Ruokajutut

Suppilovahveroresepti x 21: näihin ihaniin ruokiin upotat runsaan sienisaaliin

Suppilovahvero on suosituimpia ruokasieniämme. Sen tunnistus on helppoa ja käsittely vaivatonta. Kokosimme parhaat suppilovahveroreseptit. Näihin ruokiin hukutat runsaankin sienisaaliin.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-Arkisto

Suppilovahvero on suosituimpia ruokasieniämme. Se hurmaa monipuolisuudellaan, maullaan ja helppokäyttöisyydellään.

Suppilovahvero on suosituimpia ruokasieniämme. Sen tunnistus on helppoa ja käsittely vaivatonta. Kokosimme parhaat suppilovahveroreseptit. Näihin ruokiin hukutat runsaankin sienisaaliin.

Suppilovahvero on maultaan mieto, aavistuksen makea. Suppilovahveroita voi käyttää kokkaamisessa lukemattomilla eri tavoilla. Kokosimme parhaat suppilovahveroreseptit, joilla otat ilon irti ryppäinä kasvavasta sienilajikkeesta.

Lue myös: Muhennosta, pastaa vai piirakkaa? Kantarelleista on helppo kokata herkkuja – kokosimme vinkit käsittelyyn ja parhaat reseptit

Suppilovahvero: Tuntomerkit 

Suppilovahvero on nimensä mukaisesti suppilomainen tai torvimainen sieni, tosin aivan nuorimpien yksilöiden lakki on vielä kupera. Väriltään lakki on nuorena kellanruskea, vanhemmiten tummemman ruskea ja sen alapinta on poimuinen.

suppilovahvero

Nuorilla suppilovahveroilla poimut ovat keltaisia tai vaalean kellanruskeita, vanhemmilla harmahtavia. Jalka on ohuehko, ontto ja väriltään keltainen.

Suppilovahvero: Kasvupaikka 

Suppilovahvero on yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa ja harvinaisempi Pohjois-Suomessa. Lajin runsaimmat pohjoisimmat esiintymät ovat napapiirin tuntumassa. 

Suppilovahvero kasvaa tiheinä ryhminä sammaleisissa kuusivaltaisissa metsissä, usein kallioiden pohjoisrinteillä. Sienestäjän voi aluksi olla hankala löytää ”suppiksia”, sillä ne kasvavat sammaleeseen syvälle uponneina. Suppilovahverot kasvavat usein samassa paikassa vuodesta toiseen, joten kasvupaikka kannattaa pitää visusti mielessä. 

Suppilovahveroiden satoaika ulottuu elokuun lopulta joulukuulle, aivan lumen ja kovien pakkasten tuloon asti. Suppilovahveroita voi kerätä jäätyneinäkin. Tällöin sienet kannattaa puhdistaa ja pilkkoa jäisinä suoraan pannulle ensin sulamaan ja jatkaa sitten kypsentämistä omassa nesteessään.

Suppilovahveroiden käsittely 

Suppilovahveroiden puhdistaminen käy nopeasti. Sienet ovat yleensä aina puhtaita, ja niistä löytyy harvoin toukkia. Multainen tyvi tosin kannattaa leikata pois jo sienimetsässä. Näin sienet pysyvät siistimpänä eikä kotiin kulkeudu turhaa roskaa. 

Suppilomaisen sienen sisälle saattaa toisinaan eksyä lehtiä tai multaa. Siksi suppilovahveron jalka kannattaa halkaista lakkiin asti. Näin suppilon saa putsattua sudin avulla. Puhdistamisen jälkeen suppilovahverot ovat valmiita pannulle, niitä ei siis tarvitse ryöpätä.

Suppilovahveroiden säilöntä: pakastus ja kuivaus

Suppilovahverot kasvavat suurina ryppäinä, ja runsas sienisaalis yllättää sienestäjän usein iloisesti. Suppilovahveroita voi säilöä kuivaamalla ja pakastamalla. Jäätyneitä sieniä ei suositella kuivattavaksi, vaan ne on parasta pakastaa esikypsennyksen jälkeen.

Esikypsennyksellä tarkoitetaan paistamista kuivalla pannulla niin, että suuri osa sienen nesteestä haihtuu. Jäähdytä sienet tämän jälkeen ja pakasta ne sitten kerta-annoksina pakastepusseihin tai -rasioihin.

Suppilovahveroiden kuivaaminen onnistuu kasvikuivurilla, kiertoilmauunissa, saunan lauteilla tai vaikka kylpyhuoneessa lattialämmityksen päällä. Kuivattuja suppilovahveroita voi käyttää esimerkiksi riistaruokien mausteena. Kuivatut suppilovahverot ovat hyvin vahvan makuisia. Mahdollisen karvauden poistamiseksi kuivattuja sieniä voi liottaa hetken vedessä ja sen jälkeen kaataa liotusvesi pois.

Mitä tehdä suppilovahveroista?

Suppilovahvero on mainio ruokasieni. Makupisteitä se saa useimmilta täydet kolme tähteä. Miedon makuinen suppilovahvero sopii käytettäväksi usein kantarellin tavoin. 

Suppilovahveroreseptit hurmaavat monipuolisuudellaan. Ihanasti syksylle tuoksuva suppilovahverokeitto on suosituimpia sieniruokia. Suppilovahverosta syntyy helposti myös herkulliset pastat, padat, piirakat ja etikkasäilykkeet. Tai kokkaa sienistä vaihteeksi vaikka meheviä kaalikääryleitä, somia pikkupasteijoita tai muhevia sienileipiä. 

