Neljä ihanaa talvisalaattia – kurpitsasalaatti, herkkusieni-lehtikaalisalaatti, tabbouleh ja kaali-fetasalaatti antavat voimaa ja vitamiineja
Talvisalaateissa pääosassa ovat kurpitsa, erilaiset kaalit ja juurekset. Jyvät, suurimot ja siemenet tuovat salaatteihin rouheutta ja ruokaisuutta.
Talvisalaateissa pääosassa ovat kurpitsa, erilaiset kaalit ja juurekset. Jyvät, suurimot ja siemenet tuovat salaatteihin rouheutta ja ruokaisuutta.
Kurpitsasalaatti
4 annosta, valmistusaika 35 minuuttia
1/2 myskikurpitsa
1 pkt (150 g) varsiparsakaalia
1–2 sipulia
2 dl ateriajyviä (kaura- tai neljän viljan)
50 g babypinaattia
Kastike
3 rkl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
1 rkl balsamicoa
1 rkl vaahterasiirappia
1 tl timjamia tai rosmariinia
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1. Valmista ensin mausteöljy sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.
2. Kuori ja lohko kurpitsa. Kuori sipulit ja leikkaa lohkoiksi. Laita kurpitsalohkot uunivuokaan ja sivele ne hyvin kastikkeella. Paahda kurpitsaa 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia.
3. Lisää parsakaalit ja sipulit vuokaan, lusikoi päälle kastiketta ja jatka kypsennystä noin 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat paahtuneet napakan kypsiksi.
4. Keitä ateriajyvät kasvisten paahtuessa. Valuta ja kaada jyvät salaattikulhon pohjalle. Lisää päälle paahdetut kasvikset ja pinaatinlehdet. Tarjoa salaatti jäljelle jääneen kastikkeen kanssa.
Herkkusieni-lehtikaalisalaatti
4 annosta, valmistusaika 25 minuuttia
100 g täysjyvänuudeleita
200 g tuoreita herkkusieniä
100 g lehtikaalia
2 rkl öljyä
1 limetin mehu
1/4 tl suolaa 2 porkkanaa
1/2 ruukkua korianteria
Kastike
1 prk kermaviiliä
2 tl makeaa sinappia
2 tl wasabia
1/4 tl suolaa
Ruoka
1. Leikkaa kaalit ohuiksi suikaleiksi. Kaalista tulee mehevää, kun painelet suikaleita kaulimella leikkuulaudan päällä.
2. Halkaise granaattiomena. Koputtele siemenet kuoresta kulhoon puukauhalla. Kaada mehu kaalisuikaleiden joukkoon. Yhdistä kaali, granaatti-omenan siemenet ja murustettu feta salaattikulhossa.
3. Paahda auringonkukansiemeniä kuivalla paistinpannulla välillä sekoitellen, kunnes ne paahtuvat kevyesti. Anna jäähtyä. Kuori ja paloittele porkkana. Laita porkkana, siemenet, aurinkokuivatut tomaatit ja basilikanlehdet tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Lisää sitruunamehu, öljy ja suola. Pyöräytä ainekset tahnaksi. Ohenna tahna tarvittaessa vedellä.
4. Tarjoa kaalisalaatti siementahnan ja leivän kanssa.
Pohjoinen tabbouleh
4 annosta, valmistusaika 45 minuuttia
1 1/2 dl rikottuja ohrasuurimoita
1/2 kurkku
3 tomaattia
1 kirpeä omena
1 punasipuli
1 ruukku lehtipersiljaa
1 ruukku tilliä
1/2 dl kuivattuja karpaloita
Kastike
1/2 dl sitruunamehua
3 rkl öljyä
1 valkosipulin kynsi
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 tl sokeria
1. Keitä ohrasuurimot kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja anna jäähtyä hetki.
2. Tee kastike suurimoiden jäähtyessä sekoittamalla ainekset keskenään. Kääntele kastike suurimoiden sekaan ja anna maustua jääkaapissa.
3. Halkaise kurkku pitkittäin ja kaavi siemenet pois lusikalla. Kuutioi kurkku. Leikkaa tomaatit ja omena kuutioiksi. Silppua sipuli, persilja ja tilli.
4. Lisää karpalot, yrtit ja kaikki kasvikset ohrasuurimoihin.
Kaali-fetasalaatti ja siementahna
4 annosta, valmistusaika 30 minuuttia
250 g valkokaalia
250 g punakaalia
1 granaattiomena
100 g fetaa tai raejuustoa
Siementahna
1 1/2 dl auringonkukansiemeniä
1 porkkana
1 valkosipulinkynsi
1/2 dl silputtuja aurinkokuivattuja tomaatteja
1/2 ruukku basilikaa
1/2 sitruunan mehu
2 rkl öljyä
1/4 tl suolaa
1. Leikkaa kaalit ohuiksi suikaleiksi. Kaalista tulee mehevää, kun painelet suikaleita kaulimella leikkuulaudan päällä.
2. Halkaise granaattiomena. Koputtele siemenet kuoresta kulhoon puukauhalla. Kaada mehu kaalisuikaleiden joukkoon. Yhdistä kaali, granaattiomenan siemenet ja murustettu feta salaattikulhossa.
3. Paahda siemeniä kuivalla paistinpannulla välillä sekoitellen, kunnes ne paahtuvat kevyesti. Anna jäähtyä. Kuori ja paloittele porkkana. Laita porkkana, siemenet, aurinkotomaatit ja basilikanlehdet tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Lisää sitruunamehu, öljy ja suola. Pyöräytä ainekset tahnaksi. Ohenna tahna tarvittaessa vedellä.
4. Tarjoa kaalisalaatti siementahnan ja leivän kanssa.
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous