Ruoka

Neljä ihanaa talvisalaattia – kurpitsasalaatti, herkkusieni-lehtikaalisalaatti, tabbouleh ja kaali-fetasalaatti antavat voimaa ja vitamiineja

Talvisalaateissa pääosassa ovat kurpitsa, erilaiset kaalit ja juurekset. Jyvät, suurimot ja siemenet tuovat salaatteihin rouheutta ja ruokaisuutta.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Niclas Mäkelä

Paahtaminen tiivistää kurpitsan ja muiden kasvisten maun herkulliseksi. Salaatin pohjana on viljavan makuisia ateriajyviä ja koristeena babypinaatin lehtiä. Halutessasi voit lisätä salaatin pinnalle myös siemeniä.

Talvisalaateissa pääosassa ovat kurpitsa, erilaiset kaalit ja juurekset. Jyvät, suurimot ja siemenet tuovat salaatteihin rouheutta ja ruokaisuutta.

Kurpitsasalaatti

4 annosta, valmistusaika 35 minuuttia

1/2 myskikurpitsa

1 pkt (150 g) varsiparsakaalia

1–2 sipulia

2 dl ateriajyviä (kaura- tai neljän viljan)

50 g babypinaattia

Kastike

3 rkl oliiviöljyä

1/2 sitruunan mehu

1 rkl balsamicoa

1 rkl vaahterasiirappia

1 tl timjamia tai rosmariinia

1 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria

1. Valmista ensin mausteöljy sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.

2. Kuori ja lohko kurpitsa. Kuori sipulit ja leikkaa lohkoiksi. Laita kurpitsalohkot uunivuokaan ja sivele ne hyvin kastikkeella. Paahda kurpitsaa 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

3. Lisää parsakaalit ja sipulit vuokaan, lusikoi päälle kastiketta ja jatka kypsennystä noin 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat paahtuneet napakan kypsiksi.

4. Keitä ateriajyvät kasvisten paahtuessa. Valuta ja kaada jyvät salaattikulhon pohjalle. Lisää päälle paahdetut kasvikset ja pinaatinlehdet. Tarjoa salaatti jäljelle jääneen kastikkeen kanssa.

nuudelisalaatti
Ruokaisa herkkusieni-lehtikaalisalaatti maistuu parhaalta haaleana. Wasabikastike kietaisee salaatin täydelliseksi kokonaisuudeksi.

Herkkusieni-lehtikaalisalaatti

4 annosta, valmistusaika 25 minuuttia

100 g täysjyvänuudeleita

200 g tuoreita herkkusieniä

100 g lehtikaalia

2 rkl öljyä

1 limetin mehu

1/4 tl suolaa 2 porkkanaa

1/2 ruukkua korianteria

Kastike

1 prk kermaviiliä

2 tl makeaa sinappia

2 tl wasabia

1/4 tl suolaa

Ruoka

1. Leikkaa kaalit ohuiksi suikaleiksi. Kaalista tulee mehevää, kun painelet suikaleita kaulimella leikkuulaudan päällä.

2. Halkaise granaattiomena. Koputtele siemenet kuoresta kulhoon puukauhalla. Kaada mehu kaalisuikaleiden joukkoon. Yhdistä kaali, granaatti-omenan siemenet ja murustettu feta salaattikulhossa.

3. Paahda auringonkukansiemeniä kuivalla paistinpannulla välillä sekoitellen, kunnes ne paahtuvat kevyesti. Anna jäähtyä. Kuori ja paloittele porkkana. Laita porkkana, siemenet, aurinkokuivatut tomaatit ja basilikanlehdet tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Lisää sitruunamehu, öljy ja suola. Pyöräytä ainekset tahnaksi. Ohenna tahna tarvittaessa vedellä.

4. Tarjoa kaalisalaatti siementahnan ja leivän kanssa.

pohjoinen tabbouleh
Suomalaisessa tabbouleh-salaatissa couscous on korvattu ohralla. Kuivatut karpalot ovat maukkaita sattumia salaatin joukossa. Salaatti toimii hyvin lisukkeena, mutta on ruokaisaa sellaisenaankin esimerkiksi lämpimien täysjyvärieskojen kanssa.

Pohjoinen tabbouleh

4 annosta, valmistusaika 45 minuuttia

1 1/2 dl rikottuja ohrasuurimoita

1/2 kurkku

3 tomaattia

1 kirpeä omena

1 punasipuli

1 ruukku lehtipersiljaa

1 ruukku tilliä

1/2 dl kuivattuja karpaloita

Kastike

1/2 dl sitruunamehua

3 rkl öljyä

1 valkosipulin kynsi

1/2 tl suolaa

1/4 tl mustapippuria

1 tl sokeria

1. Keitä ohrasuurimot kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja anna jäähtyä hetki.

2. Tee kastike suurimoiden jäähtyessä sekoittamalla ainekset keskenään. Kääntele kastike suurimoiden sekaan ja anna maustua jääkaapissa.

3. Halkaise kurkku pitkittäin ja kaavi siemenet pois lusikalla. Kuutioi kurkku. Leikkaa tomaatit ja omena kuutioiksi. Silppua sipuli, persilja ja tilli.

4. Lisää karpalot, yrtit ja kaikki kasvikset ohrasuurimoihin.

fetasalaatti
Tässä salaattiateriassa yhdistyvät rouskuva kaalisalaatti ja auringonkukansiemenistä pyöräytetty tahna. Kaalin voi tarvittaessa mehevöittää kaulimella painelemalla tai upottamalla suikaleet hetkeksi kiehuvan kuumaan veteen.

Kaali-fetasalaatti ja siementahna

4 annosta, valmistusaika 30 minuuttia

250 g valkokaalia

250 g punakaalia

1 granaattiomena

100 g fetaa tai raejuustoa

Siementahna

1 1/2 dl auringonkukansiemeniä

1 porkkana

1 valkosipulinkynsi

1/2 dl silputtuja aurinkokuivattuja tomaatteja

1/2 ruukku basilikaa

1/2 sitruunan mehu

2 rkl öljyä

1/4 tl suolaa

1. Leikkaa kaalit ohuiksi suikaleiksi. Kaalista tulee mehevää, kun painelet suikaleita kaulimella leikkuulaudan päällä.

2. Halkaise granaattiomena. Koputtele siemenet kuoresta kulhoon puukauhalla. Kaada mehu kaalisuikaleiden joukkoon. Yhdistä kaali, granaattiomenan siemenet ja murustettu feta salaattikulhossa.

3. Paahda siemeniä kuivalla paistinpannulla välillä sekoitellen, kunnes ne paahtuvat kevyesti. Anna jäähtyä. Kuori ja paloittele porkkana. Laita porkkana, siemenet, aurinkotomaatit ja basilikanlehdet tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Lisää sitruunamehu, öljy ja suola. Pyöräytä ainekset tahnaksi. Ohenna tahna tarvittaessa vedellä.

4. Tarjoa kaalisalaatti siementahnan ja leivän kanssa.

X