kurpitsa
Kurpitsan makeus ja pehmeys sopii erinomaisesti pastan kaveriksi.
Ruokajutut

Uunissa paahdettuna kurpitsa on parhaimmillaan – kokeile ihanaa kurpitsapastaa tai -keittoa tai leivo piirakka jenkkityyliin

Kurpitsa on syksyn ehdoton suosikki. Syys-lokakuussa kauppojen heviosastot notkuvat erilaisia kurpitsalajikkeita. Monikäyttöiset kurpitsat sopivat niin ruoanlaittoon, leivontaan, jälkiruokiin kuin säilöntäänkin.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Kurpitsa on syksyllä parhaimmillaan. Nappaa tästä vinkit kurpitsoiden käsittelyyn sekä reseptit, joilla kokkaat ja leivot ihania kurpitsaruokia ja -leivonnaisia.

Lue myös: Helpoin tapa valmistaa kurpitsaa: uunissa paahdettu kurpitsa saa ihanan pähkinäisen aromin

Kaikki tuntevat perinteisen, oranssin kurpitsan, mutta oletko jo ennättänyt maistaa veikeää spagettikurpitsaa, herkullista hokkaidokurpitsaa tai suosittua myskikurpitsaa?

Muhkeiden kurpitsoiden joukko on ilahduttavan monipuolinen: on ruskeaa, vihreää, keltaista, oranssia ja jopa raidallisia lajikkeita. Muodoltaan yksi muistuttaa palloa, toinen turbaania, kolmas on soma soikio. Tutustu eri kurpitsalajikkeisiin, nappaa parhaat käyttövinkit ja kokkaa monipuolisesti eri kurpitsalajikkeita hyödyntäen.

Kurpitsalajikkeet tutuiksi

Kurpitsat jaetaan kesä- ja talvikurpitsoihin. Talvikurpitsaksi kurpitsaa kutsutaan, kun se on saanut kasvaa täyteen kypsyyteen ja kovakuoriseksi. Kovan kuoren ansiosta talvikurpitsat säilyvät jopa kuukausia, kun ne säilytetään oikeaoppisesti viileässä.

Oranssi kurpitsa

Oranssi kurpitsa on tuttu erityisesti Halloween-lyhtyjen valmistuksesta, mutta maukasta maltoa ei missään tapauksessa kannata heittää hukkaan. Oranssista kurpitsasta syntyy pehmeä keitto, maukas risotto tai syksyinen piirakka tai herkullinen kakku.

kurpitsa

Oranssi kurpitsa on tuttu Halloween-lyhdyistä.

Myskikurpitsa 

Myskikurpitsa on pisaran muotoinen. Sen kuori on vaalean ja hedelmäliha kirkkaan oranssi. Maultaan myskikurpitsa on maukas ja makeahko sekä aavistuksen pähkinäinen, josta englanninkielinen nimitys, butternut squash, juontaa nimensä. 

myskikurpitsa

Myskikurpitsan muoto muistuttaa pisaraa.

Myskikurpitsa on kurpitsoista yksi suosituimmista, eikä ihme! Sen kuori on melko ohut, joten sen käyttö on helppoa. Se myös sopii monipuolisesti erilaisiin ruokiin. Kokeile myskikurpitsaa paahdettuna, täytettynä, sosekeitoissa ja erilaisissa paistoksissa ja pataruoissa.

Hokkaidokurpitsa 

Hokkaidokurpitsa on pieni, pyöreä ja kotoisin Japanista. Väriltään se on pirteän oranssi niin päältä kuin sisältäkin. Hokkaidokurpitsa on yksi parhaista kurpitsoista ruoanvalmistukseen. Sen hedelmäliha ei vetisty kypsennettäessä ja maku on herkullisen täyteläinen ja makea.

hokkaidokurpitsa

Hokkaidokurpitsa on pieni ja pyöreä.

Hokkaidokurpitsaa kannattaa käyttää kuten myskikurpitsaakin paahdettuna sellaisenaan tai erilaisissa paistoksissa, pataruoissa, keitoissa tai vaikkapa täytettynä. Leivontaankin hokkaidokurpitsasta on: upota kurpitsasosetta vaikkapa kakkutaikinoihin ja muffinsseihin tai pyöräytä siitä syksyn herkullisin puuro.

Spagettikurpitsa

Spagettikurpitsa on saanut nimensä sen säikeisestä hedelmälihasta, joka kypsennettynä muuttuu nauhamaiseksi ja muistuttaa spagettia. Kaupassa spagettikurpitsan tunnistat sen suuresta koosta ja pitkulaisesta muodosta. Väriltään se voi olla keltaoranssi tai vihreä. 

spagettikurpitsa

Spagettikurpitsa on iso ja pitkulainen.

