskiaikaisen unkarilaiskaupungin henki. Kapeilla mukulakivikaduilla kulkee vain vähän autoja, ja tunnelma matalien rakennusten ja valtavien vanhojen puiden katveessa on ihmeen rauhallinen.

Alakaupunki taas on kuin pikku Wien prahalaisella twistillä. Alueella on kauniita uusklassisia taloja sekä suihkulähteiden ja kukkaistutusten koristamia kaupunkipuistoja. Suuri kävelykatujen alue täyttyy kahviloista ja kahvilat tyylikkäiksi tälläytyneistä kaupunkilaisista.

Ylä- ja alakaupungin kohtauspaikalta Trg Bana Jelačićalta voit hypätä raitiovaunun kyytiin ja ajaa muutaman kilometrin päähän ihmettelemään Jugoslavian aikana rakennettua Novi Zagrebia. Siellä pääset kokemaan, miten sosialistinen urbanismi hengittää nykyajassa.

Joka puolella on paljon ihmisiä, mutta vilinästä huolimatta Zagrebin tunnelma on levollinen. Aina on aikaa istahtaa kahvilaan, pysähtyä lörpöttelemään tai kuljeskella puistossa jäätelötötterön kanssa tai kuumia kastanjoita mutustellen.

Kaupunkiloman voi myös yhdistää luontomatkailuun, sillä Zagreb on kasvanut pienen ja sympaattisen Medvednica-vuoriston kainaloon. Sen korkein kohta Sljeme on suosittu retkeilykohde. Jo reitti sen juurelle on näkemisen arvoinen, kun raitiovaunu kulkee keskustasta vanhojen villojen reunustaman kaupunkibulevardin läpi luontopolkujen lähtöpisteeseen. Vuorella voi pyöräillä ja tehdä patikkamatkoja, poimia syksyllä kastanjoita ja ihmetellä alppiharrastajaryhmiä, joiden voisi luulla tulleen suoraan Tirolista lyhyine samettihousuineen ja pikku hattuineen.

Korčulan saarelta löytyy hiljaisia poukamia.

4. Laventelintuoksuinen Korčula

Kun laiva lähestyy Korčulan saarta, niemen kärjestä pilkistää vaaleasta kivestä tiheästi rakennettu keskiaikaisten muurien ympäröimä pikkukaupunki. Se on saaren kaima ja pääkaupunki Korčula, josta kukkaloisto ja kirkas meri tekevät satumaisen kauniin. Jyrkillä rinteillä komeilevat vanhat kivitalot ja palatsit. Upeiden rantojen lisäksi voit seikkailla saaren luolissa tai vierailla oliivi- ja viinitarhoilla. Yrtit, kuten laventeli ja rosmariini, levittävät tuoksunsa koko saaren ylle.

Rannoilla vietettyjen päivien jälkeen väki kokoontuu keskusaukiolle ja sen ympäristöön ravintoloihin ja baareihin viettämään vilkasta iltaelämää. Katujen ja ravintoloiden nimissä toistuu Marco Polon nimi, koska korčulalaiset ovat vakuuttuneita siitä, että suuri seikkailija on syntynyt heidän kotisaarellaan. Paikalliset ovat hyvin ylpeitä kulttuuristaan ja esittelevät sitä mielellään vierailijoille. Kaduilla voit törmätä kansantanssiryhmään, a cappellana laulavaan yhtyeeseen tai 1400-luvulta peräisin olevan moreškan eli miekkatanssin taitajiin. Konsertteja ja muuta kulttuuritarjontaa on kesällä runsaasti.

Saari tarjoaa idylliset puitteet Kroatian rannikon parhaimpiin herkkuihin tutustumiseen. Meren rannalla, auringon laskiessa kannattaa maistaa erilaisia merenelävistä valmistettuja ruokia. Myös paikallisella oliiviöljyllä höystetty grillattu kala on kaikessa yksinkertaisuudessaan erinomainen valinta. Ruoan kanssa voit nauttia paikallisten viinitarhojen tuotteita, joista valkoviini Grk ja punaviini Plavac Mali ovat kuuluisimmat.

Korčulaan pääsee laivalla Splitistä tai Dubrovnikista. Peljesacin niemen kärjestä, Orebićista, saarelle matkustaa laivalla viidessätoista minuutissa. Peljesac on herkkusuiden paratiisi, jonne saavutaan legendaarisen maineikkaiden ostereiden ja lukuisten viinitarhojen houkuttelemina.

Plitvicen kansallispuistossa luontopolku kulkee suurten vesiputousten vierestä.

5. Kauniit Plitvice-järvet

Kroatian rannikon kauneus on sulattanut monen matkailijan sydämen, mutta harvempi tietää, että rannikkoa rajaavan vuoriston toiselta puolelta sisämaasta löytyy vaikuttava luontokohde. Plitvicen kansallispuistossa vehmas metsä kätkee sisäänsä lukuisia järviä, solisevia vuoristopuroja ja uljaana pauhaavia vesiputouksia.

Kansallispuiston palvelut takaavat, että löydät juuri itsellesi sopivan luontopolun vaihtelevassa maastossa. Hotellien ja ravintoloiden luota pääset bussilla luontopolkujen alkuun ja lautta kuljettaa matkailijoita järven yli. Voit valita oman kuntosi mukaan jotain reilun 3 kilometrin retken ja 21 kilometrin patikkamatkan väliltä. Plitvice on kokemisen arvoinen myös talvella, kun jäätyneet vesiputoukset kimmeltävät lumisten puiden keskellä. Alueella on myös pieni laskettelukeskus.

X