Ruokajutut

Makea hokkaidokurpitsa on täydellinen valinta syksyn leivonnaisiin, keittoihin ja salaatteihin – talleta parhaat kurpitsareseptit

Hokkaidokurpitsa on japanilainen, pisaranmallinen talvikurpitsalajike, jonka maku on täyteläinen ja elegantti. Jos et vielä tunne kurpitsoiden aatelia, lue vinkkimme hokkaidokurpitsan käsittelyyn ja käyttöön.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-arkisto

Hokkaidokurpitsa on makea ja suussa sulavan herkullinen. Parasta se on paahdettuna, mutta sopii moneen muuhunkin.

Hokkaidokurpitsa on japanilainen, pisaranmallinen talvikurpitsalajike, jonka maku on täyteläinen ja elegantti. Jos et vielä tunne kurpitsoiden aatelia, lue vinkkimme hokkaidokurpitsan käsittelyyn ja käyttöön.

Hokkaidokurpitsa tunnetaan myös nimellä japanilainen talvikurpitsa. Sadonkorjuu suoritetaan mahdollisimman myöhään syksyllä, jolloin hedelmäliha muuttuu uskomattoman makeaksi. 

Lue lisää kurpitsoista: Uunissa paahdettuna kurpitsa on parhaimmillaan – kokeile ihanaa kurpitsapastaa tai -keittoa tai leivo piirakka jenkkityyliin

Hokkaidokurpitsa on pyöreän pisaramainen ja moniin muihin kurpitsoihin verrattuna pienehkö kurpitsa. Sen pintaa peittää tumman oranssi, kova kuori, jonka sisältä paljastuu kiinteämaltoinen heleän oranssina hohtava malto.

Hokkaidokurpitsa: säilytys

Kovakuorinen hokkaidokurpitsa säilyy viileässä, 8–12-asteen lämpötilassa hyvänä jopa kuukausia. Kotona kurpitsa kannattaakin laittaa jääkaapin vihanneslokeroon tai muuhun jääkaapin lämpimään osaan. Kurpitsat ovat herkkiä etyleenille, joten niitä ei kannata pitää etyleeniä tuottavien kasvisten, kuten omenan, avokadon tai tomaatin seurassa.

Jos valmistat kurpitsasta vain osan, peitä halkaisupinta kelmulla ja säilytä jääkaapissa seuraavaan käyttökertaan. Tähteelle jääneen kurpitsan voi myös keittää soseeksi ja pakastaa sopivissa annosrasioissa. Näin saat talvellakin maukasta sosekeittoa tai vaikkapa herkullisen piirakan.

Hokkaidokurpitsa: käsittely 

Hokkaidokurpitsaa peittää kova kuori, jonka halkaisu vaatii tukevan veitsen ja ruista ranteeseen. Helpointa on paloitella kurpitsa kuorineen uuniin ja irrottaa kova kuori vasta kypsänä. Kuorta ei syödä. 

Jos valmistat kurpitsan toisella tapaa, tuore kurpitsa kannattaa halkaista ja asettaa leikkuulaudalle leikkuupinta alaspäin ja kuoria tukevalla veitsellä – kuorimaveitsi ei siihen tehoa.

Halkaistun kurpitsan sisältä paljastuu suuria siemeniä, joka kannattaa hyödyntää ruoanvalmistuksessa. Huuhtele siemenet rihmastosta, kuivaa puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen ja paahda pannulla tai uunissa rapeiksi. Paahdetut kurpitsansiemenet tuovat rousketta sosekeittoihin ja sopivat myös salaattien sekä myslin ja granolan sekaan. 

Mitä tehdä hokkaidokurpitsasta?

Hokkaidokurpitsa muistuttaa käyttötavoiltaan suosittua myskikurpitsaa, mutta sen malto on kiinteämpää eikä rakenne muutu vetiseksi kypsennettäessäkään. Siksi hokkaidokurpitsaa voi huoletta lohkoa ja paahtaa uunissa, jossa sen maku tiivistyy ja makeutuu entisestään. Hokkaidokurpitsa sopii lisukkeeksi vaikka siltään tai uunijuuresten joukkoon. 

Kiinteän koostumuksensa ansiosta hokkaidokurpitsaa voi lisätä myös paloina  pataruokiin, pastakastikkeeseen tai vaikkapa risottoon. Jos haluat hyödyntää makean kurpitsan mieluiten soseena, sekin onnistuu. Hokkaidokurpitsasose sopii loistavasti sosekeiton raaka-aineeksi tai muiden kurpitsojen tapaan makeisiin jälkiruokiin sekä leivontaan. 

Kun ohjeessa lukee talvikurpitsa, voit huoletta valita hokkaidokurpitsan. 

Hokkaidokurpitsaa lämpimiin ruokiin

Koska hokkaidokurpitsa pysyy kypsennettynäkin koostumukseltaan mukavan kiinteänä, voit huoletta kuutioida sitä kastikkeisiin, patoihin ja pastojen joukkoon. 

Kokkaa hokkadokurpitsasta curry yhdessä kikherneiden tai linssien kanssa tai sujauta sitä pastaan yhdessä rapeaksi paistetun pekonin kanssa. 

Monta lisuketta hokkaidokurpitsasta

Lisukkeeksi hokkaidokurpitsa sopii monin eri tavoin valmistettuna. Parasta siitä saa kuitenkin uunissa paahtamalla, jolloin kurpitsa makeutuu vastustamattomasti. Paahdetun kurpitsan voi maustaa vaikkapa kanelilla, chilillä ja juustokuminalla, tarjota salaattipediltä yhdessä pekaanipähkinöiden kanssa tai gratinoida parmesaanijuustolla vastustamattomaksi. 

Kokeile myös tahmakurpitsaa, jossa paahtuneet hokkaidokurpitsalohkot sivellään makeantahmealla kastikkeella ennen tarjoilua.

Hokkaidokurpitsa salaateissa ja keitoissa

Keittoihin hokkaidokurpitsa sopii parhaiten muiden talvikurpitsoiden tapaan soseutettuna. Makupariksi voi yhdistää valkosipulia, sinihomejuustoa tai inkivääriä ja harissaa

Paahdetuista kurpitsalohkoista puolestaan valmistuu syksyn ihanin salaatti esimerkiksi kukkakaalin tai fetajuuston kanssa.

Hokkaidokurpitsa hurmaa leivonnaisissa

Makea hokkaidokurpitsa on kuin luotu suussa sulavien leivonnaisten valmistukseen. Kuorrutettu kurpitsakakku mukailee klassisen porkkanakakun reseptiä, mutta on vieläkin herkullisempaa. Mehevä kuorrute on tämän herkun juju, joten sen kanssa ei kannata nuukailla. 

Vähintään yhtä ihanaa on myös kur­pitsapiirakka eli Pumpkin Pie, jonka herkullisuutta lisää mascarpone-kermakuorrutus. 

Mausteiset kurpitsakakut tehdään kahvikakkujen tyyliin ja maustetaan lämpimin makuvivahtein neilikalla, kanelilla, pomeranssinkuorella ja appelsiinilla.

Jos haluat herkutella astetta pienemmällä vaivalla, soseuta hokkaidokurpitsa ja tee siitä ihana puuro tai pino pulskia pannareita

Kahden juuston kurpitsapiirakka on vastaus, kun mielesi tekee jotain suolaista. Feta ja mustaleimaemmental sopivat makean kurpitsan makupareiksi täydellisesti.

Lue myös Kotiliesi.fi: Parhaat kurpitsareseptit – näihin sesongin herkkuihin jäät koukkuun!

X