Ruokajutut

Katajanmarja sopii riistan lisäksi erinomaisesti kalan kaveriksi – ota talteen katajaiset reseptit

Katajanmarja maustaa erityisesti syksyn suosikkiruoat. Katajanmarjojen käytössä kannattaa olla kuitenkin varovainen, koska marjat eivät sovi esimerkiksi raskaana oleville tai korkeasta verenpaineesta kärsiville.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto ja iStock

Katajanmarja on perinnemauste.

Katajanmarja maustaa erityisesti syksyn suosikkiruoat. Katajanmarjojen käytössä kannattaa olla kuitenkin varovainen, koska marjat eivät sovi esimerkiksi raskaana oleville tai korkeasta verenpaineesta kärsiville.

Katajanmarja ei ole varsinaisesti marja, vaan katajapuun käpy. Marjoja tuottaa vain puolet katajista, sillä kataja on kaksikotinen eli sen hede- ja emikukat ovat eri yksilöissä. Marjoja kehittyy vain emiyksilöihin. 

Katajan levinneisyysaluetta on koko Suomi. Kataja kukkii ja marjoo runsaimmin valoisilla paikoilla. Aukeilla paikoilla katajissa voi olla runsaastikin marjoja, mutta metsissä katajien marjonta saattaa jäädä hyvinkin vähäiseksi.

Katajanmarjan kypsyminen on hidasta ja vie kokonaisuudessaan lähes kolme vuotta. Ensimmäisenä vuonna marjat ovat vihreitä, paljain silmin juuri näkyviä. Toisena vuonna ne ovat väriltään vihreitä ja jo lähes täysikasvuisia. Vasta kolmantena vuonna marjat ovat sinimustia, pallomaisia ja halkaisijaltaan 5–8 millimetrin kokoisia.

Vaikka raaka ja kypsä katajanmarja eroavat toisistaan paitsi väriltään, myös maultaan, molemmat ovat silti syötäväksi kelpaavia. Marjojen kerääminen lukeutuu jokaisen oikeuksiin, kunhan keräämisen suorittaa puuta vahingoittamatta. Paras keruuaika on syksyllä syys-lokakuussa. 

Helpoiten kerääminen käy ”kopauttamalla”. Toisin sanoen katajan viereen asetetaan muovikelmu tai kangas, jonka ylle kallistetaan katajan marjova haara. Sitten kopautellaan kepillä niin, että marjat putoavat kankaalle. 

Katajanmarjat käytetään yleensä kuivattuina, joko jauheena tai kokonaisina. Kuivaaminen tapahtuu hitaasti hyvin miedossa lämmössä, jotta marja ei rypisty.

Pari marjaa kerrallaan – eikä kaikille

Katajanmarjojen käytössä kannattaa olla varovainen. Katajanmarjoja ei suositella käytettäväksi yhtäjaksoisesti paria viikkoa pidempää eikä niitä pidä nauttia kerralla muutamaa marjaa enempää. 

Suuret annokset katajanmarjoja saattavat aiheuttaa vatsakipua, oksentelua, ripulia, aineenvaihdunnan häiriöitä, munuaisvaurioita, valkuaisen tai veren erittymistä virtsaan, sydämentykytystä, kohonnutta verenpainetta tai jopa kouristuksia.

Lisäksi katajanmarjat eivät sovi lainkaan henkilöille, joilla on korkea verenpaine tai jotka ovat raskaana. Munuaisvaivoista kärsivien ei puolestaan tule käyttää katajanmarjoja säännöllisesti.

Katajanmarja – pieni marja, paljon makua 

Pienessä katajanmarjassa on niin paljon makua, että jo muutama marja riittää usean hengen annoksiin. Katajanmarjoja voidaan käyttää mausteena pippurin tapaan ja ne tuovat ruokiin herkullisen, aavistuksen metsäisen maun. 

Katajanmarja on perinnemauste, joka maustaa ruokia alkupaloista jälkiruokaan ainutlaatuisen upealla aromillaan. Lisäksi marja tunnetaan ginin raaka-aineena, mutta marja sopii erinomaisesti maustamaan myös snapseja. Yhdistä katajanmarjat, vodka sekä sitruunamehu ja tarjoa kylmänä. 

Erityisen hyvin katajanmarja käy liha- ja riistaruokien mausteeksi. Mausta katajanmarjoilla punaviinikastikkeen kera tarjottava hirvenkaree tai sujauta muutama marja riistalla ryyditettyyn kaalipataan. Myös peuran routapaisti saa makunsa mausteliemestä, jonka salaisuutena on katajanmarja, laakerinlehti sekä tilkka konjakkia.

Hirven paahtopaisti on juhlapöydän kunkku, kun maustat lihan katajanmarjoilla ja tarjoat lisänä mustaherukkahyytelöllä aateloitua kastiketta sekä samettista puikulaperunapyreetä. 

Lihapataan katajanmarja sopii hyvin naudan sisäpaistin ja juuresten seuraan. Mausta katajanmarjalla myös paahdetut punajuuret ja kokoa niistä syksyinen salaatti yhdessä ilmakuivatun kinkun ja vuohenjuuston kanssa. 

Katajanmarjaa ei kannata unohtaa myöskään kalaruokia valmistettaessa. Katajanmarjoilla ja rosmariinilla maustettu graavisiika sopii loistavasti joulupöytään muiden kalaruokien seuraan. 

Lisäksi katajanmarjat kruunaavat maukkaan taimensalaatin, johon suppilovahveropikkelsi tuo makeaa happoisuutta.

Lue myös Kotiliesi.fi: Hirvenliha on vähärasvaista herkkua – listasimme parhaat syksyiset hirvireseptit

X