Ruokajutut

Myskikurpitsakeitto on syksyn klassikko – 36 ihanaa reseptiä myskikurpitsalle

Myskikurpitsa on syksyn suosikkikasvis, josta syntyy samettinen soppa, herkullinen uuniruoka, mehevä kakku ja paljon muuta. Kokosimme vinkit myskikurpitsan käyttöön sekä parhaat myskikurpitsareseptit.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto

Kokkaa myskikurpitsasta soppa, nopea pasta tai leivo vaikka mehevä kakku.

Myskikurpitsa on syksyn suosikkikasvis, josta syntyy samettinen soppa, herkullinen uuniruoka, mehevä kakku ja paljon muuta. Kokosimme vinkit myskikurpitsan käyttöön sekä parhaat myskikurpitsareseptit.

Myskikurpitsa on suomalaisten suosikkikurpitsa. Eikä ihme! Paksun kuoren alle kätkeytyy makea hedelmäliha, joka on taivaallista paahdettuna sekä sosekeitoksi surautettuna.

Lue lisää: Hervottoman hyvä kurpitsakakku ja 7 muuta maukasta tapaa käyttää kurpitsaa

Myskikurpitsa muistuttaa muodoltaan isoa päärynää. Vahamaisen, paksun kuoren väri vaihtelee vaalean oranssista keltaiseen. Sisältä paljastuu oranssina hehkuva, herkullisen makea hedelmäliha sekä maltillinen määrä siemeniä.  

Myskikurpitsa kuuluu talvikurpitsoihin, joiden sesonki alkaa syyskuussa ja jatkuu aina joulukuulle asti. Paksun ja kovan kuorensa ansiosta myskikurpitsa säilyy erinomaisesti varastokasviksena viileässä, noin +8–+12 asteen lämpötilassa, joten suosikkikurpitsaa on usein tarjolla pitkälle kevääseen asti.

Myskikurpitsa: käsittely

Myskikurpitsan kuori on muihin kurpitsoihin verrattuna ohuehko, mutta sen leikkaaminen vaatii silti tukevan veitsen ja ruista ranteeseen. 

Myskikurpitsa onkin helpointa kuoria vasta uunissa paahtamisen jälkeen. Halkaise kurpitsa, koverra siemenet ja rihmasto ja lykkää puolikkaat sellaisenaan uuniin. Kaavi pehmennyt hedelmäliha lopuksi talteen. 

Jos valmistat kurpitsan eri tavalla, halkaise se ensin pituussuunnassa. Aseta puolikkaat leikkuupinta alaspäin ja poista kuori terävällä veitsellä ylhäältä alaspäin leikaten. Voit myös kokeilla laittaa kurpitsan mikroon viideksi minuutiksi. Sen pitäisi pehmentää kovapäisinkin kaveri. Ennen mikrotusta voit viiltää kuoreen vielä pitkittäissuuntaisia viiltoja. Niitä myöten kurpitsa on helppo leikata, kunhan se on pehmennyt aavistuksen verran. 

Siemenet talteen 

Myskikurpitsasta voi hyödyntää paitsi oranssin hedelmälihan, myös siemenet. Puhdista siemenet siemenrihmoista, huuhtele siemenet, kaada ne pyyheliinalle ja hankaa kuivaksi. Näin irtoavat viimeisetkin kurpitsanrippeet. 

Paahda siemenet uunissa tai pannulla rapeiksi. Rapeat siemenet sopivat keittojen ripotteeksi, salaattien päälle tai esimerkiksi myslin joukkoon.

Myskikurpitsa: käyttö 

Myskikurpitsan voi valmistaa monella tapaa. Parasta se on kuitenkin uunissa paahdettuna, jolloin mehevä, aavistuksen pähkinäinen ja makea maku korostuu. Paahdetusta kurpitsasta voi surauttaa samettisen syyskeiton, koota maukkaan salaatin tai valmistaa syksyn hurmaavimman risoton tai iki-ihanan pastan.

Kurpitsan voi myös säilöä esimerkiksi etikkapikkelssinä tai soseena. Sosetta voi hyödyntää keittoihin, sämpylätaikinaan, kakkuihin tai vaikkapa piirakan täytteenä. 

Myskikurpitsa on paitsi monipuolinen, myös siitä loistava kasvis, että se kestää ronskiakin maustamista. Yhdistä makupariksi chiliä, savupaprikaa tai erilaisia yrttejä. Myös suolaiset juustot, kuten feta ja vuohenjuusto, sopivat hyvin makean kurpitsan pariksi.