Spagettikurpitsan maku on mieto, ja se sopii käytettäväksi lisukkeena spagetin tapaan. Kokeile spagettikurpitsaa myös täytettynä. Halkaise kurpitsa, paahda se uunissa, koverra pehmennyt hedelmäliha, täytä kurpitsanpuolikkaat esimerkiksi jauhelihakastikkeella ja kruunaa pinta juustolla. 

Kurpitsan käsittely 

Talvikurpitsan käsittely ei ole vaikeaa! Kun olet käsitellyt yhden kurpitsan, voit huoletta tarttua oudommankin näköiseen möhköön. Tarvitset tukevan leikkuulaudan, suuren ja terävän veitsen sekä pari niksiä onnistuaksesi.

  • Halkaise: Talvikurpitsan kuori on todella kova. Jos kurpitsa mahtuu mikroon, voit kuumentaa sitä siellä hetken, jotta se hiukan pehmenee ja muuttuu helpommin käsiteltäväksi. Siten kurpitsan halkaisu terävällä veitsellä käy näppärämmin. 
  • Koverra: Koverra kurpitsan sisällä olevat siemenet ja pehmeä rihmasto pois esimerkiksi tukevalla lusikalla. Siemeniä ei kannata heittää pois, sillä useimpien kurpitsojen siemenet sopivat syötäviksi. Kuivaa ja paahda ne uunissa tai pannulla ja napostele sitten sellaisenaan tai ripottele vaikka keittojen päälle sekä salaattien sekaan. 
  • Kuori ja paloittele: Leikkaa kurpitsa paloiksi ja kuori palat. Joidenkin lajikkeiden kuori on niin ohut, että se irtoaa jo kuorimaveitsellä. Esimeriksi keittoa tehdessäsi voit paahtaa kurpitsan myös puolikkaina uunissa ja kovertaa mallon vasta paahtamisen jälkeen esimerkiksi keittojen sekaan. 

Kurpitsa: Hyödynnä monipuolisesti ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa

Useimmat kurpitsat ovat parhaimmillaan uunissa paahdettuina, jolloin niiden maku tiivistyy ja makeutuu entisestään. Paahdettuna kurpitsat voi käyttää ruoanvalmistuksessa sellaisenaan tai soseena esimerkiksi keitoissa, kakuissa ja piirakoissa. 

Kurpitsojen hyviä makupareja ovat muun muassa chili, juustokumina, kaneli sekä erilaiset yrtit. Myös suolaiset, aromikkaat juustot, kuten fetajuusto, vuohenjuusto ja sinihomejuusto sopivat makeahkon kurpitsan seuraan.

Kurpitsakeitto: syyspäivän ihanin lämmittäjä

Kurpitsakeitto on syksyn sesonkisoppa. Upota kurpitsan makupariksi vaikkapa omenaa tai sinihomejuustoa. 

Kurpitsan ominaista makeutta on ihanaa tasoittaa myös reippaalla maustamisella. Mausteisessa kurpitsakeitossa on inkiväärin, chilin ja harissan mukanaan tuomaa mausteisuutta ja lämmittävää takapotkua. 

Kuuma ja kauniin keltainen myskikurpitsa-kookoskeitto puolestaan saa pehmeyttä kookoksesta ja sopii hyvin vaikkapa halloween-juhlien alkuruoaksi.

Vai viimeistelläänkö se kaikkein paras kurpitsasoppa sittenkin kuivalla omenasiiderillä sekä kermalorauksella?

Pastat, curryt ja muut lämpimät ruoat

Kurpitsan makeus ja pehmeys sopii erinomaisesti pastan kaveriksi. Kurpitsasta, herkkusienistä, basilikasta, salviasta, valkosipulista ja kermasta syntyy maukas ja herkullinen kastike pastalle. Ja pasta on valmis alle puolessa tunnissa.

Ihana syyspasta valmistuu, kun paahdat kurpitsan kaveriksi pekonia. Pekoni ja kurpitsakuutiot paistuvat pannulla samaan aikaan kuin pasta kypsyy kattilassa. Sitten vain valutettu pasta paistinpannulle, kevyt sekoitus ja ruoka on valmis.

Jos mausteiset curryt ovat mieleesi, voit tuskin vastustaa pehmeän täyteläistä kikherne-kurpitsacurrya ja kookosmaidon täytelöittämää linssi-kurpitsacurrya. 

