kurpitsapiirakka
Reseptit

Kurpitsapiirakka

Perinteiseen amerikkalaiseen tapaan maustettu kurpitsapiirakka on syksyisen kahvipöydän sulostuttaja.
Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Jukka Pakarinen

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Kurpitsapiirakka

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 125 g voita
  • 2 rkl Kylmää vettä

Täyte

  • 4 dl kurpitsasosetta (ks. ohje)
  • 2 munaa
  • 1 keltuainen
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl inkivääriä
  • ¼ tl muskottia
  • 1 ripaus suolaa

Lisäksi

  • kermavaahtoa

Valmistusohje

Kurpitsapiirakka leivotaan näin:

Kurpitsapiirakka leivotaan Amerikan malliin makeaksi. Tällä ohjeella leivot yhden ison tai neljä pientä piirakkaa.

1. Kurpitsasosetta varten tarvitset reilun litran kuutioitua keltamaltoista talvikurpitsaa. Kaada palat kattilaan, lisää vähän vettä ja höyrytä paloja parikymmentä minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä. Valuta vesi ja soseuta sauvasekoittimella. Anna jäähtyä.

2. Valmista taikina nyppimällä jauhot, sokeri ja vaniljasokeri voihin. Lisää vesi ja vaivaa taikina nopeasti sekaisin. Painele tai kauli taikina joko neljän pikkuvuoan (10 cm) tai yhden ison piirasvuoan (22 cm) pohjalle ja reunoille. Pane pohja(t) hetkeksi pakastimeen.

3. Pistele piirakkapohjat haarukalla ja esipaista 200-asteisessa uunissa 12 minuuttia.

4. Sekoita täyteaineet keskenään ja kaada pohjan päälle. Kypsennä 175-asteisen uunin alaosassa noin 40 minuuttia (iso piiras) tai 30 minuuttia (pikkupiiraat)

Katso myös:  Suolaisen kurpitsapiirakan ohje

Lue myös Kotiliesi.fi: Tunnetko kurpitsat? Tutustu eri lajikkeisiin ja ota talteen herkulliset reseptit

X