Nappaa alta lisää vinkkejä ja reseptejä myskikurpitsan käyttöön. Kun reseptissä lukee talvikurpitsa, voit huoletta valita myskikurpitsan käytettäväksi.

Myskikurpitsakeitto on syksyn turvaruoka

Myskikurpitsakeitto on syksyn suosikkisoppa, jonka voi valmistaa lukuisilla eri tavoilla – ja aina tulee hyvää! Parita kurpitsa esimerkiksi aromikkaan sinihomejuuston tai kotimaisten omenoiden kanssa. Tai lorauta liemeen kuivaa omenasiideriä

Jos olet mausteiden ystävä, mausteinen kurpitsakeitto on sinua varten. Tässä syksyisessä kurpitsakeitossa on inkiväärin, chilin ja harissan mukanaan tuomaa mausteisuutta ja pientä takapotkua.

Tee myskikurpitsasta salaatti tai tarjoa lisukkeena

Salaatteihin ja lisukkeeksi myskikurpitsa sopii parhaiten paahdettuna. Silaa kurpitsalohkot tandoorimausteseosella tai kuorruta ne herkuiksi parmesaanijuustolla

Paahdettu kukkakaali-kurpitsasalaatti kootaan raikkaalle salaattipedille ja maustetaan hedelmäisen sitruksisella sumakilla. Täyteläinen kaurafraichekastike kruunaa syksyn suosikkisalaatin.

Porkkana-kurpitsapaistos sopii syksyiseen ruokapöytään. Lämmin lisuke viimeistellään tahinikastikkeella ja pinjansiemenillä. Nam!

Myskikurpitsa pääruokana

Pääruoaksi myskikurpitsaa voi valmistaa monin eri tavoin. Yksi hauskimmista tavoista on halkaista kurpitsa, kovertaa siemenet ja täyttää puolikkaat mausteisella jauhelihaseoksella sekä suolaisella fetajuustolla. Lämpimän mausteinen Lähi-idän makumaailma on täydellinen pari makealle kurpitsalle. 

Mausteista makumaailmaa riittää myös herkullisessa kurpitsa-linssi-kookoscurryssa, jossa maistuvat aasialaiset maut. Lisukkeeksi sopii keitetty riisi tai nuudelit. 

Kurpitsalaatikko on loistava valinta joulupöytään, kun perinteiset laatikot kaipaavat mielestäsi päivitystä. Kookoskermalla, neilikkalla ja muskottipähkinällä silattua laatikkoa peittää rapea ja paahteinen pähkinä-murukerros. 

Syksyinen pasta valmistuu myskikurpitsasta ja sienistä tai rapeaksi paahdetusta pekonista helposti puolessa tunnissa. Kokeile vaikka!

Leivo myskikurpitsasta makeaa tai suolaista

Myskikurpitsa sopii loistavasti myös suolaiseen ja makeaan leivontaan. Kurpitsa-halloumijuustopiirakka tehdään rapealle lehtitaikinalevylle. Makeaksi paahtuneen kurpitsan ja suolaisen juuston yhdistelmä on kerrassaan vastustamaton. 

Jos mielesi tekee mieluummin makeaa, leivo myskikurpitsasta näyttävä kakku tai mehevä piiras. Kuorrutettu kurpitsakakku mukailee suositun porkkanakakun reseptiä ja sopii loistavasti vaikkapa Halloweenin juhlintaa. Superherkullinen kuorrute on tämän leivonnaisen juju, joten sen kanssa ei kannata nuukailla. 

Mausteiset kurpitsakakut tehdään pieniin kakkuvuokiin klassisten kuivakakkujen tapaan. Syksyinen maku syntyy neilikan, pomeranssinkuoren, kanelin ja appelsiinin mahtavasta makuyhdistelmästä. Nämä herkut sopivat myös joulupöytään tai lahjaksi lähimmäiselle.

Myskikurpitsa pikkunälkään

Uskoisitko, että loputtoman monipuolisesta myskikurpitsasta voi valmistaa myös syksyn maukkaimman puuron ja superherkulliset letut

Lisäksi myskikurpitsalle kannattaa antaa mahdollisuus leivän päällisenä. Nämä Kira Åkerström-Kekkosen ohjeella valmistettavat maukkaat kurpitsaleivät sopivat hyvin iltapalaksi tai sormisyötäviksi illanistujaisiin. Kurpitsatahnalla päällystetyt leivät koristellaan granaattiomenan siemenillä ja raastetulla parmesaanijuustolla.

Lue myös Kotiliesi.fi: Parhaat k urpitsareseptit – näihin sesongin herkkuihin jäät koukkuun!

X