Syysviimassa ja paukkupakkasilla ihanilta maistuvat erilaiset hissukseen hautuneet ja mukavan mausteiset pataruoat. Linssi-kasvispadan maussa häivähtää pohjoisafrikkalainen keittiö.

Kurpitsanpuolikkaat sopivat täydellisesti myös täytettäviksi. Uunissa paahtunut kurpitsa voidaan täyttää vaikkapa karitsan­ jauhelihasta valmistetulla chili con carnella, kikherneillä tai kvinoalla ja pähkinöillä.

Kurpitsa sopii salaatteihin, lisukkeeksi ja pikkusyötäviin 

Kurpitsa on parasta paahdettuna. Makeaksi paahtuneet kurpitsapalat sopivat lisukkeeksi vaikka sellaisenaan. Tässä ohjeessa paahdettu myskikurpitsa saa ylleen joulun maut. Appelsiinin ja inkiväärin yhdistelmä toimii hienosti kurpitsan ja pähkinöiden kanssa!

Tai sujauta paahtuneet kurpitsakuutiot salaattien sekaan. Siemenet, pähkinät, fetajuusto sekä granaattiomenan siemenet ovat salaateissa kurpitsan loistavia makupareja.

Tai mitäpä jos kruunaisit paahtuneet kurpitsakuutiot parmesaanijuustolla. Parmesaani­juustolla gratinoitu kurpitsa sopii sellaisenaan vaik­kapa iltapalaksi hyvän leivän kera, mutta toimii hyvin myös syksyisten ruokien lisukkeena.

Jos kaipaat iltapalalle jotain uutta jujua ja ideaa, tartu tähän reseptiin. Makea kurpitsa, hapokas vuohenjuusto ja suolainen sekä mausteinen chorizo ovat loistava makuyhdistelmä lämpimien toastien väliin.

Jos rakastat pehmeää hummusta, koukutut takuulla myös tähän kurpitsan säväyttämään versioon. Perinteinen hummus saa makua ja kauniin värin kun sen maustaa kurpitsalla. Tarjoile kurpitsahummusta salaateissa, leivän päällä tai uuniperunan täytteenä.

Maukkaaseen syyspuuroon jää vaarallisen helposti koukkuun. Kurpitsapuuro on gluteeniton ja sopii myös vegaaneille.

Kurpitsa mehevöittää makeat leivonnaiset 

Erityisesti Yhdysvalloissa kurpitsaa käytetään paljon myös makeissa leivonnaisissa, joissa sitä maustaa yleensä klassinen ”pumpkin spice” -viisikko eli kaneli, inkivääri, muskottipähkinä, neilikka ja maustepippuri. 

Kurpitsaleivonnaiset kuuluvat perinteisesti Halloweeniin, mutta mikä estää leipomasta herkkuja myös ihan tavallisen syyspäivän iloksi? Leivo kahvipöytään näyttävä kurpitsakakku, maukas kurpitsapiirakka tai pyöräytä viikonlopun iloksi mehevät kurpitsaleivokset.

Suklaa-kurpitsaleipä ja huippuhyvät kurpitsaletut tekevät viikonloppuaamuista täydellisiä. Tarjoile leipä kanelisen tuorejuuston ja vadelmahillon kera. Letut ovat herkkua vaahterasiirappilorauksen kanssa nautittuna. 

Leipävanukas on helppo mutta herkullinen jälkiruoka. Hieman lämmin vanukas ja vaniljajäätelö vievät kielen mennessään!

Kurpitsa säväyttää suolaiset leivonnaiset

Kurpitsa loihtii myös suolaisista leivonnaisista meheviä ja maukkaita. Erilaiset juustot sopivat kurpitsan kaveriksi täydellisesti. Kahden juuston kurpitsapiirakassa kurpitsa paritetaan suolaisen fetajuuston ja aromikkaan mustaleimaemmentalin kanssa. Rapeissa filonyyteissä kurpitsan kaverina on niin ikään fetajuustoa. 

Halloumijuusto-kurpitsapiirakka tehdään rapealle lehtitaikinalevylle. Makea myskikurpitsa ja suolainen halloumijuusto valloittavat syksyisen piirakan täytteenä.

Jos valmistat kurpitsasosetta kerralla enemmänkin, voi osan soseesta upottaa sämpylätaikinan joukkoon. Kurpitsasoseen mehevöittämät kurpitsasämpylät maistuvat iltateellä tai lounaskeiton kaverina. 

Katso myös Kotiliesi.fi: Paahdetut myskikurpitsat – uunissa paahtaminen tuo kurpitsaan uskomattoman maun

X