Lue myös: Oletko jo kokeillut kasvisten tai sienten pikkelöintiä? Mummolasta tuttu tapa tuo uusia makuja aterialle – helppo muistisääntö kannattaa opetella

Suppilovahvero: Keitot ovat parasta syysruokaa

Suppilovahverokeitto on sienisesongin suosikki, jonka voi valmistaa monin tavoin. Kermaisen pehmeä suppilovahverokeitto saa oman lorauksensa valkoviinistä. Tarjoile tämä maukas sienikeitto maalaisleivän kera.

Tomaattinen suppilovahverokeitto on vaihtelua perinteisesti kermaan valmistetuille sienikeitoille. Ruoka sopii myös vegaaneille, sillä yrttien maustama tomaattinen liemi lepytetään kaurakermalla.

Juustoinen suppilovahverokeittokin on mahdollista valmistaa monin eri tavoin. Tästä sopasta tulee täyteläinen viipaleella tuorejuustoa ja lorauksella ruokakermaa. Tai parita sienten kaveriksi viher- tai sinihomejuustoa sekä sienten makuun täydellisesti sopivaa makeaa sherryä, kuten tässä ohjeessa on tehty.

Suppilovahverocappuccino on astetta fiinimpi keitto, joka toimii väliruokana alkupalojen ja pääruoan välillä tai talvi-iltana hiihtolenkin jälkeen. Tämä keitto on sileän kermainen, ja sen valmistus onnistuu tehosekoittimella hetkessä.

Sesongin ulkopuolella maukas suppilovahverokeitto valmistuu kuivatuista sienistä. Kermaisen keiton raikastaa pinnalle kuutioitu kurkku.

Mainio idea on myös paistaa suppikset maa-artisokkakeiton pinnalle. Maitohunnun ja paistettujen sienten alla pilkistelee hienostunut ja lempeänmakuinen syyssoppa. Tämä keitto tehdään lähiruokaa ylistävän kokin Ari Ruohon ohjeella, joten sillä on mahdotonta iskeä harhaan. 

Suppilovahvero silaa pääruoat 

Suppilovahverot sopivat erinomaisesti liharuokien joukkoon, ja niitä voi käyttää vaikkapa pataruokien seassa. Tässä ohjeessa perinteiset karjalanpaistilihat eli karitsa, nauta ja possu, saavat mausteekseen kourallisen salviaa ja litran verran paistettuja suppilovahve­roita.

Mehevä liha-sienipata huumaa maullaan ja tuoksullaan. Uunissa muhineet puolikkaat valkosipulit antavat arominsa pataan ja tuovat tuoksun koko kotiin. Kuivatut suppilovahverot antavat syksyn pataan täyteläisyyttä, sillä ne sisältävät paljon umamia.  

Lammaspaimenen paremmassa paistoksessa on mukana suppilovahveroita, jotka sopivat täydellisesti muhevan vuokaruoan makuun. Paistos sopii erinomaisesti arkeen, sillä sen voi tehdä paistamista vaille valmiiksi jo edellisenä päivänä.

Sienten ystävä sujauttaa suppilovahverot vuohenjuustosta, speltistä ja sienistä valmistettavien sieni-kaalikääryleiden täytteeksi. Pinnalle lisätyt voinokareet ja siirappivesi tekevät makuelämyksestä täydellisen.

Vai kokkaisitko sittenkin mieluiten pastaa? Tämä sitruunalla ja rosmariinilla maustettu sienikastike sopii erinomaisesti spagetin tai tagliatellen kaveriksi.

Suppilovahverosta valmistuvat maukkaat pikkusuolaiset

Suppilovahveroreseptit taipuvat myös pikkunälkään. Suppilovahvero maistuu niin piirakaksi pyöräytettynä kuin pasteijoiden sisään sujautettunakin. 

Lämmin sienileipä valmistetaan sujauttamalla ruisleipäviipaleiden väliin kermaista suppilovahverokastiketta sekä paahdettuja salamiviipaleita. Herkullinen, lämmin sienileipä sopii vaikkapa saunaillan tarjottavaksi.

Ihana idea on lisätä suppilovahveroita myös pehmoisan focaccia-leivän päälle yhdessä kirsikkatomaattien ja rosmariinin kera. Älä nuukaile oliiviöljyn ja sormisuolan kanssa! 

Pyörö tunnetaan paikkakunnasta riippuen myös nimillä pyörönen, pyörykkä, kukkonen, tapuntainen, tapunnainen syvänkoi ja vatruska. Kyseessä on pieni pyöreä piirakka, joka leivotaan perinteisesti hapanleipä- tai vehnäkuoreen. Täytteenä on usein manna- tai riisipuuroa, mutta tässä ohjeessa ne kätkevät sisäänsä yrteillä maustettuja ja tuorejuustolla mehevöitettyjä suppilovahveroita. Nam!

Suppilovahvero: Säilö saalis purkkiin

Hurmaava idea on sulkea suppilovahverot lasipurkkiin maukkaan marinadin tai pirteän pikkeliliemen syleilyyn. Marinoidut suppilovahverot saavat makunsa laakerinlehdistä ja sinapinsiemenistä. Tällä reseptillä marinoit suppilovahveroista maukkaan lisän salaattipöytään.

Pikkelöidyt suppilovahverot puolestaan tehdään tuttuun 1-2-3 -liemeen. Mausteeksi lisätään valkosipulia sekä salvianlehtiä. Pikkelöidyt suppilovahverot ovat helpot tehdä ja sopivat lisukkeeksi monenmoisille ruoille. Sienet säilyvät jääkaapissakin hyvän tovin, ainakin kuukauden.

Katso myös Kotiliesi.fi: Tiesitkö jo nämä vinkit sienten puhdistamiseen? Sieniasiantuntija kertoo yhden nopean kikan 

X